Zomer in Zwolle

TINEKE WINK

4 jaar lang was dit mijn studentenstad. Een tijd waarin ik een piepkleine studio huurde met een douchehokje in de hal, een dakterras dat eigenlijk gewoon een dak was en waar de muren op de wc helemaal volgeplakt waren met mooie mannen. Een tijd waarin ik kruipend van de kroeg naar huis kon, roseetjes dronk op het dakterras van de V&D en de fiets nog mijn favoriete vervoersmiddel was.

Naar deze tijd ging ik even terug, toen ik met Minke Zwolle bezocht.

Koffie bij Hier en Daar

Het is een warme tropische dag, waar er wat mij betreft niet genoeg van kunnen zijn als je vrij bent. We lopen eerst naar het centrum, naar de Oude Vismarkt. Hier vind je de koffie- en wijnbar Hier en Daar. Deze ziet er van binnen geweldig uit, met allerlei vintage meubilair die je ook kunt kopen. Buiten zitten is echter iets aanlokkelijker met dit weer. We bestellen een cappuccino met havermelk en een tosti met heel veel kaas en pesto. Een heel goed begin van de dag!

Peperbus

Wat de domtoren voor Utrecht is, is de Peperbus (die qua vorm op een peperstrooier lijkt) voor Zwolle. Het icoon van de stad. De toren van 75 meter piept boven de stad uit en nodigt uit om het uitzicht op de stad van bovenaf te bewonderen. Voor 3 euro koop je een entreekaartje die je sinds kort ook met de pin af kunt rekenen. Daarna word je naar de ingang begeleid en mag je zelf naar boven, de 236 treden beklimmen. Als redelijk ervaren trappenlopers is dit een eitje voor ons en voordat we het weten staan we boven. We zijn de enigen, voordeel van een stad bezoeken als het zo warm is. Het uitzicht is geweldig, vooral het ei op het dak van museum de Fundatie springt eruit.

Museum de Fundatie

Het Ei, Het Oog, de Wolk, de Ufo; de uitbreiding van het museum de Fundatie heeft al meerdere bijnamen gekregen. De bol op het dak is in ieder geval bekleed met 55.000 tegels die een parelmoerachtige glans hebben. Museum de Fundatie is een museum voor beeldende kunst en heeft een collectie van ruim 13.000 kunstwerken. Wij hebben het museum alleen van buitenaf bewonderd, maar ik kan me voorstellen dat het er binnen ook indrukwekkend uit moet zien.

Trappelen op de waterfiets

Het is tijd voor de nodige verkoeling. Bij Hiawatha Actief huren we een waterfiets zodat we Zwolle vanaf het water kunnen bekijken. Wij huren de fiets voor een uur (15 euro), maar langer kan natuurlijk ook. We trappelen een rondje door de stadsgracht, ontzettend leuk om Zwolle eens vanaf het water te zien! We komen ook langs het stadsstrand waar de strandstoelen en palmbomen ons al een uitnodigende aanblik geven. Het is heerlijk om actief te zijn op het water. Naast waterfietsen kun je ook een sloep, kajak, kano of sup huren. Ook een donut boot behoort tot de mogelijkheden. Dat is een ronde boot waar tot 10 personen in kunnen zitten. Je kunt er zelfs op barbecueën!

Stadsstrand

De waterfiets heeft al voor de nodige verkoeling gezorgd, nu op naar het stadsstrand! Deze is sinds mei dit jaar weer open op het Rodetorenplein. Wit zand, palmbomen, fijne strandstoelen en een bijbehorende strandtent hebben dit stukje Zwolle omgetoverd tot een waar stadsstrand. Je hoeft de stad dus niet uit, om het echte strandgevoel te ervaren.

Het is rustig hier, dus een fijn plekje zoeken is niet lastig. We vinden een plek half in de schaduw, onder de palmboom. Hier is het goed uit te houden, tot de schaduw hier ook weg is en we een duik in het water moeten nemen om af te koelen. We bestellen drankjes en eten nacho’s, onze favoriete terras/strandsnack. Wat een fijne plek, door de ligging aan het water kun je het hier wel uren uithouden. Echt een aanwinst voor de stad!