Zaanse Schans en Volendam

MINKE WINK

Omdat we vanwege de corona situatie voorlopig in Nederland ´vastzitten’, gaan we een weekend de toerist uithangen in eigen land. Voor het eerst in mijn leven bezoek ik de Zaanse Schans. Het ultieme toeristische uitje in Nederland.

De Zaanse Schans ligt in Zaandam, ten noorden van Amsterdam. Hier komt de geschiedenis tot leven en krijg je een kijkje in het Nederland van de 17e en 18e eeuw. De molens, Zaanse huisjes, historische winkeltjes en oude ambachten brengen je terug naar deze tijd.

Wanneer je met de auto naar de Zaanse Schans rijdt, kun je het beste parkeren bij het Zaans Museum. Parkeren is hier niet goedkoop, maar je bent slechts een paar stappen verwijdert van het openluchtmuseum. En daarvoor hoef je gelukkig geen entree te betalen.

Normaal gesproken kun je hier je kont niet keren vanwege de grote groepen toeristen, maar vandaag is het rustig. Bijzonder rustig. Er zijn geen groepen Chinezen en Japanners die uit de bus stromen en de omgeving onveilig maken met hun sefiesticks. Het is aan de ene kant heel fijn omdat je alle ruimte hebt en uitgebreid de tijd hebt om overal foto´s te maken, maar tegelijkertijd voelt het ook heel onwerkelijk. Dit is één van de meest toeristische plekjes in Nederland en er is bijna niemand.

Grote gele klompen

De eerste plek waar we dolenthousiast op af lopen, zijn de grote gele klompen. Omdat er bijna geen toeristen zijn hebben we alle tijd om uitgebreid foto’s en video’s te maken. Ik ben blij dat ik samen met Sandra ben, want zij deelt mijn overdreven enthousiasme voor grote gele klompen waar je helemaal in kunt verdwijnen.

De klompen horen natuurlijk bij de naastgelegen klompenmakerij waar we ook even een kijkje nemen. Ontzettend leuk om te zien hoeveel verschillende klompen er zijn en hoe deze gemaakt worden. Je vindt hier antieke klompen en bijzondere exemplaren. Van bruidsklompen en schaatsklompen tot een diamanten klom met Swarovski kristallen.

Als je het museum bent doorgelopen kom je in de souvenir winkel waar je klompen in alle kleuren en maten kunt kopen. Niet alleen klompen, maar ook klomppantoffels, klompsleutelhangers en klompspaarpotten. Toch wel bijzonder dat deze oncomfortabele houten schoen hét toeristisch symbool van ons land is.

Mooie molens

Het beeld van de molens aan het water met een strakblauwe lucht vind ik zo typerend en prachtig om te zien. Ooit stonden hier 600 molens. Op dit moment zijn er op de Zaanse Schans nog maar 10 molens te bewonderen. Deze molens zijn hier, samen met de typische Zaanse huisjes uit andere delen van de Zaanstreek naartoe gebracht. De molens hebben verschillende functies zoals het zagen van hout, of het malen van meel of specerijen.

Er zijn een aantal nog werkende molens waar je tegen een kleine vergoeding van 5 euro binnen een kijkje mag nemen. Omdat we beide al eerder een molen vanbinnen hebben gezien, en omdat het zulk mooi weer is, besluiten we ze enkel van de buitenkant te bewonderen.

We raken aan de praat met een man die in één van de nog werkende molens werkt, en hij vertelt ons dat het echt absurd rustig is. Voor de corona situatie liep het af en toe wel de spuigaten uit. Het pad stond dan standaard vol met toeristen uit met name Amerika en Aziatische landen, en overal was filevorming. Dat was ook echt niet leuk, maar dit is wel het andere uiterste.

Ik ben benieuwd of hij zijn werk op dit moment nog met een beetje passie kan uitvoeren. Hoe dan ook, we genieten van de rust, het mooie weer en dit prachtige stukje Nederland.

Say cheese

Wij kaaskoppen moeten natuurlijk de kaasboerderij ook even van binnen bekijken. Je komt hier alles te weten over kaas. De vrouwen in traditionele klederdracht geven graag uitleg over de verschillende soorten kaas en je kunt deze heerlijke kazen natuurlijk ook proeven. Van simpele komijnekaas en geitenkaas, tot kaas met lavendel en kokos. Een bijzondere smaakbeleving!

We zijn niet overal naar binnen geweest, maar er is genoeg te zien om je een dag te vermaken. De Zaanse Schans is wat mij betreft een nostalgisch stukje Nederland dat zeker een bezoekje waard is!

Brouwerij Hoop

Als je nog wat tijd over hebt, loop dan naar de overkant van het water naar het dorpje Zaandijk. Hier ligt brouwerij Hoop waar je verschillende speciaalbiertjes kunt uitproberen. Kun je geen keuze maken? Bestel dan de proeverij met een portie (vega) bitterballen 😉 Echt een aanrader!

Vissersdorp Volendam

Een dagje Zaanse Schans of een weekend in de Zaanstreek kun je perfect combineren met een bezoek aan het authentieke Hollandse vissersdorp Volendam.

Het is één van de bekendste dorpen van ons land en een populaire toeristische attractie. In Volendam ben ik heel lang geleden met Sandra eerder geweest, maar omdat Daddy er nu ook bij is, lijkt het ons leuk om dit dorp van klederdracht en verse haring weer eens te bezoeken. Ondanks het feit dat er nu geen busladingen toeristen zijn is het er toch best wel druk op deze ietwat grijze en regenachtige dag.

Volendam ligt aan het Markermeer en de grootste bezienswaardigheid van dit dorp is de gezellige dijk vol souvenirwinkels, visboeren, restaurantjes en schattige huizen. Voor een rustige wandeling kun je de dijk langs het water volgen die het dorp achter zich laat. Wanneer je het dorp inloopt, kom je vooral veel smalle steegjes, houten bruggen en historische huisjes tegen. Je waant je hier echt even terug in de tijd.

Foto in klederdracht

Volendam kent een handjevol fotostudio’s waar je jezelf kunt laten fotograferen in traditionele klederdracht. Dé toeristische activiteit van Volendam. We kiezen een fotostudio waar het lekker rustig is zodat het iets minder lopendebandwerk is, en we daardoor meer tijd hebben om zelf ook foto’s te maken. We krijgen 3 lagen kleding aan en een paar kleurrijke klompen voordat we plaatsnemen in een oudhollandse huiskamer. Nadat de professionele foto’s zijn gemaakt, fotograferen we elkaar bij de andere decors met verschillende attributen als kaas, vis en tulpen. Het fantastische en lachwekkende resultaat mag er wezen! 😉

Haring happen

Er zijn genoeg restaurantjes waar je de hele dag terecht kunt, al zitten de terrassen behoorlijk vol. Gelukkig zijn daar de viskraam in de haven en voldoende openbare bankjes. Pas wel op de meeuwen hier die echt gevaarlijk dichtbij komen wanneer ze je net gekochte visje ruiken…

Volendam, je moet er een keer geweest zijn. Omdat je aan een paar uurtjes ronddwalen, foto’s maken en misschien een hapje eten genoeg hebt, kun je Volendam goed combineren met dorpen als Edam en Marken. Vanuit de haven stap je zo op de boot naar Marken en Edam ligt op steenworp afstand van Volendam. Er valt genoeg te ontdekken in de Zaanstreek en omgeving!