Yin yoga teacher training in Sayulita

ESTHER WINK

Vorig jaar maakte ik een lange reis door Mexico. Ik reisde naar niet-toeristische plekken rondom Mexico-Stad, op het bekende Yucatan-schiereiland, door het authentieke Zuid-Mexico en stippelde zo verschillende reisroutes door dit gigantische land uit. Ik volgde een drieweekse hatha yoga cursus in Mazunte en ontdekte leuke plekken om yoga te doen in Mexico. Er was één plek waar ik nog niet was geweest en me enorm fascineerde, en dat was de Mexicaanse westkust, oftewel de staat Nayarit.

Een yin yoga teacher training stond al een tijdje erg hoog op m’n bucketlist. Naast hatha yoga, is yin yoga een stijl die erg bij me past. Na een aantal jaren een tot twee lessen per week te hebben gevolgd, vond ik het tijd worden voor een verdiepende training. En zo vond ik in surf- en yogadorp Sayulita een yin yoga teacher training, als afsluiter van mijn reis door Mexico.

In deze blog beschrijf ik de inhoud van deze vijfdaagse training en vertel ik hoe ik dit zelf heb ervaren. 

Dag 1: Introductie tot Yin Yoga

De dag begint met een yin yogales die wordt gegeven door onze lerares Maria Abad. Naast de zeven cursisten voor de training mag deze les door iedereen bijgewoond worden. Yin yoga is geweldig om de dag mee te beginnen. Door lang in dezelfde houding te blijven voel je je vaak veel kalmer en flexibeler gedurende de dag, alhoewel yin yoga voor beginners nog behoorlijk lastig kan zijn. Gelukkig geeft onze lerares veel alternatieve houdingen voor studenten die niet zo flexibel zijn of last van een blessure hebben.

Na een korte pauze krijgen we een lesje introductie tot yin yoga. Maria legt uit dat yin yoga zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde en het taoïsme, een eeuwenoude Chinese filosofie. We krijgen daarna anderhalf uur om te lunchen en uit te rusten in de accommodatie, bij de yogaschool of op het strand. Na de lunch beginnen we met yin yoga basics. We krijgen uitleg over een aantal basishoudingen in de yin yoga en proberen die zelf ook uit. Het is dus een soort workshop. We eindigen de eerste training dag weer met een heerlijke yin yogales, dit keer alleen voor de cursisten.

Dag 2: Yin & Yang bindweefsel en anatomie

We starten de ochtend weer met een heerlijke yin yogales samen met andere studenten. Na een korte ontbijtpauze gaat Maria dieper in op het bindweefsel. Bindweefsel wordt ook wel de lijm van je lichaam genoemd. Het is een soort netwerk dat voor bescherming, verbinding en steun zorgt. Doordat je een houding voor een langere tijd vasthoudt en daarna weer loslaat, wordt dit bindweefsel gehydrateerd en dit zorgt voor soepelheid in het lichaam.

Ook gaan we dieper in op anatomie. Hier leren we dat elk lichaam, dat opgebouwd is uit botten, pezen en spieren, anders is. Doordat bijvoorbeeld een heup kop verschillend is tussen twee mensen, zullen zij nooit dezelfde heupbewegingen kunnen maken. Het gaat er dus om, in tegenstelling tot andere yoga stijlen, dat we het lichaam niet aan de yogahouding aanpassen, maar de yogahouding aan het lichaam aanpassen. Voor mij is dit een ontzettend belangrijke les. Na de lunch krijgen we weer uitleg over een aantal yin houdingen en eindigen we weer met een yin yogales van Maria.

Dag 3: Meridianen en vijf elementen theorie

De derde training dag begint weer met een yin yogales van bijna twee uur. Voor mij kan een yin yogales nooit te lang zijn. Daarna staat de halve dag in het teken van de meridianenleer, die z’n oorsprong vindt in Japan. Meridianen zijn energiebanen die door het bindweefsel lopen. Samen vormen zij een compleet netwerk van energie die door ons lichaam stroomt. Elke meridiaan kent zijn eigen route en is gelinkt aan een specifiek orgaan. Onze organen zijn weer gelinkt aan bepaalde emoties. Yin yoga stimuleert het bindweefsel en dus ook de daaromheen lopende meridianen, waardoor bepaalde blokkades kunnen worden opgeheven en fysieke klachten kunnen verminderen.

Het tweede onderwerp dat vandaag aan bod komt is de vijf elementen theorie, afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde. De vijf elementen komen uit de vrouwelijke energie, yin, en de mannelijke energie, yang. Samen vormen ze een eenheid en staan voor alles wat er is. Ieder van de vijf elementen, oftewel hout, vuur, aarde, metaal en water is gekoppeld aan seizoenen, emoties en meridianen. Yin yoga helpt om de balans terug te vinden tussen deze elementen. Wederom een hele inspirerende les voor mij. Na de lunch gaan we verder met de yin houdingen workshop en sluiten we af met een yin yogales. Maria weet veel variatie te brengen in haar lessen, door interessante verhalen te vertellen over haar leven en yoga carrière.

Dag 4: Yin houdingen en pranayama

Na weer een heerlijke yin yoga les in de ochtend, gaan we na de korte pauze direct verder met yin houdingen. We leren zo’n 26 houdingen, de een makkelijker dan de ander. Ik merk dat ik zelf niet zo flexibel (meer) ben, maar gelukkig krijgen we van Maria veel ideeën mee om de houding aan te passen. Dit is ook erg goed om te weten wanneer je beginners lesgeeft. Vandaag staat helemaal in het teken van de yin yoga houdingen, en we leren nog een paar nieuwe houdingen. Daarna mogen we zelf aan de slag en krijgt iedereen een houding toegewezen die we gaan uitleggen aan de rest van de groep. Een soort teaching practice dus. Dit vind ik erg nuttig, omdat we allemaal feedback krijgen op hoe we lesgeven.

Tot slot leren we nog enkele kalmerende pranayama (ademhaling) oefeningen om toe te passen in een yogales. Omdat het inmiddels de vierde training dag is en je zelfs van yin yoga spierpijn kan krijgen, geeft Maria ons als afsluiter een iets andere les: we krijgen een fijne yin yoga wall practice, oftewel dezelfde houdingen waarbij de muur je ondersteunt.

Dag 5: Yin houdingen en lesvolgorde

De laatste dag van de teacher training is alweer aangebroken. Ik geniet nog extra van de laatste yin les, waarna we weer verdergaan met yin houdingen. Vandaag krijgen we ook nog veel handige tips over hoe we het beste de volgorde voor een yin yoga les bepalen. We eindigen de teacher training met een leuke taoïstische yogales en een kleine ceremonie.

Na het voltooien van deze training en het succesvol insturen van je opgenomen yin yogales, krijg je een certificaat van 50 uur yin yoga en mag je jezelf yin yoga leraar of lerares noemen. Het grotendeel van de yin houdingen zijn in deze teacher training opgenomen. Je kunt je bovendien nog verder verdiepen in yin yoga door nog een 50 uur durende training te volgen. Voor mij is deze yin yogatraining in ieder geval al erg compleet! Ik pas de yin yoga houdingen zelf bijna dagelijks toe in mijn yoga practice, en voel me zelfverzekerd genoeg om zelf een yin yogales te ontwerpen en te geven.

Overnachten in Sayulita

Het kleine plaatsje Sayulita aan de Pacifische kust staat bekend als een écht surfdorp dat wordt omringd door levendige jungle. Playa Sayulita is een heerlijk uitgestrekt strand waar je dan ook veel mensen hun eerste golven ziet pakken. Het dorp zelf is kleurrijk, hip en gezellig, maar kan ook best luidruchtig zijn vanwege feestende toeristen. Voor een comfortabele en rustige privé-accommodatie ben je bij Paraiso Yoga op de juiste plek. Niet alleen worden hier dagelijks yogalessen gegeven en regelmatig een yoga teacher training (waaronder yin yoga) georganiseerd, je kunt hier ook overnachten in een van de knusse bungalows. Op een kwartier lopen van de yogaschool kun je ook een fijne studio met eigen keuken huren bij een Frans koppel. Hier waan je je echt tussen de locals, maar ben je toch op een rustige plek aan de rivier. Je boekt deze studio via Airbnb.

Op dit moment is er nog geen datum bekend voor de volgende yin yoga teacher training in Sayulita. Houd de website van Paraiso Yoga dus in de gaten voor updates. Check ook de website en social media van Maria Abad voor nieuwe trainingsdata. De prijs die ik voor de training exclusief accommodatie en eten betaalde was omgerekend 430 euro. Deze yin yoga teacher training wordt daarnaast regelmatig gehouden in de bruisende badplaats Puerto Vallarta.

Op zoek naar meer leuke plekken om yoga te doen in Mexico? Lees dan ook mijn blog over de leukste plekken in Mexico om yoga te doen.