Zwerfdieren helpen op Aruba

ESTHER WINK

Het tropische Aruba is een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit Amerika, Europa en Zuid-Amerika met jaarlijks bijna anderhalf miljoen vakantiebezoekers. Niet gek als je bedenkt dat het eiland een van de mooiste stranden van het Caribisch gebied heeft. Helaas schuilt er achter de witte zandstranden, wuivende palmbomen en kleurrijke huisjes veel dierenleed.

De vele rondzwervende dieren in sommige buurten op het eiland vielen mij gelijk bij aankomst al op. Naast rechten studeren aan de universiteit en genieten van de mooie stranden wilde ik deze maanden op het eiland ook iets voor hen kunnen betekenen. Ik besloot een kijkje te nemen bij het enige dierenasiel op Aruba en me aan te melden als vrijwilliger, niet wetende dat deze ervaring de rest van mijn leven zou veranderen.

Het zwerfdierenprobleem op Aruba

Je zult ze waarschijnlijk niet veel zien bij de hotels en mooie stranden, maar zodra je een stukje het binnenland ingaat, duiken de zwerfdieren al snel op. Sommigen in goede gezondheid, anderen juist ziek en mager. Het merendeel van de huisdieren wordt niet binnen gehouden door hun eigenaar en loopt buiten vrij rond. Daarnaast zijn de meeste honden en katten niet gesteriliseerd of gecastreerd. De bevolking gelooft dat castratie ervoor zorgt dat mannetjes minder goed waken. En dat het gezond is dat vrouwtjes minstens één nestje krijgen. De vrouwtjes hebben niet altijd toegevoegde waarde en worden soms weggegeven of gedumpt. Ze krijgen niet de nodige medische zorg en bescherming en worden het slachtoffer van ernstige ziekten, verkeersongelukken of zelfs dierenmishandeling. Net als op vele andere plekken in de wereld worden ook op Aruba impulsief huisdieren gekocht. Met een onverwachte verhuizing, verkeerde verwachtingen of wanneer het dier simpelweg geen nut meer heeft, wordt het gedumpt en aan zijn lot overgelaten.

De Arubaanse overheid lijkt het onderwerp dierenwelzijn op papier in orde te hebben, maar de realiteit ligt helaas anders. De wetten zijn niet realistisch en worden niet gehandhaafd. Honden moeten bijvoorbeeld in de regel buiten altijd aangelijnd zijn. Een onmogelijke opgave, aangezien een typisch Caribisch huis open is en een hek rondom het huis plaatsen vaak een luxe is. De overheid maakt ontzettend veel budget vrij voor bijvoorbeeld carnaval, maar voor het opzetten van grote campagnes en sterilisatie projecten is geen geld. Er is een afmaak hok naast het dierenasiel, waar elke dag een tiental gezonde honden en katten ingeslapen wordt. Nu de situatie nog steeds niet is verbeterd, heeft de overheid onlangs geroepen dat de volledige verantwoordelijkheid bij de lokale bevolking ligt, terwijl zij juist vinden dat de overheid het probleem moet aanpakken.

De zorg voor de gedumpte dieren wordt op dit moment gedragen door een groep gepassioneerde en hardwerkende vrijwilligers van privé-stichtingen verspreid over het eiland. Ten zuiden van Oranjestad is ruimte voor ongeveer 55 honden en katten in het kleine maar kleurrijke Aruba Animal Shelter. De dieren die hier opgevangen worden hebben een ‘lucky ticket’ en krijgen een kans op een nieuw leven.

Het dierenasiel

Op initiatief van een lokale dierenartsassistent en met financiële hulp van een Amerikaans stel werd in 1987 de Aruba Animal Shelter Foundation opgezet. Het huidige dierenasiel werd in 1996 geopend naast de dierenkliniek. Hier worden sindsdien met hulp van vrijwilligers honderden honden en katten gered, liefdevol verzorgd en klaargemaakt voor adoptie. Donaties, sponsors zoals hotels en de opbrengst van evenementen helpen het belangrijke werk van het dierenasiel in stand te houden. Het doel van Aruba Animal Shelter is het leven van (zwerf)dieren te verbeteren en adoptie aantrekkelijker te maken op het eiland.

Dit vrolijke dierenasiel heeft ruimte voor 18 volwassen honden, 18 puppy’s, 10 volwassen katten en 8 kittens. De honden hebben een grote binnen- en buitenruimte waar ze los rond kunnen lopen. De meeste dieren vinden gelukkig al snel een nieuw thuis waardoor er weer plek is voor nieuwe dieren die klaargestoomd kunnen worden voor adoptie. De meesten vinden een nieuw thuis op het eiland, maar ook wordt er wel eens internationaal geadopteerd zoals naar Amerika, Canada of Nederland. Honden en katten ouder dan zes maanden worden gesteriliseerd bij de dierenkliniek. Wanneer ze nog te jong zijn, krijgt de nieuwe eigenaar een voucher om zijn hond of kat gratis te steriliseren. Er wordt daarnaast bij elke adoptie zoveel mogelijk informatie gegeven over het verantwoord houden van huisdieren, en alternatieve oplossingen besproken met mensen die hun huisdier willen afstaan.

Slechts één betaalde vrijwilliger zorgt er dagelijks voor dat het werk in het dierenasiel allemaal goed verloopt. Een hecht groepje enthousiaste Nederlandse vrijwilligers komt dagelijks langs om mee te helpen, en vele andere vrijwilligers (zoals studenten en toeristen) komen af en toe langs om mee te helpen.

Als vrijwilliger aan de slag bij Aruba Animal Shelter

Werken in een dierenasiel is nooit saai. Om 8 uur ‘s ochtends komen de eerste vrijwilligers bij het asiel om de ruimtes waar de dieren zijn grondig schoon te maken. Hoewel het poepscheppen niet het leukste klusje is, maakt de liefde van de dieren om je heen veel goed.  Ondertussen krijgen alle honden en katten eten, iets waar ze altijd met smart op wachten en wat lekker hectisch is.

Voordat de nieuwe dieren in het naastgelegen afmaak hok ingeslapen en opgehaald worden door de veterinaire dienst, gaat een vrijwilliger naar binnen om te kijken wie ze mee kan nemen en voor adoptie beschikbaar kan stellen. Ook worden er wel eens dieren in bijvoorbeeld een doos voor het asiel gedumpt en ‘s ochtends gevonden door de vrijwilligers. Helaas kunnen vanwege de beperkte capaciteit de meeste katten niet meegenomen worden naar het asiel. Honden zijn populairder voor adoptie en regelmatig is er dus een nieuw nestje in het asiel. Op mijn eerste dag ben ik al meegelopen naar het afmaak hok en dat heeft een enorme impact op me gemaakt. Het was ontzettend lastig dieren te moeten achterlaten, wetende wat er met ze ging gebeuren. Gelukkig kunnen er elke dag wel een aantal gered worden en een nieuw leven krijgen. En de dankbaarheid is af te lezen van hun gezichtjes.

Aan het eind van de ochtend worden de dieren gecheckt op teken en krijgen ze indien nodig hun medicijnen. Af en toe moeten er een aantal naar de dierenarts voor een bloedtest of om inentingen te krijgen. Een geweldig gezicht vond ik dat altijd, alle vrijwilligers in een rij bij de dierenarts met altijd wel één of twee puppy’s in de hand. Naast het schoonmaken en eten geven kun je tussendoor wat momentjes pakken om met de dieren in de buitenruimtes te spelen. Ook kun je bezoekers rondleiden in het asiel en ze helpen met het vinden van hun nieuwe huisdier. Verder wordt er altijd om 10 uur koffie gedronken en koek gegeten en gezellig gekletst met elkaar, terwijl je omringd bent door een aantal spelende honden of puppy’s op schoot.

Het dierenasiel organiseert ook regelmatig open dagen en andere leuke evenementen om het aantal adopties te verhogen en meer geld op te halen. Als vrijwilliger kun je hier ook aan meehelpen. Het grootste en leukste evenement is de jaarlijkse open dag rondom dierendag.

Als vrijwilliger kun je bij Aruba Animal Shelter doordeweeks aan de slag tussen 8 uur ‘s ochtends en 1 uur ‘s middags, op twee dagen naar keuze. Meer dagen en in het weekend is ook mogelijk. Je kunt je voorkeur aangeven voor het honden- of kattengedeelte. De meeste vrijwilligers wonen al op het eiland of komen meehelpen tijdens hun vakantie dus extra accommodatie wordt niet aangeboden. Wel wordt je ongelofelijk betrokken bij het werk zoals het faciliteren van de adopties. Ook wordt er wel eens een etentje georganiseerd voor alle vrijwilligers. Ik weet zeker dat je je snel thuis voelt bij dit geweldige dierenasiel!

Wil je meer weten? Neem contact met ons op of stuur het dierenasiel direct een bericht via de website of social media.