Wat kost reizen met een camperbusje?

TINEKE WINK

Elke keer als ik ga reizen maak ik een schatting van wat ik per maand uit kan geven. Deze berekening is altijd net iets te optimistisch. Voor Mexico was maximaal 1200 euro per maand het doel, maar gaf ik alsnog 200 euro per maand meer uit. Dit keer had ik grootse plannen om zo minimalistisch mogelijk met een camperbusje te reizen. Campings skippen en alleen wildkamperen om geld te besparen. Misschien zou zelfs 500 euro per maand aan eten en brandstof wel lukken. Ik vond het wel heel moeilijk om in te schatten wat we kwijt zouden zijn. Misschien zouden we op den duur wel behoefte krijgen aan campings en hoeveel moet je eigenlijk rekenen voor brandstof? Het minimalistische leven ging ons de eerste weken heel goed af. Pas in Porto, 4 weken na ons vertrek, gingen de remmen meer los. We gunden onszelf wat meer luxe omdat we al hadden besloten dat we eerder naar huis zouden gaan.  

Voor deze blog reken ik alleen de 4 en halve week dat we echt met Miep op reis gingen. Daarna kreeg Miep pech en was het helemaal gedaan met de reis. Vanaf toen leefden we bijna een week lang in hotels en ruilden onze oude Miep in voor de blitsende Mike (huurauto). Het uitgavenpatroon wat je dan hebt is niet te vergelijken met reizen in een camperbusje. Ook al konden we de hotelovernachtingen wel declareren bij de ANWB, toch ben je dan aanzienlijk meer kwijt aan eten en drinken.

Uitgaven per persoon voor ruim een maand

Reiskosten (diesel / openbaar vervoer / tolwegen) – 400 euro

Miep heeft een dure smaak, want ze slurpt Diesel. En laat Diesel nu de grootste kostenpost tijdens de reis zijn geweest. Deze kosten waren ongeveer €350 per persoon. Ze vielen wel wat hoger uit dan ik had gedacht, maar we hebben er dan ook heel wat kilometers voor gemaakt. We reisden met Miep naar Agueda in Portugal (voorbij Porto) en weer van Agueda naar Gasteiz in Noord-Spanje. Hier kreeg (de net volgetankte) Miep pech. Van openbaar vervoer hebben we alleen in Nederland gebruik gemaakt, toen we met de trein van Haarlem naar Amsterdam gingen en weer terug. De overige kosten vallen onder de tolwegkosten. Deze kosten vielen nog mee, omdat we de tolwegen vaak vermeden. Daardoor waren we wel meer kwijt aan diesel, maar je hebt dan wel meer het roadtrip gevoel omdat je het binnenland meer ervaart.

Eten en drinken / uitgaan  – 220 euro

Boodschappen haalden we voornamelijk bij de Lidl. Standaard was ons mandje gevuld met wijn, crackers, chorizo, veel groentes, avocado en chocola. De eerste weken aten we weinig buiten de deur. Tot we in Santiago de Compostella kwamen waar het alleen maar regende. We verlangden naar warmte en comfort en vonden dat in leuke Spaanse barretjes. Het voordeel van Spanje is dat je vaak bij elk drankje een gratis tapa krijgt.

Weekend Porto – 67,50 euro

Porto was voor ons echt een stedentrip, met het bijbehorende uitgavenpatroon. Een ritje in de kabelbaan, port drinken, verschillende terrasjes, uiteten bij Farinha (een aanrader deze pizzeria!) en nog een flesje port voor mee naar huis. Dit weekend staat in de top 5 van mooiste momenten van de reis en elke euro dat we uitgaven was het meer dan waard.

Luxe uitgaven – 85 euro

In Goes zijn we een dagje naar de sauna geweest, waar we 50 euro kwijt waren aan entree en eten en drinken. Ook heb ik nog een gele flared broek gekocht van 35 euro.

Overnachtingen en overig  – 15,70 euro

We hebben deze periode één keer in een hotel geslapen. Deze hotelovernachting was een verjaardagscadeau van mijn moeder. Ik betaalde er een tientje bij. Voor de wasserette betaalden we ongeveer vijf euro per persoon. Voor de rest deden we alleen handwas. We hebben slechts één keer betaald voor een warme douche van 70 eurocent in Porto. Verder redden we het in deze weken prima met de gratis warme douches bij Shell en koude douches bij stranden.

Vaste lasten Miep (per persoon per maand) – 34,50 euro

Voor Miep betalen we naast de verzekering en wegenbelasting ook extra fijnstof toeslag van €2,50. Dit is een toeslag van 15% op de wegenbelasting van €16,50 vanwege de extra uitstoot van oudere campers. Daarnaast hebben we ook gekozen voor een pechhulp Europa verzekering bij de ANWB. Het standaardpakket is €13,65 per maand en de service voor een camper kost 25 euro extra per jaar. Je zit wel minimaal een jaar aan deze verzekering vast, maar het is voor ons elke cent dubbel en dwars waard geweest. Miep op avontuur werd namelijk Miep van korte duur. Op kosten van de ANWB kregen we onder andere een vervangende huurauto en werd Miep naar Nederland gerepatrieerd. Het standaardpakket was voor ons wel een must want met alleen een instappakket heb je geen recht op vervangend vervoer.

Gasfles en andere benodigdheden – 49 euro

Voor de gasfles betaalden we elk 30 euro. Geen idee hoe lang je hier precies mee kan doen, maar in ieder geval langer dan vier weken want hij is nog niet op. Verder betaalden we voor de motorolie, ruitenwisservloeistof en koelvloeistof elk 19 euro.

Telefoon – 16 euro

We hebben beide onze telefoonabonnement tijdelijk aangepast deze maand. Ik ging van alleen bellen + sms’en naar een internetbundel van 20GB. Het bleek toch wel handig om niet afhankelijk te zijn van wifi. Op deze manier kon ik makkelijk mijn blogs en foto’s doorsturen, op de app Park4Night naar slaapplekken zoeken en af en toe een aflevering op Videoland te kijken.

Totaal alle uitgaven 887,70 euro

We zijn toch nog onder de 1000 euro gebleven inclusief de vaste lasten. Als je alleen kijkt naar reiskosten en eten en drinken komen we uit op zo’n 600 euro per persoon. Iets meer dan de 500 euro die ik hiervoor had ingecalculeerd. Zonder kosten voor overnachtingen is reizen met een camper goedkoper dan bijvoorbeeld backpacken door Mexico. Mits je de aanschafkosten van de camper niet meerekent natuurlijk. Toch zou ik nu weer eerder voor Mexico kiezen ondanks de hogere kosten.

Tot slot nog een paar tips om low-budget te reizen met een camper

Ga wildkamperen

Wil je geld besparen op reis? Laat dan de campings zoveel mogelijk links liggen. We hebben zoveel bespaard door alleen wild te kamperen (let wel op de verbodsborden voor campers). Veel campings waren bovendien dicht vanaf oktober en je hebt dan ook niet altijd de garantie dat je gratis elektriciteit en een douche hebt. Dan liever gratis wildkamperen of een keer een hotel pakken. Park4Night is een gratis app waarin plekken worden gedeeld om te overnachten. De plekken aan de kust waren bij ons het meest gewild, hier waren vaak ook de meeste voorzieningen zoals een koude douche, een watertappunt of een wc. Bijna altijd gratis. Let er wel op dat de openbare toiletten ’s avonds vaak dichtgaan en dan pas de volgende ochtend weer openen.

Bedenk gratis activiteiten

Genieten van de natuur is (bijna altijd) gratis. Maak een mooie wandeling door de omgeving, ga zwemmen in zee, bekijk de zonsondergang of ga picknicken. Bezoek gratis bezienswaardigheden zoals de Mont Saint-Michel of de kathedraal in Santiago de Compostella.  In principe heb je niet veel geld nodig als je gaat reizen met een camper, je hebt je huisje tenslotte altijd bij je. Maar als het regent is het een heel ander verhaal. Dan heb je weinig aan bovenstaande gratis activiteiten en dan wordt low-budget reizen wel een uitdaging.

Ga fruit plukken

Twee keer fruit plukken in Frankrijk maakt ons nog niet perse ervaringsdeskundigen. Toch is het een tip die ik mee zou geven als je low-budget wilt reizen: ga wildplukken. In elk seizoen kun je wel fruit plukken. Pluk bijvoorbeeld vijgen en druiven in de zomer in Spanje of appels in het najaar in Frankrijk. Met een beetje geluk loop je zo tegen een boomgaard aan.

Maak vijf-sterren maaltijden van Lidl ingrediënten

Lidl supermarkten zijn er in overvloed in Frankrijk en Spanje. We kwamen er altijd wel één tegen onderweg dus we hoefden er ook niet voor om te rijden. Ingrid toverde met slechts een paar ingrediënten heerlijke maaltijden op tafel. Ontbijtjes maakten we luxe met ingrediënten als zalm en avocado. Met een melkopschuimer en genoeg pakken havermelk op voorraad maakten we onze eigen cappuccino’s.

Vermijd tolwegen

Ga je voor slow travelling? Vink dan de optie ‘tolroutes vermijden’ aan in de navigatie app. Je rijdt vaak wel de nodige kilometers om, maar het scheelt tolwegkosten en je ziet zo weer veel meer van het land waar je doorheen reist. Wij hadden Frankrijk heel anders beleefd als wij alleen via de waren gereden. Dan hadden we heel wat pittoreske Franse dorpjes, schapen en bakkerijtjes gemist.