Wicklow Mountains, Glendalough en Kilkenny

MINKE WINK

Ierland staat bekend om zijn prachtige natuur, eeuwenoude dorpen, levendige tradities en mysterieuze legenden. Tijdens een dagtrip vanuit Dublin ervaren we Ierland in een notendop. En dat smaakt naar meer…

Een stedentrip in Dublin kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan de bergen en het platteland. We boeken een dagtour naar Wicklow Mountains, Glendalough en Kilkenny. Tijdens deze trip bezoeken we niet alleen de schitterende Wicklow Mountains, maar brengen we ook een bezoek aan een schapenboerderij, het monastieke Glendalough en de middeleeuwse stad Kilkenny. We ontsnappen uit de drukte van de hoofdstad en onderweg genieten we van de adembenemende en typisch Ierse landschappen.

Wicklow Mountains

Op ongeveer een uur rijden van Dublin liggen de wondermooie Wicklow Mountains, een van de zes nationale parken in Ierland. Wicklow Mountains is het oudste nationaal park van Ierland en dit gebied bestaat uit heuvels, meren, bossen, uitkijkpunten, wandelpaden en valleien. Het is een geliefde plek voor zowel toeristen als locals. Een schitterend gebied voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Je kunt de Wicklow Mountains bezoeken in een dagtrip vanuit Dublin zoals wij doen, maar je kunt er ook voor kiezen om hier meerdere dagen te wandelen als je de tijd hebt.

Er liggen verschillende bezienswaardigheden in de Wicklow Mountains waaronder de oude kloostersite van Glendalough, de Powerscourt Estate en de Powerscourt Waterfall, de hoogste waterval van Ierland. Je kunt hier ook een bezoek brengen aan het donkere water van Lough Tay, dat ook wel Guinness Lake wordt genoemd. Of cruise over de oude Military Road en laat je verrassen door wat je onderweg tegenkomt.

Schapenboerderij

We maken onze eerste stop bij een traditionele schapenboerderij waar we te zien krijgen hoe een herder samen met zijn trouwe herdershond de schapen in het veld samendrijft. Daarna krijgen we de mogelijkheid om de lammetjes vast te houden die in de schuur staan. We komen hier met twee tourbussen tegelijkertijd aan waardoor het toeristengehalte van deze activiteit omhoog schiet. Bovendien vind ik het een beetje zielig voor de schapen. Van mij hadden ze deze stop wel mogen skippen, maar het enthousiasme van de andere toeristen is wel weer leuk om te zien.  

Glendalough

De tweede stop is Glendalough. De naam Glendalough betekent vallei van de twee meren en als je hier bent dan snap je waar die naam vandaan komt. In de vallei die door de erosie van een gletsjer na de laatste ijstijd is ontstaan liggen namelijk de Upper Lake en de Lower Lake. Maar Glendalough heeft meer te bieden. Je vindt hier naast prachtige natuur ook de resten van een kloostergemeenschap uit de vroege middeleeuwen met een aantal kerkjes, een begraafplaats en een typisch Ierse ronde toren. Ook ligt hier het klooster van St. Kevin, een van de oudste in Europa.

Vanuit de Glendalough vallei en het klooster kun je de omgeving te voet verkennen. Je kunt naar de Lower Lake lopen en vanaf daar langs de Poulanass Waterfall naar een uitzichtpunt klimmen vanwaar je de Upper Lake kunt zien liggen.

Binnen de Wicklow Mountains is Glendalough een van de meest bezochte plekken. Je hebt grote kans dat het hier redelijk druk is, vooral in de vakantie periodes. Als je met een eigen huurauto op pad gaat, raad ik je aan om hier zo vroeg mogelijk te zijn. Tijdens onze dagtrip vanuit Dublin hebben we 2 uren de tijd om rond te lopen. Dat is helaas niet heel lang als je de ruïnes en begraafplaats wilt bezoeken, maar ook een wandeling wilt maken naar het uitzichtpunt.

Kilkenny

De derde en laatste stop is het schilderachtige stadje Kilkenny. In de middeleeuwen was Kilkenny de hoofdstad van Ierland. In deze gezellige stad aan de rivier de Nore vind je verschillende middeleeuwse gebouwen zoals Kilkenny Castle en de Saint Canice’s Cathedral.

Kilkenny Castle is een prachtig 12e eeuws Normandisch kasteel en het icoon van de stad. Het statige gebouw pronkt in een siertuin aan het centrum aan de ene kant en in een gigantisch stadspark aan de andere kant. Het kasteel werd in 1195 gebouwd en nog tot 1935 bewoond door adellijke graven. Het kasteel is daarna overgedragen aan de bewoners van Kilkenny. Je kunt het kasteel zowel vanbinnen als vanbuiten bewonderen.

Naast de Saint Canice’s Cathedral staat een toren die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht op Kilkenny. Het is een prachtige Keltische toren waarbij de toegangsdeur zich ongeveer 3 meter boven de grond bevindt. In oude tijden werden deze torens als vluchtplaats gebruikt door monniken. Wanneer de kloosters werden aangevallen door Vikingen schuilden ze hier en trokken ze de ladders snel naar binnen.

Naast het kasteel en de toren is het ook leuk om in Kilkenny de smalle straatjes te verkennen die gevuld zijn met kleurrijke winkeltjes.

Georganiseerde tour of huurauto?

Je kunt de Wicklow Mountains, Glendalough en Kilkenny prima op eigen initiatief bezoeken met een huurauto vanuit Dublin. Je kunt dan je eigen tijd indelen en misschien nog wat extra hoogtepunten bezoeken in de Wicklow Mountains.

Met het openbaar vervoer lukt het niet om alles in een dag te bezoeken, maar je kunt wel vanuit het centrum van Dublin met de bus naar Glendalough. Een groot nadeel van het openbaar vervoer is dat er niet zoveel bussen vertrekken, je vastzit aan bustijden en je veel tijd kwijt bent aan reizen.

De meest toeristische, maar ook de makkelijkste en goedkoopste optie is om een georganiseerde bustour te boeken. Je kunt dan naast bijvoorbeeld de Wicklow Mountains ook nog andere hoogtepunten bezoeken. Er zijn talloze opties voor dagtrips vanuit Dublin. Wij kozen voor de dagtour naar Wicklow Mountains, Glendalough en Kilkenny. Op de website van Wild Rover Tours vind je meer informatie over deze dagtrip en andere mogelijke dagtrips vanuit Dublin.