Winter op Vlieland

TINEKE WINK

Een winter op Vlieland doorbrengen in plaats van op een zonovergoten tropisch eiland als Bonaire, Curaçao of Isla Holbox (Mexico)? Vorig jaar had ik mezelf voor gek verklaard als ik dat zou doen. Ik was er namelijk van overtuigd dat ik nooit meer een winter in Nederland zou doorbrengen. Toch zie je maar weer dat je het leven niet kunt plannen of voorspellen, want ineens ben ik weer een hele winter in dit koude kikkerlandje. Voornamelijk op het eiland Vlieland, dat eigenlijk verrassend leuk blijkt te zijn in de winter.

In deze blog deel ik zes leuke winterse activiteiten op Vlieland.

Zeehonden pups spotten

De winter is het perfecte seizoen om met een beetje geluk een zeehonden pup op het strand of bij het wad te spotten. De grijze zeehond baart haar jongen in de winter, meestal rond november en december. De pup wordt geboren met een dikke wintervacht. Hierdoor kan hij niet meteen zwemmen en blijft hij de eerste weken op het land liggen terwijl zijn moeder de zee in gaat om te jagen. Af en toe komt ze langs om haar jong te voeden. Dit duurt ongeveer drie weken. Daarna verliest de pup zijn donzige witte vacht en als hij is verhaard gaat hij zelf de zee in. Tijdens de zoogperiode is het extra belangrijk om voldoende afstand te houden. Dit is om de moeder niet af te schrikken. De aanwezigheid van mensen (en honden) kan ervoor zorgen dat ze niet naar haar baby gaat.

Rondleiding in de kaasbunker met kaasproeverij

Een videotour met een smartphone klonk mij in eerste instantie niet heel aantrekkelijk in de oren. Ik mis in eerste instantie toch het menselijke aspect. Toch was ik ook wel nieuwsgierig naar de ins en outs van het kaas maken en een kaasproeverij na afloop trok me over de streep. De Vlielandse kaasmaker Nils Koster leidt je in meerdere video’s rond in en om de Vlielander kaasbunker. Het hele proces van kaas maken komt aan bod, terwijl je door de bunker loopt en de heerlijke geur van kaas je neusgaten binnendringt. Het enthousiasme van Nils spat er vanaf in de video’s. Dat maakt het heel leuk om naar te kijken. Bijkomend voordeel van een virtuele rondleiding is dat je de video af en toe even op pauze kunt zetten om foto’s te maken. Na afloop van de rondleiding staat er een heerlijk biologisch kaasplankje met een kopje thee voor je klaar. Gelukkig niet virtueel, maar gemaakt door een medewerker van de kaasbunker. De open haard maakt het helemaal compleet. Vooral de zeewierkaas valt bij ons heel goed in de smaak en dus kopen we een paar kaasjes voor mee naar huis.

Wanneer?
Dinsdag t/m zaterdag. Selecteer een beschikbare dag en aanvangstijd in het boekingssysteem op de website van de kaasbunker op Vlieland.

Winterse duik in zee

Sinds we in een Wim Hof workshop in Friesland hebben gedaan, zijn koude douches en baden niet meer weg te denken uit ons leven. En sinds we hier mee zijn begonnen, zijn we minder snel verkouden en/of ziek dus het doet echt wat met je immuunsysteem. Daarnaast komen er na een koude duik heel veel fijne hormonen vrij, zoals endorfine, dopamine en oxytocine. Daardoor ga je toch elke keer die drempel weer over, omdat je weet hoe fijn je je daarna voelt. De winter is natuurlijk het perfecte seizoen voor die koude duik in zee omdat het effect dan nog groter is.

Opwarmen in de sauna

Trek na de duik je surfponcho aan (of als je die niet hebt: een badjas) en loop in een paar stappen naar hotel Seeduyn. Dit 4-sterrenhotel ligt direct aan het strand en beschikt ook over een wellness center. Het saunaplein bestaat uit drie verschillende sauna’s (een Finse, zoutsteen en infrarood), een Turks stoombad, een jacuzzi, voetenbad en warm water baden. Tussendoor ontspan je op één van de ligstoelen op het saunaplein of op het dakterras. Naast het gebruik van alle faciliteiten is de entreeprijs inclusief gebruik van badjas, slippers en handdoeken, onbeperkt thee, fruit en mineraalwater en gebruik van doucheproducten. Wil je liever je badkleding aanhouden? Op zondagen mag je zelf mag bepalen of je het saunaplein met of zonder badkleding betreedt. Voor een dagdeel van vier uren betaal je normaal gesproken €24,50 per persoon. Boek je online dan krijg je 10% korting en betaal je €22,05. Heb je een vaste reizigerspas van Rederij Doeksen dan krijg je 20% korting en betaal je €19,60 voor vier uren ontspannen. Een koopje vind ik, zeker voor alles wat je ervoor terug krijgt.

Kijk voor meer informatie en reserveringen op de website van WellCome Wellness Vlieland.

Zonsondergang op het wad

Het wad is op windstille dagen mijn favoriete plek op het eiland. Het spiegelgladde water lijkt dan net een schilderij en je hoort niks anders dan stilte en af en toe het geluid van een vogel om je heen. In de winter is de zonsondergang ook aan deze kant, dus nog een reden om hier dan op één van de vele bankjes plaats te nemen. Koop een (winters) Fortuna biertje als storm stout, geitenbok en wad donker en geniet van de ondergaande zon. 

Winters stoofpotje eten in het Grand Café

Niet alle restaurants zijn in de winter op Vlieland open, maar Grand Café Vlieland wel. Het is tegelijkertijd ook één van mijn favoriete restaurants op het eiland. De winterse stoof hier is overheerlijk. Deze is gevuld met kastanjes en geserveerd met rode kool en knolselderijpuree. Reserveer op tijd, want het is er in het weekend altijd vol, ook in januari. Doordeweeks kun je er ook prima terecht, want het restaurant is dan ook geopend vanaf 17.00.

Voor meer informatie en reserveringen ga je naar de website van Grand Café Vlieland.