Yoga retreat in Goa

MINKE WINK

Het is januari. Terwijl de winterse temperaturen zich settelen in Nederland ben ik aan de andere kant van de wereld, in het zonovergoten Goa. Een van de mooiste kustprovincies in India met uitgestrekte palmstranden, oude hippies, kleurrijke koloniale huizen en yoga scholen. Héél veel yoga scholen. India en yoga zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

En nu ik hier toch ben, vind ik het wel tijd voor een weekje ontspanning en persoonlijke groei. Ik boek een 7-daagse yoga retreat bij Oceanic Yoga in de buurt van het kleine plaatsje Morjim.

In het donker kom ik aan bij mijn yoga centrum in de jungle. Behalve een enorme trap naar boven zie ik niet zoveel. Gelukkig kom ik al snel een Duits meisje tegen dat me wegwijs helpt en de coördinator van de yoga retreat voor me belt. Niet veel later word ik naar mijn bungalow gebracht die ik pas over 2 dagen hoef te delen met een ander meisje. Een beetje onrustig val ik uiteindelijk in slaap. Ik ben heel benieuwd wat me de komende week te wachten staat.

Pas de volgende ochtend ontdek ik op wat voor prachtige plek ik ben beland. Overal om me heen is het groen, en in de verte zie ik de strakblauwe banden van de lucht en de zee. Wat een prachtige plek! Ver weg van de chaos en prikkels van het Indiase verkeer en straatleven kom ik hier helemaal tot rust. Omdat ik een dagje eerder ben gearriveerd kan ik nog de hele dag genieten van deze plek en dit mooie uitzicht. Met mijn boek plof ik neer op een ligbedje bij het zwembad. De enige keren dat ik opsta is wanneer het ontbijt, lunch en diner geserveerd worden. Wat een leven!

De komende week staat in het teken van dagelijkse meditaties, meerdere yoga lessen, massages en diverse workshops op het gebied van gezondheid en ademwerk. Langzaam druppelen de andere deelnemers vandaag binnen. De meesten van hen gaan een 3-weekse yoga teacher training volgen en een enkeling komt voor de 7-daagse yoga retreat, waar ik hier ook voor ben. De volgende dag kunnen we nog rustig ontbijten en bijkomen tot 11 uur ‘s ochtends Dan begint de yoga retreat en teacher training met een openingsceremonie.

Openingsceremonie

We krijgen allemaal een bloemenketting om en een tika (rode stip) op ons voorhoofd voordat we plaatsnemen in een kring op de grond. Na een korte meditatie sessie mogen we ons om en om voorstellen aan de groep. Daarna krijgen we uitleg over de lessen en workshops die de komende week gaan plaatsvinden, plus een rooster met de tijden. Omdat ik hier niet voor een teacher training ben, maar voor een yoga retreat, hoef ik niet alle lessen te volgen en heb ik wat meer vrije tijd. Als ik wil ben ik meer dan welkom om de optionele lessen te volgen als ik wat meer wil leren over de yoga filosofie en de anatomie van het lichaam. Ik besluit dit per dag te bekijken.

Yogalessen

Diezelfde dag hebben we na de lunch onze eerste yoga les. Een enthousiaste jongeman zet ons in verschillende yoga houdingen. Het tempo ligt voor mij behoorlijk hoog. De laatste jaren heb ik voornamelijk gentle hatha yoga gedaan en dat is een veel rustigere vorm van yoga dan de krachtige ashtanga yoga waar ik nu mee geconfronteerd word. Het is echt wennen, zeker met de warme temperaturen in India. Voor de yoga leraar ontwikkel ik meteen al een soort haat-liefde verhouding. Ik merk meteen dat hij heel erg goed is in wat hij doet, maar hij is ook een beetje druk en pusherig. Deelnemers in bepaalde houdingen drukken is niet wat ik versta onder yoga, maar de rest lijkt er niet echt moeite mee te hebben. Het schijnt ook wel kenmerkend te zijn voor yoga in India heb ik gehoord.

We starten vanaf nu elke dag met een hatha yoga les en aan het eind van de middag hebben we een ashtanga yoga les. Omdat beide lessen door dezelfde leraar worden gegeven, heb ik niet het gevoel dat er veel verschil in de lessen zit. Dat is wel jammer. Ik laat het maar over me heenkomen en probeer er een beetje mijn eigen draai aan te geven.

Meditatie

Van de meditatielessen daarentegen word ik wel mega blij en ontspannen. De meditatie leraar straalt een en al rust en zenheid uit en dat is echt super fijn. Elke dag zijn er verschillende meditatie sessies en wordt er gebruik gemaakt van verschillende meditatietechnieken met de ademhaling, maar ook met muziek, dans en geur. Heel bijzonder om mee te maken!

Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde hanteert een holistische benadering van welzijn en ondersteunt een persoon om een ​​gezonde levensstijl te leiden. Het belang van een gezond dieet, zonlicht, lichaamsbeweging en stressmanagement staan hierbij voorop.

Ik heb totaal geen idee wat ik van de natuurgeneeskunde (naturopathy) lessen kan verwachten en dat is maar goed ook. De moddersessies zijn nog wel ontspannend, maar van de zogenaamde ‘vomiting’ en ‘nose cleansing’ sessies krijg ik wel een beetje de zenuwen.

Tijdens de moddersessies liggen we met z’n allen op de grond op ons yogamatje en legt de leraar een stoffen zak met modder op onze buik. Zo mogen we een half uur blijven liggen. Behalve dat het heerlijk ontspannend is, zorgt de modder ook voor een zuiverende en ontgiftende werking.

Voor de ‘nose cleansing’ gebruiken we een neti pot (een soort gietertje) waar we onze neus mee kunnen spoelen voor een soepele en moeiteloze ademhaling in onze yoga sessies. De neti pot wordt al jarenlang gebruikt en is onderdeel van Ayurveda, een traditionele geneeswijze in India. We gieten warm, zout water door elk neusgat. Ik dacht dat het heel ongemakkelijk zou zijn, maar het valt me reuze mee. Door gehurkt te gaan zitten en je hoofd scheef te houden, stroomt het water er door je andere neusgat moeiteloos weer uit. Het voelt in het begin een beetje apart, maar went al snel.

Deze reinigingstechniek is ontstaan vanuit de hatha yoga en er is ook een andere versie waarbij je een koord via het ene neusgat door het andere haalt. Ik krijg al rillingen bij het idee en ben blij dat we deze techniek niet hoeven toe te passen. We houden het bij zout water en de neti pot.

Maar dat is nog niet alles… Om ons lichaam verder te zuiveren drinken we ook nog eens een paar flinke glazen zout water om vervolgens te kunnen braken. Ondanks mijn zenuwen vooraf valt het gelukkig mee, maar prettig is het zeker niet. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik hier een beetje een dubbel gevoel bij heb en niet helemaal overtuigd ben van het reinigingseffect van deze techniek. Enfin, ik ben weer een ervaring rijker.

Drukpunt massages

Tijdens de natuurgeneeskunde (naturopathy) lessen mogen we ook een aantal drukpunt massage technieken op elkaar uitproberen. Dit klinkt heel ontspannend. Dat is het verre van…

Ik hoor mensen gillen en huilen. Wat intens. Met krachtige bewegingen masseer ik een paar kuiten met de speciale techniek die we net geleerd hebben. Daarna ben ik zelf aan de beurt. Ik verga van de pijn op het moment dat ik gemasseerd wordt. Ik moet op een gegeven moment zelfs zo hard lachen terwijl sommige mensen naast me liggen te schokken van het huilen. Hoe bizar is dit?

Drukpuntmassage is dus eigenlijk helemaal geen massage maar een techniek waarbij punten op de meridianen (energiebanen) van het lichaam behandeld worden. We worden allemaal puur geboren en alles is in balans. Maar gedurende ons leven maken we van alles mee en verwerken we emoties niet goed waardoor er op onze meridianen blokkades ontstaan. Ons lichaam is de spiegel van onze ziel. De meridiaan punten die pijn doen als je erop drukt, zijn allemaal punten van emotionele pijn. Door deze meridiaan punten met kracht te masseren kan een emotionele lading losgemaakt worden en een proces van heling op gang gezet worden. Vandaar dat er dus zoveel emotie loskomt bij iedereen. Heel interessant en tegelijk ook een tikje intens om dit te mogen ervaren.

Ademsessies

Tijdens de yoga retreat doen we ook verschillende ademsessies. We maken kennis met pranayama en verschillende ademhalingstechnieken. Pranayama staat voor levensenergie. Volgens de yoga filosofie staat onze ademhaling in verbinding met deze levensenergie en is het net zo’n belangrijk onderdeel in de yoga als het beoefenen van de asana’s (houdingen). Heel simpel gezegd houdt pranayama in dat je de in- en uitademing bewust reguleert. Door de pranayama oefeningen krijgen we meer controle over onze ademhaling en hierdoor krijgen we ook meer controle over onze levensenergie.

We doen verschillende oefeningen die ons energie geven of juist kalmerend werken. Sommige technieken zijn echt intens en zorgen ervoor dat bepaalde emoties naar boven komen. Ik ben de ene keer helemaal uitgeput en de andere keer mega ontspannen na de ademsessie. Kun je nagaan hoe krachtig onze ademhaling is.

Yoga filosofie

Onderdeel van de yoga teacher training zijn de yoga filosofie lessen. Voor mij zijn deze lessen optioneel, maar ik besluit hier in eerste instantie ook aan deel te nemen om mijn kennis weer wat op te krikken.

De meeste mensen denken bij yoga aan een yoga mat en verschillende houdingen. Maar ook als je niet op de mat staat, kun je yoga beoefenen. De houdingen (asana’s) zijn maar een klein onderdeel van het yoga totaalpakket. Yoga betekent verbinding en de yoga filosofie omvat een manier van leven in verbinding. Het bestaat uit verschillende onderdelen waar de bewegingen slechts één van is. Andere belangrijke onderdelen in de yoga zijn bijvoorbeeld de ademhaling (pranayama) en meditatie (dhyana). Bij yoga draait alles om de balans tussen je mind, energie en fysieke lichaam.

Omdat de yoga filosofie zo veelomvattend is, is het moeilijk om alles in een paar lessen uit te leggen. Het is ook best wel intens om een uur lang op de grond te zitten en te luisteren naar de geschiedenis van de yoga en de filosofie erachter. Ik besluit dan ook om het bij een paar lessen te houden en dit uur te gebruiken om te relaxen bij het zwembad. En natuurlijk om mezelf weer in balans te brengen 😉

Verblijf in de jungle

Goa is de perfecte plek voor een yoga retreat en Oceanic Yoga biedt inspirerende yoga-, meditatie- en gezondheidslessen op een prachtige locatie. Tijdens het retreat krijg je drie keer per dag een uitgebreide gezonde maaltijd voorgeschoteld. Puur vegetarisch of veganistisch. Er is altijd genoeg te eten en het smaakt voortreffelijk. De bungalows waar je verblijft zijn ruim en schoon, en hebben airconditioning en een terras. Je deelt de bungalow met een andere deelnemer, maar voor een meerprijs is het ook mogelijk om je eigen bungalow te boeken. De bovenste bungalows hebben de mooiste uitzichten en eentje daarvan was de mijne. Lucky me! Er is een heerlijk zwembad van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de jungle en de zee in de verte. Alle mensen van het yoga centrum zijn super vriendelijk en ik voelde me meer dan welkom en heel erg op mijn gemak hier. Ik heb echt intens genoten van deze prachtige plek!

Omdat je tijdens het retreat wordt samengevoegd met de deelnemers die een yoga teacher training volgen, is Oceanic Yoga wat mij betreft niet de juiste plek voor beginners. Het tempo van de yoga lessen ligt behoorlijk hoog en is erg gericht op herhaling van dezelfde houdingen en het lesgeven zelf. Dat vond ik wel een beetje jammer. De meditatie- en gezondheidslessen daarentegen vond ik wel super interessant. Als je al wat ervaring hebt met yoga en het niet erg vindt om een wat krachtigere vorm van yoga te beoefenen dan kan ik Oceanic Yoga zeker aanraden!