Solo backpacken in Colombia

ESTHER WINK

Van het thuisfront hoorde ik dat mensen in Nederland nogal verbaasd waren dat ik begin dit jaar in mijn eentje door Colombia reisde. Veel mensen waren sowieso in shock dat Sandra en ik vorig jaar door dit land reisden. En dat is natuurlijk niet gek. De generatie voor mij is opgegroeid met de gruwelijke beelden van het burgerconflict en Pablo Escobar’s periode in Medellin. Zelf ben ik ook opgegroeid met het beeld van Colombia als extreem gevaarlijk land. Maar Colombia is hard op weg haar imago te verbeteren.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ‘m behoorlijk kneep de eerste dagen in Colombia. Ook niet gek, als dit je eerste bestemming buiten Europa (en zonder ouders) is. Ik was achterdochtig en vertrouwde niemand op straat. Sandra daarentegen was een stuk relaxter. Zij was namelijk al door haar tijd in Ecuador gewend geraakt aan dit continent. Na een aantal dagen begon ik ook te wennen en werden we zoals verwacht verliefd op dit fantastische land.

Door deze positieve ervaring werd het een stuk gemakkelijker een tweede keer naar Colombia te reizen. Ik vertrouwde het inmiddels, wist hoe het land werkte en kende de cultuur. Dat ik mijn solo reis startte in Medellin, mijn favoriete Colombiaanse stad, was ook heel prettig. Deze stad kent een aantal erg veilige wijken voor buitenlanders en het schone, snelle en goed beveiligde metrosysteem brengt je overal in deze miljoenenstad.

Tijdens mijn tweede bezoek aan Colombia kwam echter het besef dat dit land niet op en top ontwikkeld is. Vooral toen we tijdens de Spaanse cursus een graffiti tour door de wijk Comuna 13 deden en een voetbalproject voor jonge kinderen bezochten, besefte ik dat hier nog lang niet alles koek en ei is. Zonder een gids  kun je hier dan ook niet veilig rondwandelen. Daarnaast zul je in dit land wel eens van een sketchy busstation naar je hostel moeten reizen.

Daarom een aantal tips voor de solo backpacker in Colombia:

Dress like a local!

In principe zijn er geen speciale kledingvoorschriften in Colombia, vooral de steden zijn erg modern en iedereen draagt wat hij of zij maar wil. Maar om enigszins te verbergen dat ik een westerse toerist was deed ik mijn inmiddels blond geworden haar vast en een zonnebril op om mijn lichte ogen te verbergen als ik over straat liep. Daarnaast keek ik overal goed om me heen wat de locals droegen en deed dat na. Dus geen zomerkleding als iedereen een lange broek met jas draagt. Ik moest zo lachen toen ik met Colombiaanse vriendin Ingrid de Bogotá Bike Tour deed en een aantal toeristen in slippers, shorts en t-shirts meegingen, terwijl de locals dikke winterjassen droegen. Als je je eigen veiligheid wil verhogen (en bovendien jezelf niet ziek wilt maken) kun je dat als toerist misschien beter laten.

Spaans, Spaans en nog eens Spaans

Vergeet Engels, vrijwel niemand spreekt deze taal in Colombia. Door Spaans te spreken verhoog je je eigen veiligheid behoorlijk. Als ik bijvoorbeeld taxi’s instap, probeer ik zo zelfverzekerd over te komen en zo duidelijk mogelijk mijn bestemming in het Spaans door te geven. Soms maak ik nog een praatje met de taxichauffeur om hem beter te leren kennen zodat ik weet dat ik hem kan vertrouwen. Ik weet wel bijna zeker dat dit heeft geholpen, aangezien sommige taxichauffeurs mij zelfs aanzagen voor een Colombiaanse 😉

Neem zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee

Dit is inmiddels bekend voor iedereen, maar ik bedoel het echt als in: laat het lekker in Nederland liggen! Mijn ‘waardevolle’ spullen bestonden uit een oude Iphone 4, een kleine oude laptop en een goedkope digitale camera. En echt waar, het maakt reizen zoveel minder stressvol! Natuurlijk, je paspoort en bankpasjes moet je altijd goed bij je houden, bij voorkeur zo stevig om je middel in een moneybelt. Daarnaast zou ik, in het geval je toch beroofd of bestolen wordt (of in geval van een andere onvoorziene omstandigheid), een reisverzekering afsluiten voordat je vertrekt. Voor een paar euro’s per maand heb je er al een en het scheelt je een hoop gedoe en zorgen.

Overdag reizen

Dit is geen pre in Colombia, ik heb genoeg mensen gehoord die geen problemen hadden met ’s nachts reizen. Maar als solo backpacker heb ik daar toch voor bedankt. Ik zou niet durven te slapen in de angst dat iemand iets uit mijn tas zou halen of iets dergelijks. En waarom zou je ook ’s nachts willen reizen? Tegenwoordig zijn de vliegtickets voor binnenlandse vluchten bijna goedkoper dan bustickets met dezelfde route. En zo niet; overdag in een bus reizen is ontzettend leuk! Muziek aan en lekker wegdromen bij de geweldige en gevarieerde landschappen!

Voor het donker thuis zijn

Deze tip lijkt op de vorige, maar wil ik toch even apart benoemen. Mijn nummer 1 regel voor alleen reizen is namelijk dat als het donker wordt ik niet meer in mijn eentje over straat loop, waar ik ook ben. Bovendien vind ik ‘m belangrijker dan de vorige, want je bent veel kwetsbaarder alleen op straat dan in een nachtbus. Dus pak ’s avonds taxi’s (in Medellin en Bogotá moeten ze geregistreerd zijn!) of zorg dat je in een (grote) groep bent! Of zorg ervoor dat je voor het donker in je hostel bent 😉

Veiligheid is natuurlijk een subjectief begrip, maar van alle landen die ik tijdens deze reis in mijn eentje heb bezocht heb ik me als solo backpacker het veiligst en prettigst gevoeld in Colombia. En het is vooral de positieve bevolking die dit land zo fantastisch maakt. Omdat ze nog niet zo gewend zijn aan toeristen als in de buurlanden behandelen ze je als het ware als een local. Toen ik zag dat een Colombiaan op een busstation achter een toerist aan rende omdat hij iets had laten vallen, wist ik het zeker: deze mensen zijn zo oprecht en vriendelijk! Daarom zou ik niet te lang wachten met dit land te bezoeken. En met bovenstaande tips in je achterhoofd ga je zeker weten een fantastische en zorgeloze tijd tegemoet!