Wat te doen op Menorca

ESTHER WINK

Het Spaanse eiland Menorca wordt ook wel het kleine zusje van Mallorca en Ibiza genoemd. Maar of het daardoor ook minder is dan de rest van de Balearen? Naar mijn mening zeker niet! Menorca is een ontzettend mooi eiland en heeft veel te bieden. Dat het een stuk rustiger is dan de andere eilanden heeft veel voordelen. Benieuwd waarom ik zo enthousiast ben over Menorca? Lees dan de volgende reistips!

Fiets van Cala ’n Bosch naar Ciutadella

Sandra en ik verbleven in Las Brisas I & II, een appartementencomplex in Sox Xoriguer (dichtbij Cala ’n Bosch) dat een goede budgetoptie is. Vanuit deze plek planden we onze dagtripjes over het eiland. Omdat we beide nog geen rijbewijs hadden besloten we een fiets (lees: mountainbike) te huren en het wandelpad langs de westkust af te leggen tot aan Ciutadella.

Van fietsen kwam uiteindelijk niet veel terecht door de vele rotsvlakten, maar de moeite waard was het wel! Je kunt onderweg stops maken bij de stranden Cala Blanca en Cala Santandria. Tegen het eind van de middag kom je aan bij het gezellige havenstadje Ciutadella, waar je door de koele straatjes kunt slenteren en de dag afsluit bij een van de vele restaurantjes aan de haven.

Slenter door de sfeervolle stadjes Mahón en Ciutadella

Het werd al eerder genoemd, maar een dag in een van deze leuke stadjes besteden is zeker een must! Omdat we zo dicht bij Ciutadella zaten zijn we daar vaker en korter geweest, en hebben we één hele dag besteedt in Mahon (Maó), de hoofdstad van het eiland.

Menorca is een klein eiland en de steden ook, dus winkelen zoals in Barcelona of Madrid kun je hier niet. Toch heeft Mahón aardig wat te bieden op het gebied van hippe kledingwinkels. Bovendien is dit dé plek om je avarcas (of menorquinas) aan te schaffen! Dit zijn traditionele, handgemaakte sandalen die op Menorca gemaakt worden en je vindt deze sandalen overal in Mahón.

Naast de winkels heb je vanaf de stad een mooi uitzicht over de vijf kilometer lange natuurlijke haven van Mahón. Wederom kun je de dag slenterend door de straatjes en langs de boulevard afsluiten, uiteraard met een heerlijk visgerecht bij één van de restaurants aan de haven!

Bezoek de ruige noordkust

Het openbaar vervoer werkt (voor een eiland) best goed en rijdt regelmatig, maar bereikt helaas niet alle hoekjes van Menorca. Zo ook het ruige maar rustige noorden van Menorca, wat een enorm contrast is met het groene zuiden, maar juist daarom zo leuk is om een dagje te bezoeken! Ben je dus wel in bezit van een auto, mis dan deze regio zeker niet. Onder andere het uitzichtpunt Cabo de Cavalleria en het kleine vissersplaatsje Puerto Fornells zijn het bezoeken waard.

Huur en auto en wijk van de gebaande paden af

Toen Sandra en ik hier op vakantie waren, voelden we ons niet heel erg beperkt zonder auto. We namen het openbaar vervoer, fietsten en wandelden veel, en hebben toch nog veel gezien van het eiland. Maar met een huurauto kom je op zoveel meer plekken. De plekken die ik in deze blog noem zijn redelijk toeristisch en bekend omdat ze door iedereen makkelijk te bereiken zijn. Heb je wel een auto, dan kun je veel makkelijker van de gebaande paden af en zie je het échte Menorca.

Bezoek de Cova d’en Xoroi

Heb je de auto nog iets langer gehuurd? Mooi, dan kun je voor de zonsondergang naar de Cova d’en Xoroi. Dit is een bar op een spectaculaire locatie in het zuidoosten van het eiland: namelijk in een grote klif met uitzicht op de eindeloze zee. Overdag kun je er relaxen, ’s avonds is er live muziek en ’s nachts kun je er uitgaan. De foto’s op internet zeggen genoeg. We hebben nog steeds spijt dat we hier destijds niet zijn geweest!

Wandel langs de stranden in het zuidwesten van het eiland

De stranden in het zuidwesten van Menorca deden ons echt verbazen: nog nooit hadden we zulk blauw zeewater in contrast met het groen om de stranden heen gezien! We zijn dan ook veel in deze regio geweest tijdens onze vakantie. Vanaf Cala ’n Bosch bereik je het langgerekte strand Son Saura makkelijk in een dagwandeling. Iets lastiger is het om met de bus terug te gaan, maar mogelijk is het gelukkig wel.

Veel tours brengen je daarnaast met een boot bij de stranden in het zuiden welke normaal lastig te bereiken zijn. Afhankelijk van je budget kun je kiezen voor een grote boot (vol met andere toeristen) of een bijna-privé catamaran. Wij kozen voor een boottour van Don Pancho, die ons bij onder andere de stranden Cala Mitjaneta en Cala Trebalugér bracht.

Het hoogtepunt was een wandeling die we op de laatste dag van onze vakantie maakten. We begonnen dit keer bij Son Saura, het eindpunt van één van onze andere wandelingen, en liepen in een volle dag langs ontelbaar mooie baaitjes. Het waren er zoveel dat we bij de helft ervan na één fotomomentje weer snel doorliepen, anders zouden we niet voor het donker ons eindpunt bereiken.

Baaitjes die er echt voor ons uitsprongen waren Cala de Turqueta, Cala Macarelleta (wel héél toeristisch in het hoogseizoen ondanks dat er geen faciliteiten zijn), Cala Macarella en het eindpunt Cala Galdana. De wandeling was vermoeiend maar fantastisch: we zijn amper toeristen tegengekomen onderweg en bij veel baaitjes waren geen mensen (en al helemaal geen hotels of huizen) te bekennen. Deze route móet je wandelend afleggen. En de foto’s zeggen wel genoeg toch? 😉 De ultieme reistip voor Menorca is dan ook deze geweldig mooie wandelroute!