Wat te doen in en rondom Puebla

ESTHER WINK

Op twee uren rijden van de hoofdstad vind je misschien wel de mooiste stad van het land. Puebla, de op drie na grootste stad van Mexico, heeft een fotogenieke binnenstad en wordt omringd door groene bergen en besneeuwde vulkanen. Naast het bewonderen van kleurrijke straatjes, levendige pleinen en imposante kathedralen in het oude centrum, is er ook veel te doen in de omliggende wijken, dorpen en de natuur. Je kunt je hier met gemak een week vermaken! In deze blog geef ik een aantal tips voor de stad Puebla en wat je nog meer buiten de stad kunt doen.

Accommodaties: Posada Vee Yuu (hostel), Hotel El Descanso (hotel), Apartment Downtown (Airbnb)

Free walking tour

Maak kennis met de stad in een free walking tour en bewonder het kleurrijke historische centrum. Een free walking tour is een ideale activiteit als je net in Puebla bent aangekomen. De gids vertelt je niet alleen over de geschiedenis, cultuur en gastronomie van de stad, maar laat je ook alvast de mooiste plekken in Puebla zien. Plekken om zeker terug te komen zijn het kleurrijke Calle 6 Sur, de Barrio del Artista, de San Francisco kerk en het (gratis) uitzicht vanaf Museo Amparo. Ook krijg je minder bekende bezienswaardigheden en echte insider tips voor deze gezellige stad, zoals leuke barretjes en restaurants om lokaal te eten. Echt een aanrader dus! Je boekt deze tour via @freewalkingtourpueblaofficial.

Street art in Xanenetla

Ook buiten het mooie oude centrum is er genoeg te zien en te doen. Wandel eens naar de wijk Xanenetla, waar veel mooie street art te vinden is. Dankzij een sociaal project zijn hier nu vele kleurrijke muurschilderingen te zien om de buurt een beter imago te geven. Deze oude buurt is erg relaxt en rustig, en dus ideaal om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Kabelbaan (Teleferico) Puebla

Iets verderop in park Los Fuentes kun je een (nog) niet-toeristische kabelbaan voor een paar euro nemen, terwijl je geniet van panoramische uitzichten over de stad en de omringende vulkanen. Je kunt ervoor kiezen om een enkele rit of retourticket te kopen. Deze kabelbaan eindigt aan de noordkant van de stad. Vanaf dit punt kun je makkelijk terug naar het oude centrum wandelen. Je komt tijdens de wandeling in lokale buurten waar geen toerist te bekennen is. Ook kom je langs de grootste markt van Puebla.

Hike naar vulkaan La Malinche

De slapende vulkaan La Malinche bevindt zich vlak bij de stad Puebla. Je beklimt deze vulkaan in totaal in 5 tot 8 uren, heen en terug. Als je niet gewend bent aan de hoogte kan het een pittige klim zijn, maar de uitzichten op de top van 4462 meter maken het zo de moeite waard. Lees meer over mijn ervaring met het beklimmen van vulkaan La Malinche, en praktische tips over hoe je deze geweldige wandeling zelf kunt ondernemen.

San Andres Cholula

Wanneer je in Puebla bent, kun je het naastgelegen San Andres Cholula niet overslaan. Althans, dat zeggen veel andere reizigers. Als je geluk hebt, kun je op een heldere dag de rokende vulkaan Popocatepetl duidelijk zien, met de kerk Nuestra Señora de los Remedios op de voorgrond. Ook het uitzicht vanaf op de top van deze kerk over de stad is heel mooi. De meeste toeristen komen daarnaast ook naar Cholula voor de grootste piramide van de wereld en de mysterieuze tunnel. De overheid heeft heel veel geld gestopt in het promoten van dit stadje en zelfs een gratis toeristische trein laten bouwen tussen Cholula en Puebla. Misschien een beetje een tourist trap, maar een prima bestemming als halve dagtrip vanuit Puebla.