‘Werkweekje in Cusco’

SANDRA WINK

Na een rustige zondag begint maandag mijn ‘werkweek’ weer. Het is een nationale feestdag vandaag, dus veel projecten kunnen niet bezocht worden. Wél kunnen Boris en ik naar het refugio de los animales, een dierenproject iets buiten Cusco. Huisgenootje en stagiaire Jade gaat ook mee. Zonder verwachtingen stappen we het busje uit langs de weg in the middle of nowhere. Een kleurrijke muur groet ons aan de overkant en zodra we naar binnen lopen komen we ogen tekort. Lama’s, alpaca’s, grote condors, papegaaien, wilde katten, aapjes en zelfs beren. De eigenaar leidt ons rond en vertelt over bijna elk dier zijn eigen verhaal. Bijvoorbeeld Beer Coco. Ze zat 6 jaar lang in een klein hokje opgesloten als huisdier van een rijke Chinees. Of de papegaaien waar de veren uitgeplukt zijn of de snavels afgeknipt omdat dit geld waard is. Hier krijgen ze snavel protheses, en dit wordt betaald met de donaties en het entreegeld van bezoekers. Ook krijgen ze alle liefde van vrijwilligers om weer te kunnen herstellen. De dieren die na herstel in het wild kunnen overleven, worden weer vrijgelaten. We mogen een kijkje nemen in sommige hokken, heel bijzonder om deze dieren van zo dichtbij te zien. Zeker een van mijn favoriete projecten!

Samen met mijn huisgenoten eten we op de ‘lokale’ markt San Blas. Er is zelfs een veganistisch gedeelte! Ongelooflijk hoe het toerisme hier al zo is geïntegreerd. Ik weet eigenlijk niet echt wat ik ervan moet denken. We kiezen uiteindelijk het kraampje waar de meeste locals zitten en genieten van een tortilla met groenten voor nog geen €1,50. Ik verhuis die middag ook van kamer binnen het appartement en kijk uiteindelijk zonsondergang op het centrale plein Plaza de Armas.

Interviews en kiekjes

De dagen die volgen zijn pittig. Dinsdag bezoek ik zo’n 5 projecten, waaronder een aantal scholen en ziekenhuizen. Helaas zijn er niet overal vrijwilligers voor de foto’s of een coördinator om te interviewen, waardoor het een beetje voelt als een verspilde dag. Ik besluit daarom op een andere dag met een van de stagiaires mee te gaan naar hetzelfde ziekenhuis. Een ervaring die ik niet wilde missen! Ik loop mee op de kraamafdeling en kijk mee bij de pasgeboren baby’s die na een week of twee weer op controle komen. Ze worden gewogen en opgemeten. Zulke ieniemienie baby’s heb ik nog nooit gezien. Echt zó schattig!

Naast ziekenhuizen bezoek ik hele leuke naschoolse opvang projecten, maar ook heftige projecten zoals een opvang voor verslaafden. Eén schoolproject was bijna onmogelijk te vinden, na een uur zoeken door een bergachtige wijk vinden we het schooltje half verstopt onder een trap. We lopen naar binnen en komen in een donker hol terecht met geen kinderen en een ongeïnteresseerde juf. Hmm.. ik weet niet of dit project wel de moeite waard is. Gelukkig zijn er genoeg andere top projecten!

Benno’s knuffelen

Vanaf woensdag heb ik weer tijd om mee te helpen in het hondenasiel. Ik merk nu al dat ik gehecht raak aan de honden, ik heb ze écht gemist. Als het kon, had ik er zeker een willen adopteren. Maar mijn leven is op dit moment iets te instabiel daarvoor 😉 De projectbezoeken plan ik om het werken heen. Meestal begint de dag met een projectbezoek, reis ik daarna naar de hondjes toe, lunch ik weer in het centrum en bezoek ik ‘s middags nog twee of drie projecten. Op de laatste dag geef ik elke hond een dikke knuffel en ook Anyelo, de eigenaar met een hart van goud. Ongelooflijk om te zien hoe iemand zijn leven zo erg om het welzijn van de honden laat draaien.

Nu écht rondreizen!

Het zit erop, alle projecten zijn bezocht, de honden in het asiel hebben hun portie liefde van mijn kant ontvangen en ik heb Cusco nu wel gezien. Na twee weken is het tijd om verder te gaan. Ik eet nog met de meiden van het huis een heerlijke vegetarische burger en heb op vrijdagavond de briefing met de gids. Wat ik ga doen? Een 4-daagse hike naar Machu Picchu, waarbij ik in de bergen ga slapen, door regenwoud ga hiken en als eindbestemming Machu Picchu mag bewonderen! De Salkantay trekking is pittig, maar wordt zeker weten helemaal geweldig! Ik heb er onwijs veel zin in. Wordt vervolgd…