Er gaat niets boven Groningen

MINKE WINK

Er gaat niets boven Groningen! Serieus de leukste stad in het noorden en perfect voor een stedentrip 🙂 Nummer 4 in het lijstje van de 12 provinciesteden in Nederland. Ik woon zelf inmiddels alweer met heel veel plezier een aantal jaar in deze stad en de stad en de meeste bezienswaardigheden zijn mij wel bekend. Het is een grijze, gure, grauwe dag en dus besluiten we onze pijlen te richten op binnenactiviteiten. Want, wat voor weer het ook is, er is altijd wat te doen in het altijd gezellige Groningen! 

Nadat ik Tineke van het station geplukt heb lopen we het centrum in door de leukste straatjes van Groningen, waaronder de Oude Folkingestraat en de Oude Kijk in ’t Jatstraat met knusse winkeltjes en koffietentjes. 

PS koffie en taart

We strijken neer in zo’n koffietentje in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Tijd voor koffie en wat lekkers bij PS koffie en taart. Dit is dé plek voor goede koffie en de lekkerste zelfgebakken taarten 🙂 En ontzettend leuk en kleurrijk ingericht. Je kunt hier zelfs voor een plekje bij het raam op een schommel kiezen. Een selectie huisgemaakte taarten staat al te pronken op de toonbank als we binnenkomen, wat het kiezen alleen maar moeilijker maakt. Het ziet er allemaal zo lekker uit! Van cheesecakes en carrot cakes tot de befaamde appeltaart volgens oud familierecept. 

Hooghoudt

Na een korte stadswandeling voegt Sandra zich bij ons en pakken we de bus naar de Oosterpoortwijk buiten het centrum waar de Hooghoudt destilleerderij op ons ligt te wachten. Elke laatste zondag van de maand worden hier rondleidingen voor het publiek gegeven. Via de website hebben we een rondleiding + proeverij geboekt. Ondanks dat we bekend zijn met het merk Hooghoudt weten we vooralsnog vrijwel niks over jenever.

Jenever is een oer-Hollandse borrel op basis van gerst, rogge en maïs in tal van variaties. De gerst wordt in de branderij tot mout verwerkt, waardoor enzymen vrijkomen die zetmeel in suikers omzetten. De mout wordt daarna vermengd met water, maïs en rogge, en vervolgens met gist vermengd. De gist zet de suikers om in alcohol en de alcoholrijke substantie die zo ontstaat, kan nu worden gedistilleerd. Jenever gaat oorspronkelijk om moutwijn waaraan extracten uit de jeneverbes werden toegevoegd.

Oude en jonge jenever mag volgens Europese wetgeving alleen in België en Nederland geproduceerd worden, op de productie van deze drank zit dus een beschermde geografische aanduiding. Jenever is dan ook een typisch product van de lage landen 🙂

Tot zo ver de geschiedenisles. Op naar Hooghoudt voor de rondleiding en om dat typisch Hollandse jenever eens te proeven! We vragen ons hardop af of we dit drankje überhaupt ooit weleens gedronken hebben…

De Hooghoudt destilleerderij in Groningen is al sinds 1888 een familiebedrijf dat jenever maakt. Tijdens ons bezoek leren we Hooghoudt van binnen kennen. We krijgen verschillende pronkstukken uit de afgelopen 130 jaar te zien en na een drankje en informatieve film maken we een wandeling door de destilleerderij. We krijgen uitleg over alles wat we zien en we voelen de liefde en passie voor hun product bij de mensen die hier werken. Het is een bijzondere en erg lokale ervaring zo in een kleine groep. 

Na de rondleiding mogen we verschillende jenevers en cocktails proeven. Vooral de dirty genever valt bij ons erg in de smaak. De volle, zwoele smaak van Hooghoudt’s bruine jenever combineert echt geweldig met Ginger Ale. Dit is de perfecte cocktail voor een feestje en het kaartje met het recept verdwijnt dan ook al snel in onze tas 😉 Deze is zeker voor herhaling vatbaar!

Hooghoudt Proeflokaal

Om in de sferen van Hooghoudt te blijven, duiken we na de rondleiding en proeverij het Hooghoudt proeflokaal aan het Zuiderdiep in. Ik was hier nog nooit eerder geweest, maar ik kan dit gezellige bruincafé toevoegen aan mijn lijst met favoriete drinktentjes. Wat een gezellig en knus cafeetje! Op de kaart pronken verschillende Hooghoudt jenevers, een aantal voortreffelijke speciaal biertjes en de simpelste hapjes als blokjes kaas, zakjes chips en tosti’s met kaas. Hier houden we van! Wat deze plek nog beter maakt is de spelletjeshoek achterin. Werkelijk alle spelletjes die je maar kunt bedenken liggen hier op de plank. Oké, wij vermaken ons hier de rest van de dag wel 😉