Wim Hof workshop in Friesland

TINEKE WINK

Wim Hof, alias ‘The Iceman’, is de man van de extreme records. Zo kan hij urenlang in een ijsbad zitten, in een korte broek de Kilimanjaro beklimmen, een marathon rennen in de woestijn zonder water, en onder het ijs doorzwemmen. Deze records komen voort uit een zekere bewijsdrang want Wim Hof is een man met een missie. Wereldwijd wil hij mensen helpen in hun kracht te komen en gezonder en gelukkiger te leven. Zijn fascinatie met de kou bracht hem op zijn zeventiende naar het ijskoude water in het Beatrixpark in Amsterdam. Hier ontdekte hij hoe goed hij zich voelde in de kou. De Wim Hof Methode was geboren.

Toch wordt hij nog lang bestempeld als een gekkie en duurt het nog jaren voordat mensen zijn methode zelf toepassen in hun leven. Op zijn 62e is Wim Hof populairder dan ooit tevoren en hebben veel mensen zijn methode van ademen en koudetraining omarmd. Ze ervaren nu zelf de vele voordelen.

Hoe kwam ik in aanraking met de Wim Hof Methode?

Ik begon in het najaar van 2020 interesse te krijgen in de koudetraining. Een collega raadde mij het boek ‘De Wim Hof Methode’ aan en was zelf ook al in de ban van de methode. Hoewel ik het boek nog niet meteen las, was ik wel getriggerd. Vooral omdat het griepseizoen er weer aan zat te komen en je met de koudetraining je immuunsysteem kunt versterken. Ik begon met af en toe een duik te nemen in de Noordzee, maar omdat ik nog niet zo verdiept was in de methode pakte ik dat nog niet zo goed aan. Ik sprong er hyper in (mijn lichaam stond vooraf al in de stress modus), kon alleen maar denken aan de kou en wilde er direct weer uit. Ondanks dat ik geen focus had, voelde ik me na afloop wel helemaal herboren. Sinds een paar maanden ben ik begonnen met koud afdouchen en dat werkt echt verslavend. Ik, de koukleum, kan me nu echt op een koude douche verheugen. Vooral op het gevoel erna. Voelde ik me na afloop van een warme douche altijd wat loom, na een koude douche ben ik echt klaar voor de dag. Daddy heeft een buitendouche en dat extra koude water maakt het shockeffect nog groter. Wat ik ook fijn vind aan buiten douchen is dat je met alle weerelementen (wind, regen, zon) te maken hebt.

Wim Hof Methode workshop

Op 17 oktober rijden we naar Franeker voor een workshop van de icewoman uit Friesland, Esther Visser. We zijn alle vier enthousiast geworden over de methode en willen meer verdieping tijdens een workshop. En als kers op de taart het ijsbad uitproberen. Om de Wim Hof Methode workshops te kunnen geven heeft Esther een opleiding gevolgd en is ze een week naar Polen geweest. Daar beklom ze een berg in bikini terwijl het vijftien graden onder nul was. Sinds ze de Wim Hof Methode beoefent is ze de winter gaan omarmen, heeft ze meer energie en een beter immuunsysteem (ze is nooit ziek).

De workshop is bij haar thuis in Franeker. We lopen eerst naar de tuin achter haar huis. Hier staat een speciaal bad dat afgekoeld is tot een ijsbad. Wie zich een ijsbad voorstelt met ijsblokjes erin moet zijn verwachtingen bijstellen. Op het oog ziet het er misschien minder spectaculair uit, het is net zo koud. Het water is namelijk slechts 3 graden. Esther ligt er zelf elke dag een paar minuten in. Vandaag worden wij ook mentaal en fysiek voorbereid om een paar minuten in het ijsbad te liggen.

Voorstelrondje

We nemen plaats in Esther haar yogastudio op matjes met kussens. Er staat een grote thermoskan met Yogi thee (mijn favoriet!) voor ons klaar. We nestelen ons met de thee op ons matje en luisteren naar elkaars verhalen. We zijn met z’n negenen, met leeftijden variërend van 20 tot 66 jaar. Twee vriendinnen, één vrouw die hier alleen is gekomen en een vader en zoon. En wij, vier zusjes. We vertellen elkaar wat onze motivatie is om aan een Wim Hof workshop mee te doen. Zo willen we beter tegen de kou kunnen. Leren om door middel van ademhaling en mindset de kou te omarmen. Iedereen heeft al ervaring met koud douchen. Sommige mensen zwemmen net als ik ook in koud water (maar doen dat veel regelmatiger) en anderen hebben ook al een bad met koud water in de tuin. Maar nog niemand heeft ervaring met een ijsbad. Ik voel me meteen op mijn gemak tussen de andere deelnemers, er hangt een fijne energie. Iedereen heeft zin in de dag.

De methode bestaat uit drie pijlers: koudetraining, ademhaling en mindset. Voordat we beginnen met het fysieke gedeelte, leren we eerst de beginselen van koudetraining en ademhaling. Wat zijn de positieve effecten van koudetraining? Hoe begin je veilig en vertrouwd met trainen met de kou?

Acute stress

Je zou het misschien niet zeggen, maar stress kan ook positieve effecten hebben. Mits het gaat om acute stress dan. Bij chronische stress blijft het lichaam te lang in de ‘vecht of vlucht’ reactie hangen. een kortdurende stressreactie zorgt ervoor dat je lijf aan het werk gaat en sterker wordt. Het houdt ons lichaam alert. Echter worden we in ons huidige comfortabele leventje maar weinig blootgesteld aan extreme prikkels. Met de komst van centrale verwarming hebben we nu een extern kacheltje waardoor we ons interne kacheltje (ons bruine vet) niet meer gebruiken. We dragen dikke kleding om ons tegen de kou te beschermen. Onze innerlijke thermostaat hoeft niks meer te doen om ons op de juiste temperatuur te houden.

Die extreme prikkels kunnen we vinden in de kou. De kouprikkel die je krijgt als je het water in stapt, geeft een acute schrikreactie aan het lichaam. Je bloeddruk, polsslag en ademhaling gaan omhoog. Het bloed trekt uit je voeten en je handen naar je hart om je normale lichaamstemperatuur van 37 graden te behouden. Deze acute schrikreactie verdwijnt na ongeveer twintig seconden. Je ervaart geen ‘vecht of vlucht’ reactie meer en kunt rustig in het koude water blijven. Als je je maar focust op je ademhaling. Nu komt ook endorfine vrij wat er voor zorgt dat je je na afloop lekker en energiek voelt.

Koud douchen

Iets dat heel gemakkelijk is toe te passen aan je dagelijkse routine is koud douchen. Het is heel simpel: draai na een warme douche de kraan in 2 of 3 stappen naar de koudste stand (in één keer mag ook). Je hoeft het koude water niet direct op je hoofd te laten neerkomen, maar je kan ook één voor één je lichaamsdelen onder de straal houden. Wil je een brainfreeze voorkomen, dan kun je ook alleen je gezicht onder de koude kraan houden in plaats van je hele hoofd. Haal bewust en rustig adem. Je zult merken dat de schrikreactie verdwijnt en je rustiger wordt. Bouw het koude douchen op van 30 seconden tot 2 minuten. Je kunt de warme douche ook helemaal overslaan en alleen koud douchen.

Ademhalingsoefeningen

Voorafgaand aan de koudetraining is het aan te raden om de ademhalingsoefeningen van de Wim Hof Methode te doen. Deze ademhalingstechniek is geïnspireerd op de meditatie van Tibetaanse monniken. De meditatie heeft als doel de lichaamstemperatuur te verhogen met behulp van bepaalde ademhalingstechnieken. Tijdens de ademhalingsoefeningen boots je een stressreactie na om vervolgens de ontspanning te zoeken tijdens een retentie (je wacht dan met opnieuw ademhalen). Hierdoor leert je lichaam weer schakelen tussen inspanning en ontspanning.

Een aantal voordelen van de Wim Hof Methode op een rijtje

  • Meer energie
  • Minder stress (chronische stress)
  • Sterker immuunsysteem
  • In balans brengen van lichaam en geest
  • Betere bloedcirculatie
  • Beter concentratievermogen
  • Meer zelfvertrouwen
  • Verbeterde sportprestaties
  • Meer vetverbranding

Wanneer je de methode niet moet volgen

Als je last hebt van epilepsie of zwanger bent dan is de methode af te raden. En je mag de ademhalingsoefeningen nooit in de buurt van water doen. Het risico bestaat namelijk dat je flauw valt van de ademhalingsoefeningen en dan zou je kunnen verdrinken.

Wim Hof ademhalingstechniek

Na de theorie gaan we over naar de ademhalingsoefeningen waarbij Esther ons stap voor stap begeleid. We ademen 30 keer diep en krachtig in en uit. Hierbij is de uitademing ontspannen en niet-geforceerd. Je ademt hierdoor meer zuurstof in dan je uitblaast, waardoor je meer zuurstof in je lichaam opbouwt. Na de dertigste inademing ademen we volledig uit en houden we zo lang mogelijk onze adem vast. Dit is het moment van complete stilte. Mijn lijf is compleet ontspannen en ik heb geen gedachten meer. We wachten tot Esther aangeeft dat de retentietijd voorbij is en we weer in kunnen ademen. Als je eerder de behoefte voelt om in te ademen moet je dat natuurlijk doen, zo adem ik de eerste keer net iets eerder weer in. Na de retentietijd ademen we weer in en houden deze adem vervolgens zo’n 15 seconden vast. We spannen onze spieren aan en terwijl we dit doen proberen we onze aandacht naar de pijnappelklier te brengen (in het midden van de achterkant van het hoofd, ook wel het derde oog genoemd). Hier zit je oerbrein. Hier breng je dan heel bewust alle nieuwe zuurstof hiernaartoe.

Bij de vierde ronde bepalen we zelf het ademtempo en de retentietijd. Zodra je merkt dat je je inademing niet meer uit kunt stellen, haal je weer adem. Esther benadrukt dat het heel belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en het niet als een wedstrijd te zien. Deze ademhalingstechniek kan duizeligheid en tintelingen in je lichaam opwekken, dit is ongevaarlijk. Ik heb geen last van duizeligheid maar ik voel wel allemaal tintelingen in mijn lichaam, vooral in mijn handen. Daarnaast begin ik het helemaal warm te krijgen, alsof ik een intern kacheltje in me voel branden. Mijn altijd koude handen beginnen zelfs te zweten. Iedereen beleeft de ademhalingen weer anders. Sommige mensen in de groep kregen het juist wat kouder bijvoorbeeld.

Tijd voor lunch

Na de oefeningen is het tijd voor de lunch. We krijgen een heerlijke pompoensoep en op de tafel staan allemaal etenswaren uitgestald. Suikerbrood, (muesli)brood, kaas, avocado’s en cranberry sap. Terwijl we genieten van de lunch hebben we leuke gesprekken met elkaar en leren we elkaar nog beter kennen.

Na de lunch gaan we verder met mentaal en fysiek voorbereiden. Esther vertelt meer over het hebben van de juiste mindset, we doen een paar yogahoudingen, een meditatie en nog een ronde ademhalen. Deze keer maak ik ook contact met mijn pijnappelklier en zie ik een hele mooie kleur blauw op mijn netvlies. Heel bijzonder! Om nog verder op te warmen voor het ijsbad doen we nog de paardenstand. Hierbij buig je lichtjes je knieën en blijf je in deze houding staan. Een andere oefening werkt ook goed, vooral op de lachspieren. Hierbij slaken we ‘hoe’ ‘ha’ kreten uit en draaien we ons lichaam en onze armen van links naar rechts.  

Het ijsbad in

En daarna is het dan echt tijd voor het ijsbad. We gaan er om de beurt in, de mensen die wachten houden zich warm door de bewegingen uit te voeren die we eerder hebben geoefend. Elke keer als iemand klaar is slaken we ‘hoe’ ‘ha’ kreten in plaats van dat we voor diegene klappen.

Als ik aan de beurt ben zet ik mijn gedachten uit. Ik denk niet na over de kou en laat me langzaam in het ijsbad glijden. Mijn ademhaling schiet direct omhoog, maar na een korte shockreactie heb ik mijn ademhaling al snel onder controle. Alles om me heen lijkt stil te staan. Het enige waar ik mee bezig ben is mijn ademhaling. Er is alleen het hier en nu, de stilte in het water. De 2 minuten gaan vliegensvlug om. Ik zou er nog wel langer in kunnen blijven zitten, maar dan is de kans groot dat je de hele dag blijft bibberen van de kou.

Als ik na 2 minuten het water uitga is mijn huid helemaal rood. Ik doe snel mijn badjas aan en doe weer oefeningen om het warm te krijgen. Na een paar minuten voel ik mezelf helemaal warm worden (mijn interne kacheltje gaat aan) en dat voelt heel lekker. Vervolgens begin ik wel weer te bibberen. Na afloop gaan we er nog een keer met z’n vieren in voor een foto. Ik merk gelijk het verschil met de eerste keer. Als je er hyper in gaat zonder gefocust met de ademhaling bezig te zijn houd je het veel minder lang vol. Maar het levert wel mooie plaatjes op.

Het ijsbad heeft me echt een energieboost gegeven. Alsof ik koffie heb gedronken, maar dan veel natuurlijker en fijner. Ik vind het vooral bijzonder om mee te maken dat je je eigen interne kacheltje aan kunt zetten. Dat voelt zoveel beter dan die te comfortabele externe kachel. Het is goed om je lichaam aan het werk te zetten. We sluiten de dag af met thee met een heerlijk zelfgebakken koekje en praten na over de ijsbad ervaring. De rest van de dag blijf ik vol energie en ook de dagen erna voel ik het nog na. Wat een inspirerende en bijzondere dag!