7 leuke tips voor Gouda

MINKE WINK

Gouda is natuurlijk wereldwijd bekend om de Gouda kaas. Maar ook de stad zelf is meer dan de moeite waard voor een weekendje weg. Gouda is een kleine stad in Zuid-Holland met een rijk verleden en dit zie je terug in de talloze historische gebouwen. En deze liggen, samen met alle andere bezienswaardigheden, op loopafstand van elkaar in het sfeervolle en compacte centrum. Gouda is een fijne stad waar je in no time verliefd op wordt. En met de tips in deze blog heb je zeker een geslaagde stedentrip.

Kaasmarkt

Goudse kaas is een van de bekendste en meest gegeten soorten kaas ter wereld. Al vanaf de 14e eeuw werd in de omgeving van Gouda kaas gemaakt door de boeren en op het marktplein in de stad verhandelt. Tegenwoordig kom je de Goudse kaas overal ter wereld tegen.

Van april tot oktober vindt elke week op donderdagochtend in Gouda de beroemde kaasmarkt plaats. De boeren verhandelen hun kazen aan de kaashandelaren voor het stadhuis op de ouderwetse handjeklap manier. Vervolgens gooien traditioneel geklede knechten de kazen op een paardenkar en rijden ze naar het waaggebouw. Hier worden de kazen gewogen op de originele weegschaal. Ondertussen lopen de beroemde kaasmeisjes langs met kaasblokjes voor de toeschouwers.

Méga toeristisch allemaal en je staat gegarandeerd tussen groepen Chinezen en andere buitenlandse toeristen, maar stiekem is het wel heel leuk om dit historische schouwspel even te bekijken.

Stadhuis

Midden op het marktplein in het centrum van Gouda staat het Stadhuis. Dit pronkstuk van een gebouw stamt uit 1450 en is gebouwd in gotische stijl. Met zijn versierde trapgevel en rode luikjes is het Stadhuis van de buitenkant echt prachtig om te zien. Binnenin vind je een aantal prachtige zalen, zoals de trouwzaal, de raadszaal en de burgemeesterskamer. Het oude Stadhuis is inmiddels niet meer in gebruik als het officiële stadhuis van Gouda, maar je kunt het historische pand nog wel bezoeken. Als de deur open is, kun je dit historische gebouw voor een paar euro bezoeken en vanbinnen bekijken. Zeker de moeite waard!

Siroopwafelfabriek

Gouda is niet alleen de stad van de kaas, maar ook van de siroopwafels. Siroopwafels en stroopwafels zijn niet hetzelfde. Tussen de één zit siroop en tussen de ander stroop. De stroopwafel zoals de meesten die kennen bestaat uit één wafel die doormidden wordt gesneden en waar stroop tussen komt. De siroopwafel daarentegen bestaat uit twee losse wafels die apart gebakken worden en vervolgens worden samengeplakt met siroop. En zo worden ze dus in Gouda gemaakt.

Ooit telde Gouda tientallen bakkerijen, maar tegenwoordig zijn er nog maar een paar over. Bij diverse bakkers in de stad kun je de siroopwafels proeven en kopen, en zelfs bekijken hoe ze worden gemaakt. De bekendste siroopwafel maker in Gouda is Kamphuisen die nog steeds het originele Goudse recept van de Kamphuisen Siroopwafel uit 1810 gebruikt. In de Kamphuisen Siroopwafelfabriek aan het marktplein kun je een interactieve audio rondleiding maken en ontdekken hoe deze bijzondere koeken nou precies worden gemaakt. En uiteraard mag je ook zelf proeven!

Sint-Janskerk

Met een lengte van 123 meter is de Sint-Janskerk in Gouda het langste kerkgebouw van Nederland. Al bij de eerste stappen die ik zet in deze gotische kerk ben ik zwaar onder de indruk. Vanaf de buitenkant verwacht je namelijk niet dat deze kerk zó groot en imposant van binnen is. De Sint-Janskerk is vooral bekend vanwege de Goudse Glazen, de vele prachtige gebrandschilderde ramen. Deze glas-in-loodramen stammen uit de 16e eeuw en zijn echt heel indrukwekkend om te zien. Vooral wanneer de zon naar binnen schijnt komen de kleuren nog beter uit. Elk raam vertelt een eigen verhaal uit de bijbel of uit de geschiedenis van Gouda. Je kunt hier een audio rondleiding maken en zelf door de kerk wandelen terwijl je alle informatie tot je neemt. Ondertussen kun je even pauzeren en het prachtige interieur op je gemak bewonderen.

Gouda Cheese experience

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de wereldberoemde Goudse kaas en hoe deze wordt gemaakt? Breng dan een bezoek aan de Gouda Cheese Expecience. In dit opvallende museum maak je een interactieve reis door de goudgele wereld van Gouda kaas. Je leert op een leuke manier meer over de geschiedenis van de stad en het hele proces van kaasmaken. Met als afsluiter een kleine kaasproeverij!

Wandelen door de stad

Een van de leukste dingen om te doen in Gouda is toch wel gewoon door de kleine steegjes en langs de grachten van de binnenstad slenteren. Het centrum van Gouda is niet groot en gemakkelijk te voet te verkennen. Historische panden, knusse hofjes, smalle steegjes, authentieke winkels en gezellige koffietentjes, Gouda heeft het allemaal! Je kunt prima zelf op pad gaan, maar je kunt ook een kaart of gids voor een stadswandeling in bijvoorbeeld een specifiek thema bij de VVV kopen.

De Goudse Waag

En dat VVV kantoor bevindt zich tegenwoordig in de Goudse Waag aan het marktplein. Dit historische pand dateert uit de 17e eeuw en is ontworpen door Pieter Post. Ooit werd dit opvallende gebouw gebruikt om kazen te wegen en te verhandelen. Nu vind je er op de eerste verdieping het Kaas en Ambachtenmuseum waar je van alles kunt leren over Goudse kaas en de geschiedenis van het gebouw zelf. Op de begane grond zijn het VVV kantoor en de museumwinkel gevestigd. Zowel van buiten als vanbinnen is het leuk om de Goudse Waag te bewonderen.

En als je nog op zoek bent naar typische souvenirs uit Gouda of heerlijke Goudse kazen om mee naar huis te nemen, dan vind je die ook hier!