Yoga cursus in Mazunte

ESTHER WINK

Het is begin januari en samen met een vriendin reis ik af naar Mazunte in Oaxaca. Hier begint straks onze drieweekse hatha yoga cursus bij Hridaya. Terwijl we wachten om te kunnen inchecken in ons hostel, bewonderen we de plek waar we de komende drie weken heel veel zullen zijn. Het is heerlijk warm en we bevinden ons letterlijk een paar minuten van de oceaan. Geweldig!

Terwijl we onze spullen droppen in het hostel op korte afstand van de school, ontmoeten we de andere vier cursisten waarmee we de kamer delen. Omdat we allemaal een passie voor yoga en spiritualiteit hebben, voelen we gelijk een klik met hen. Het hostel waar we verblijven hoort bij Hridaya en naast cursisten verblijven er ook karma yogi’s (vrijwilligers) en twee psycho katten die elkaar niet kunnen luchten. Er is een grote keuken en badkamer, fijn terras en verder gebruiken we composttoiletten. Mijn bed is niet zo comfortabel en er komt slechts een mini straaltje water uit de douches, maar ik verwacht ook niet veel luxe voor 8 euro per nacht in een duur dorp als Mazunte.

Even later lopen we terug naar de yogaschool voor de introductie van onze cursus. De zaal is enorm en er blijken minstens 75 cursisten te zijn. Omdat wij vroeg aankomen, hebben we een goed plekje kunnen bemachtigen onder de ventilator en een redelijk uitziende yogamat en kussens uitgezocht. Dit is namelijk de plek waar we drie weken lang zullen zitten. Helemaal achterin of naast de deur zitten is dus niet ideaal. Tijdens de introductie ontmoeten we onze in het wit geklede yoga leraren voor de cursus en stellen we ons een voor een voor. Het voelt nog een beetje onwennig, maar tegelijkertijd ook heel fijn om hier te zijn. We krijgen te horen wat we kunnen verwachten en wat we wel en niet mogen doen. We moeten bijvoorbeeld altijd ons mondkapje dragen, tenzij we op onze yogamat zitten. Er is elke ochtend mauna (nobele stilte) tot ná het ontbijt om half 12. Tijdens meditatie tussen 7 en 8 uur mag je de zaal niet verlaten en geen water drinken. Na deze lange introductie eten we met wat mensen van ons hostel in Mazunte. Ik kan me nog niet voorstellen dat ik op twee maaltijden om 11.30 en 17.00 uur kan leven, dus ik sla nog wat fruit in voor ik moe mijn bed inkruip.

De wekker gaat om 6 uur en ik heb veel moeite om op te staan. Gelukkig ben ik niet de enige, wat het toch wat makkelijker maakt. Het voelt gek om niet gelijk te praten, en we zeggen in het begin nog wel eens per ongeluk iets tegen elkaar. Het meditatie-uurtje is optioneel, maar omdat ik meer wil oefenen besluit ik elke ochtend te gaan. In het begin is het lastig om voor langere tijd stil te zitten en een comfortabele houding te vinden. We worden de eerste 15 minuten begeleid in een hart-meditatie, maar de rest van het uur ben je op jezelf gewezen en kun je je eigen technieken ook gebruiken. Ook al schieten mijn gedachten vaak alle kanten op, ik probeer niet gefrustreerd te raken en te genieten van de korte momenten van “helemaal niets”. Na een tijdje merk ik dat ik me gedurende de dag veel kalmer voel als ik gemediteerd heb in de ochtend en ook veel makkelijker en langer in dezelfde houding kan zitten.

Na de meditatie is er een korte pauze voordat de hatha yogales begint. Elke dag is er een andere leraar en worden er een andere onderwerpen besproken. Ook gaat de leraar uitgebreid in op een nieuwe yoga houding en kun je vragen stellen. Afhankelijk van hoeveel theorie er behandeld wordt, doen we nog zo’n anderhalf uur hatha yoga. Dit is niet dezelfde hatha die in veel westerse scholen gegeven wordt, maar rechtstreeks uit de allereerste yoga teksten komt. In drie weken leren we maar 16 yoga houdingen. Deze houd je elke keer steeds langer vast, tot soms wel 10 minuten. Eigenlijk mediteer je in elke houding. Het doel is hier dus niet puur fysieke inspanning, maar om bepaalde chakra’s (energiecentra) in je lichaam te activeren en te observeren wat het met je doet. Des te hoger de chakra’s, des te subtieler ze zijn. Zo heb ik zelf duidelijk de onderste vier chakra’s op bijzondere manieren gevoeld. Door de houdingen ook nog in een bepaalde volgorde te doen, kun je de energie die geactiveerd wordt uiteindelijk naar boven sturen oftewel kundalini ervaren. Ook bereid je je lichaam in hatha yoga voor (eventueel gevolgd door ademhalingsoefeningen) op langdurige meditatie. Daarmee eindigen we elke les dan ook steeds.

Rond 11 uur wordt het ontbijt geserveerd, dat uit chia pudding of havermout en vers fruit, pindakaas, noten, zaden en een kop thee bestaat. Heerlijk! Er wordt een bord vol voor je opgeschept, en je mag zelfs een extra portie pakken. Ik heb zo’n trek na vier uren meditatie en yoga dat ik daar meestal wel voor ga. 😉 Na het ontbijt hebben we vrije tijd tot 3 uur ‘s middags. Ik kies ervoor bijna elke middag even naar het strand te gaan en af te koelen in het heerlijke water. De middagles begint met een hatha yogales en eventueel relevante theorie. Om 5 uur staat het avondeten klaar, wat echt een feestmaal is. Tijdens de 19 lesdagen hebben we niet één keer hetzelfde avondeten gehad en het smaakt altijd geweldig. Het is ook het eerste eetmoment waar we als groep kunnen socializen. De hitte neemt bovendien ook eindelijk af, wat het elke dag weer een heerlijk moment maakt.

Na een uur pauze begint de twee uur durende avondles, waarin elke keer een ander onderwerp behandeld wordt, zoals de chakra’s, yamas en niyamas (morele richtlijnen, zoals geweldloosheid, waarheid, zelfbeheersing en hebzuchtloosheid), yoga dieet en verschillende stijlen yoga zoals tantra, bhakti en karma. Het is een hele informele setting en er mogen ook tussendoor vragen gesteld en discussies gevoerd worden. De meeste lessen zijn ontzettend inspirerend en we praten vaak nog veel na over de thema’s en vragen na de les. Hoe kun je bijvoorbeeld het best eerlijk zijn tegen iemand zonder hem of haar te kwetsen (dus geweld aandoen)?

In de eerste week moet iedereen nog heel erg wennen aan de stilte, de langzame yoga, maar daarna beginnen we het steeds meer te waarderen. Mazunte wordt al snel veel te lawaaierig voor mij. Ook vind ik het inmiddels heerlijk om voor zonsopgang op te staan voor meditatie.

Op de tweede dag merken we dat er een aantal mensen missen in de zaal. Er wordt ons medegedeeld dat ze positief zijn getest en in een 10-daagse quarantaine zijn gegaan. Er heerst gelijk een gespannen sfeer en meer mensen beginnen zich (uit voorzorg) te testen. Ook wordt er gekeken of de cursus afgelast moet worden. Gelukkig verdwijnen er de dagen erna niet veel mensen meer. 😉 Op dag drie komen we terug van de avondles en zien we ook nog eens duizenden vuurmieren ons hostel belegeren. Wonderbaarlijk blijft de kamer waar ik slaap nog gespaard. De meeste mensen moeten de nacht doorbrengen buiten in tenten of op hun mat in de yogazaal, terwijl wij gespannen in ons bed afwachten of de vuurmieren ook onze kant opkomen. Gelukkig waren ze de volgende ochtend allemaal verdwenen!

De eerste 5 dagen zitten er inmiddels op en het is zondag, oftewel een vrije dag! Er wordt nog wel meditatie aangeboden, en ik ben vastbesloten om dit onder de knie te krijgen dus sta ik fanatiek om half 7 op samen met een klein groepje mensen. Na de meditatie ontbijt iedereen rustig en gaan mensen ofwel het strand op of blijven ze relaxen bij het hostel. Vooral mentaal is het zwaar geweest, maar het wordt niet voor niets ook wel een spirituele transformatie retraite genoemd. Vanaf de tweede week leren we elke dag één of twee nieuwe yoga houdingen en oefenen we ook langer. Ik merk dat lang in een houding blijven zitten of staan veel makkelijker wordt wanneer ik mediteer, in plaats van constant te denken wanneer we er eindelijk uit mogen.

Naast yoga en meditatie worden we ook uitgenodigd twee traditionele maar bizarre purificatie technieken uit te proberen: het achterelkaar drinken van 1,5 tot 2 liter zout water en dat direct uit te kotsen of na een tijdje, naar de wc te gaan. Omdat de leraren zelf zo enthousiast zijn over deze technieken, besluit ik me zonder veel na te denken op te geven voor het eerste ritueel. Om half 6 ’s ochtends komen we met zo’n 40 cursisten samen en krijgen we een enorme hoeveelheid zout water in onze flessen gegoten. Ik vraag me nu al af hoe dit in mijn kleine lichaam gaat passen. Een van de leraren doet het eerst doodleuk voor en ik zie dat het toch niet zo makkelijk gaat bij hem. We nemen allemaal plaats bij de receptie van de school en beginnen te drinken op onze hurken. Na een liter zout water ben ik misselijk en dan besef ik dat ik helemaal niet op commando kan overgeven. De leraar vertelt me dat het niet erg is dat het in mijn maag blijft. Ondertussen hoor ik iedereen om me heen kokhalzen en overgeven terwijl de zon langzaam voor onze neus opkomt. Een bizar gezicht én geluid. Ik voel me twee dagen lang niet zo fantastisch, dus deze activiteit is voor mij niet voor herhaling vatbaar. 😉

Er worden gelukkig leukere activiteiten georganiseerd tijdens de cursus, zoals de men’s and women’s meeting, heart circles (waar je letterlijk je hart kan luchten) en bhajans (samen zingen en muziek spelen, maar vanwege corona niet in deze module aangeboden). Ik heb de women’s meeting bijgewoond, waar vooral over tantra yoga en de rol van vrouwen hierin gesproken werd. Heel interessant! Het blijkt veel spiritueler te zijn dan wat ik (en het halve westen) altijd dacht.

In de derde week krijgen we veel minder theorie en doen we 3 tot 4 uur per dag hatha yoga. Op sommige dagen zijn we zelfs een uur bezig met de zonnegroet en krijg ik steeds meer spierpijn. Het einde is bijna in zicht! Ik sla een paar ochtenden meditatie over en een ochtend-, middag-, en avondles (voor je certificaat mag je 4 hele dagen missen) omdat ik me aan het begin van de derde week uitgeblust voel. Dit helpt me de laatste dagen met meer energie te doen. Om me heen zie ik dat iedereen wel minstens één kleine zenuwinzinking krijgt in de cursus. Ik eet al lang veganistisch en was twee weken eerder al ‘afgekickt’ van cafeïne en alcohol, maar sommigen mensen hebben het zwaar. Dit speciale yoga dieet is bedoeld om het lichaam te ontgiften en te reinigen. Sommigen vallen af, en velen voelen zich veel fitter na drie weken. De laatste ochtend staat in het teken van karma yoga en sewa (onbaatzuchtig werk), en maken we samen de school schoon. Op de laatste avond is er een mooie ceremonie, waar iedereen een voor een gezegend wordt, zijn certificaat krijgt en er muziek gespeeld en gezongen wordt.

Er zijn in totaal 7 hatha yoga modulen die je kunt volgen bij Hridaya, in Mexico én Frankrijk. Iedereen begint met module 1 en deze is het meest intensief (120 lesuren, meditatie niet meegerekend). Daarnaast worden er regelmatig speciale workshops gehouden, en zijn er tiendaagse stilteretraites (sinds kort ook in San Cristobal de las Casas). Je kunt bij Hridaya in verschillende soorten accommodaties verblijven, of zelf iets zoeken in Mazunte. Ook kun je er één of twee maaltijden bijboeken, of zelf voor eten zorgen. Voor twee maaltijden per cursusdag betaal je ongeveer 10 euro. Nergens in Mazunte krijg je zulke voedzame, gevarieerde en grote porties als bij deze yogaschool. Hridaya is een non-profitorganisatie, waardoor de cursussen heel goedkoop zijn (zo’n 350-400 euro). Ook zijn de aangeboden accommodaties heel voordelig voor Mazunte, een plek die steeds populairder en duurder wordt. Ik betaalde 720 euro voor deze drieweekse cursus, inclusief twee maaltijden tijdens de 19 cursusdagen en 21 nachten in een slaapzaal met zes bedden.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de groepen vaak groot zijn en persoonlijke aandacht krijgen dus lastig is. Ook is het moeilijk om alle cursisten te ontmoeten, omdat er weinig tijd gegeven wordt om te socializen. Bovendien kan het soms lawaaierig zijn tijdens de lessen vanwege verkeer, muziek en bouwwerkzaamheden. Alhoewel deze triggers een goede training voor je geest kunnen zijn, zou ik niet zo snel hier een stilte retraite doen.

Ook al had ik deze cursus niet gepland voor mijn reis, ik had dit voor geen goud willen missen. Het was een van de mooiste momenten van mijn reis door Mexico en ik heb geweldige mensen ontmoet bij Hridaya. Ik heb zo veel geleerd over mezelf en de vele facetten van yoga, en ben geïnspireerd geraakt om me nog meer in bepaalde onderwerpen te verdiepen. Deze tijd heeft me heel erg gemotiveerd om dagelijks yoga te blijven doen, en vooral véél bewuster door het leven te gaan. Het heeft me veel duidelijkheid gegeven in wat belangrijk is mijn leven en waar ik mijn tijd niet meer mee wil verdoen. En wie weet kom ik volgend jaar terug voor module 2 of een stilte retraite in Mexico!

Check voor meer informatie over dit programma en andere mogelijkheden de website van Hridaya Yoga.

Er zijn vele redenen om te kiezen voor Mazunte tijdens je reis door Mexico! Lees er meer over in de blog 8 redenen voor Mazunte.