7 vooroordelen over alleen reizen

TINEKE WINK

Af en toe maak ik een soloreis, variërend van een paar weken tot een paar maanden. Soms vind ik het moeilijk om helemaal op mezelf aangewezen te zijn, maar het grootste voordeel van alleen reizen is dat ik mijn eigen ritme kan volgen. Ik hoef met niemand rekening te houden en geen compromissen te sluiten. Die vrijheid is heerlijk. Over alleen reizen bestaan echter wel een aantal vooroordelen. Ik vertel in deze blog wat er van waar is en wat niet, vanuit mijn beleving.

Solo reizen is eenzaam

Dat vind ik niet. Eenzaamheid is een gevoel dat los staat van locatie of gezelschap. Ook thuis in je vertrouwde omgeving in gezelschap van een groep mensen kun je je eenzaam voelen. Omdat ik van reizen heel erg gelukkig wordt, maakt het me wat dat betreft niet uit of ik dat alleen doe of samen met iemand. Ik kan evengoed in mijn eentje zielsgelukkig op een terras zitten als samen met iemand. Een kop koffie of een glas wijn met een goed boek erbij en genieten van het geroezemoes om me heen, meer heb ik op dat soort momenten niet nodig. Ik doe er nu heel makkelijk over, maar toen ik jonger was kon ik me wel eenzaam voelen op reis. Ik kon toen minder goed alleen zijn en had andere mensen nodig om me gelukkig te voelen. Hoewel je dus thuis net zo goed eenzaam kunt zijn, kan eenzaamheid op reis je wel meer overvallen. Je hebt dan namelijk genoeg tijd om emoties intensiever te beleven en te verwerken. Het is belangrijk om deze emoties dan ook niet weg te drukken, maar ze gewoon toe te laten. Het helpt mij vaak ook wel om mijn verhaal even kwijt te kunnen bij mensen van het thuisfront.

Mooie momenten moet je kunnen delen

Gedeeltelijk mee eens. Toen ik door Azië reisde met vriendin Ingrid vond ik het super fijn om mooie momenten te kunnen delen. Om na een pittige hike na afloop te kunnen proosten met elkaar, om mijn verhaal bij iemand te kunnen doen en samen van mooie uitzichten te genieten. En ook vakanties vind ik heel fijn om met anderen te delen. Maar het is ook een verrijking om mooie momenten in jezelf te koesteren. Die zijn dan alleen van jou. En anders kun je ze altijd nog delen via WhatsApp of social media 😊

Het is gevaarlijk om alleen te reizen

Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf waar je naartoe reist, maar ik heb het alleen reizen persoonlijk nooit als gevaarlijk ervaren. Wel soms als ongemakkelijk. In je eentje ben je ook kwetsbaarder. Maar als je goed naar je gevoel luistert, een beetje op jezelf let en niet te naïef bent (niet met iedereen meegaat die je uitnodigt voor een kop koffie) kun je prima in je eentje op reis.

In Amsterdam heb ik een tijd in Osdorp gewoond en dat lijkt een best heftige wijk als je naar het nieuws kijkt. Zo vinden er weleens schietpartijen plaats (de serie Mocro Maffia is ook voor een groot deel in Osdorp opgenomen en dat is niet voor niets). Maar daar merk je als inwoner van de wijk echt niks van als je niet in dat wereldje zit. ik liep daar ook gewoon ’s avonds laat over straat als ik had gewerkt of terugkwam van een feestje. Wel alert, want straatintimidatie komt er wel regelmatig voor. Dus of het buitenland dan persé onveiliger is? Nee dat geloof ik niet. Maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan zijn er genoeg landen die zelfs veiliger zijn dan Nederland. Bijvoorbeeld Bali, Nepal en Portugal waar ik in mijn eentje naartoe ben gegaan. Maar zelfs naar een land als Colombia kun je prima heen als solo reiziger. Esther heeft ervaring met solo backpacken in Colombia en weet hoe je op een veilige manier door het land kunt reizen.

Het is duurder

Helaas betaal je voor de meeste accommodaties in je eentje dezelfde prijs als met z’n tweeën. Er zijn nu eenmaal weinig eenpersoonskamers of eenpersoonsappartementen. Verder kun je de reis zo duur maken als je zelf wilt. Ik geef zelf best veel geld uit aan eten en drinken op reis, maar het leuke aan solo reizen is dat je meer de vrijheid hebt om zelf te bepalen wáár je je geld aan uitgeeft.

Alleen reizen is ongezellig en saai

Nee hoor, je kunt gewoon je eigen uitstekende gezelschap zijn! Als je het tenminste comfortabel genoeg vind om alleen te zijn. En als je open staat voor nieuwe ontmoetingen kun je zo Tinder installeren 😉

Afhankelijk van waar je bent kom je genoeg mensen tegen die ook alleen reizen. Toen ik alleen in Bali was heb ik een Deens meisje leren kennen waarmee het heel goed klikte. Dus hebben we besloten samen verder door het land te reizen. En als je dan later weer ieder je eigen weg wilt gaan, dan is dat ook oké. Tip voor als je even geen zin hebt in het ontmoeten van nieuwe mensen, ga videobellen met vrienden of familie! Met een spelletje en biertje erbij voelt het alsof jullie bij elkaar in de huiskamer zitten.

Solo reizigers zijn zielig

Ik heb weleens meegemaakt dat ik in Thailand in mijn eentje naar live muziek zat te luisteren. Een slungelige man met een Duitse tongval (type Uri Geller) vroeg of hij me gezelschap kon houden, want ik zat daar zo alleen. Hij bedoelde het vast lief, maar zo kwam het op mij over alsof iemand me had laten zitten en ik nu extreem zielig was. Maar ik zei wel ja, misschien zat er onder dat vreemde uiterlijk wel een ontzettende gezellige man. Maar na een redelijk moeizaam koetjes en kalfjes gesprek bloedde het gesprek dood en snakte ik ernaar om weer alleen te zijn. Dat durfde ik toen niet te zeggen, maar nu zou ik daar minder moeite mee hebben. Zo’n gesprek dat te moeizaam verloopt kost me te veel energie en ik voel me hierdoor ongemakkelijker dan dat ik me in mijn eentje zou voelen.

Bedenk dat je niet zielig bent als je jezelf niet zielig vind. En als jij het prima vind om alleen te zijn, waarom zou het je dan uitmaken wat een ander ervan vind? Daarbij zijn de meeste mensen met zichzelf bezig en echt niet bezig met een oordeel vormen en concluderen dat je zielig bent. Als je je toch een beetje ongemakkelijk voelt als je in je eentje uiteten gaat heb ik wel een paar tips. Ten eerste raad ik aan om een plekje bij het raam te zoeken, zodat je lekker naar buiten kunt kijken. Ten tweede, neem een boek mee! Met een fijn boek tussen de gerechten door voel je je al meer relaxt.

Solo reizigers zijn op zoek naar zichzelf

Er zijn vrouwen die – à la Eat, Pray, Love – in het buitenland hun geluk willen beproeven en op zoek gaan naar spiritualiteit en wellicht een (vakantie)liefde. Het is nooit mijn doel geweest om mezelf beter te leren kennen op reis of om de liefde van mijn leven tegen te komen. Misschien dat ik wel op zoek naar iets was wat ik in Nederland miste, maar voornamelijk reis ik om meer van de wereld te zien, andere culturen te ontdekken en uit de sleur van het dagelijkse leven te stappen. Genieten is mijn hoofddoel. Dat ik dan eventueel nieuwe inzichten opdoe omdat ik zoveel extra tijd heb is mooi meegenomen. Zo ben ik er op reis achter gekomen dat mijn grootste droom het kopen van een tiny house is.

Soms wil je graag nieuwe inzichten op doen, maar lukt dat niet. Zo had ik bedacht om tijdens mijn Azië reis (waarvan ik van de vier maanden één maand alleen reisde) wel tot nieuwe inzichten zou komen. Vervolgens ga je helemaal op in het leven daar en bij thuiskomst in Nederland ben je nog geen steek verder met deze zoektocht. Het was juist weer in Nederland dat ik bedacht had om een opleiding in de kinderopvang te starten.