Weekendje Gent en Leuven

ESTHER WINK

Wil je het echte België zien? Vergeet het chaotische Brussel en het toeristische Brugge: in Gent en Leuven moet je zijn! Gent is gezelliger dan Brussel en ontzettend hip: het zit boordevol leuke cafés en restaurantjes. En het allerbeste is dat het centrum van deze stad autovrij is! Leuven is dé studentenstad van België en daardoor ontzettend gezellig en ideaal voor een budget trip. Alles is op loopafstand en de binnenstad is erg mooi. Meer weten over deze leuke steden? Lees dan snel verder!

Gentse feesten

Afgelopen zomer zocht ik vriendin Laura op in België. Ze kwam op het idee om naar de Gentse feesten te gaan. Dit is een groot volksfeest (vergelijkbaar met het Oktoberfest in München en Las Fallas in Valencia) en duurt tien dagen. Het vindt elk jaar in de derde week van juli plaats. Tijdens de Gentse feesten is de stad Gent getransformeerd in één groot festival met voor ieder wat wils. Overal vind je kleine podia, grote podia, ontelbare kraampjes met heerlijk eten en vooral een hele gezellige sfeer.

Op vrijdag vertrok ik dus vanuit Groningen met Flixbus naar Antwerpen. De rit duurde iets meer dan 5 uur en kostte 16 euro, de makkelijkste en goedkoopste optie naar mijn mening. De trein bracht me vanaf daar in een uur in Gent. Daar meette ik Laura en Laurien, die ik beide ken van mijn exchange op Aruba. Na wat drankjes en bijkletsen bij een vriendin van Laura in Gent, zijn we dan eindelijk naar de Gentse feesten gegaan! We waren een beetje te laat waardoor de muziek aan de Leie al was afgelopen. Gelukkig was de muziek bij een aantal andere podia nog wel bezig! We hebben ons tot in de vroege uurtjes vermaakt in de binnenstad. Had ik al gezegd dat Belgen echt super gezellige en leuke mensen zijn? 😉

Ben je nou niet zo’n nachtdier, dan zijn er ook overdag genoeg activiteiten voor je in de stad. Nadat we even waren bijgekomen bij de ouders van Laura, zijn we de zondagmiddag Gent weer ingegaan om de stad te bekijken en het festival overdag mee te maken. Weer was er een hele gezellige sfeer net zoals in de nacht, maar het publiek is overdag een mix van jong en oud en de activiteiten zijn hier daardoor ook meer op gericht. Zo zijn er overdag naast muziekconcerten ook markten, wandelingen, voorstellingen en boottochten.

Wat is er verder te doen in Gent?

Ook al lukt het je niet om hier tijdens de Gentse Feesten te zijn, er is nog steeds veel te doen in deze hippe stad. Wat ik zelf al heel fijn vond is dat er dus geen verkeer is in het centrum van Gent. Normaal word ik best wel gestresst van grote steden, maar het was echt ontzettend relaxt en rustig om door Gent te wandelen! Ik was nog maar net terug van een lange reis en was sowieso al helemaal onder de indruk van Nederland en Europa. Vooral de oude panden aan de Korenlei en de Graslei vond ik ontzettend mooi. Uiteraard hebben we hier genoten van een Belgisch biertje op een van de vele terrassen 😉

Loop je van het water af langs de Korenmarkt, dan kom je de indrukwekkende Sint-Niklaaskerk tegen. Daartegenover staat de Belfort van Gent. Ook rondom deze bezienswaardigheden was het gezellig druk en stonden er genoeg podia en eetkraampjes.

Maar waar kun je nou het beste eten in Gent? Buiten de vele heerlijke eetkraampjes tijdens de Gentse feesten om, kan ik je aanraden om te lunchen bij het café van kunstencentrum Vooruit. Het centrum bevindt zich in een indrukwekkend 100 jaar oud pand. Café Vooruit werkt zoveel mogelijk met biologische producten en biedt daarnaast ook goedkope vegetarische en vegan opties. Ik kan je zeggen dat de belegde broodjes heerlijk zijn!

Een trip naar België is niet compleet zonder ribbetjes (spareribs) te eten. Laura heeft me al op Aruba met dit fenomeen laten kennismaken. Zij zweert bij restaurantketen Amadeus voor de allerbeste ribbetjes. Tegenover Vooruit vind je Little Amadeus, maar er zijn daarnaast nog negen andere Amadeus restaurants verspreid over onder andere Gent, Antwerpen en Brussel. Een compleet menu voor minder dan 20 euro krijgen.

Voor de ideale nachthap (maar ook overdag) ga je naar De Gouden Saté op het Sint-Pietersplein. Deze frituur staat bekend als één van de beste in Gent en is erg populair onder de Gentse studenten. Als je hier bent moet je zeker voor de specialiteit gaan: een Julientje. Dit bestaat uit friet, mayonaise, stoofvleessaus, een viandel, gedroogde uitjes en satékruiden. Een favoriet onder de Gentenaren!

Ook de Cuberdons, of Gentse Neuzen, zijn niet te missen. Deze kegelvormige snoepjes worden in allerlei kleuren door twee kraampjes op de Groentemarkt aangeboden. De twee kraampjes zijn hevig met elkaar aan het concurreren en de eigenaren hebben regelmatig ruzie. Er is zelfs al een echte neuzenoorlog geweest! Op het moment dat wij er waren lieten de verkopers elkaar gelukkig even met rust 😉

Studentenstad Leuven

Laura vroeg mij wat ik graag nog meer in België wilde zien. Het eerste wat in mij opkwam was Brugge, maar zij vertelde mij dat Brugge echt heel erg toeristisch is en er weinig goede restaurants en cafés zijn. Leuven daarentegen, staat bekend als de studentenstad én bierhoofdstad van België. De stad telt zo’n 45.000 studenten tegenover 92.000 inwoners in totaal. De helft van de inwoners is hier dus student! Ook bevindt Brouwerij Stella Artois zich in Leuven. Om deze redenen kun je hier dus heel goedkoop eten en (speciaal)biertjes drinken. En dat allemaal in een prachtige binnenstad.

Het stadhuis en de bijbehorende Grote Markt zijn hier niet te missen. Omdat Leuven voor een groot deel uit studenten bestaat, en het in België heel normaal is dat studenten in het weekend en in de vakanties naar hun ouders gaan, was het wel erg rustig in de stad. Het is dus beter Leuven te bezoeken buiten de vakanties om als je op zoek bent naar de echte gezellige studentensfeer!

Nog rustiger was het op het Begijnhof. Een begijnhof is een plek midden in een stad met kleine oude huizen, tuinen, pleintjes en soms een kerk, met vaak een muur eromheen. Het was vroeger een soort klooster waar nonnen woonden. Nu wonen er op het Begijnhof in Leuven onder andere studenten en medewerkers van de katholieke universiteit. Het is echt aan te raden om even door de schattige smalle straatjes te wandelen en over de pleintjes en brugjes te lopen 🙂

Leuven is ideaal als je maar een klein budget hebt. De prijzen van veel restaurants en cafés zijn aangepast voor de studenten. En dan bieden ze ook nog eens gerechten aan voor de ‘studentenprijs’, wat nóg goedkoper is.

Dat Leuven de bierhoofdstad van België is, is met name te danken aan de in Leuven gelegen bierbrouwerij Stella Artois. Ook in de binnenstad is dit te zien door de vele terrassen die bier voor een stuntprijs aanbieden en de vele speciaalbiertjes die er te krijgen zijn. Het ‘grootste’ biercafé ter wereld, The Capital, bevindt zich ook in Leuven. Er worden hier wel 2000 (!) soorten Belgische bieren aangeboden. Probeer maar eens zo snel één te kiezen op de kaart.. Zelfs voor de Belgen is het lastig, laat staan hoe het voor mij was 😉 Wat Laura en haar vriend daarom meestal maar doen is een bier kiezen op basis van de naam. Des te gekker de naam, des te interessanter!

Ik was al een aantal keren eerder in ons buurlandje geweest, maar ik heb België nog niet meegemaakt zoals afgelopen zomer! De Gentse feesten zijn geweldig om een keer te bezoeken en tegelijkertijd kun je mooi de stad bekijken. Leuven vind ik erg lijken op Groningen qua sfeer en grootte, maar het is er eigenlijk nog veel gezelliger. Daarnaast kan ik de Bourgondische leefstijl in België heel erg waarderen. België is gewoon tof 🙂