Wandelen op Ameland

TINEKE WINK

Ameland is een Waddeneiland waar ik nog niet zo bekend mee was. Ik ben er ooit op schoolreisje geweest, maar ik kan me hier alleen van herinneren dat we in een jeugdherberg sliepen en een playbackshow gingen houden. Mijn beeld van Ameland bleef dus beperkt tot die vervaagde herinneringen van het schoolreisje. Totdat Minke voorstelt om Mutti als verrassing een weekend mee te nemen naar dit eiland. Tijd om nieuwe herinneringen te maken en dit eiland op een andere manier te leren kennen!

Op Ameland vind je brede stranden, uitgestrekte duinen en mooie bossen. Het eiland beschikt over 100 kilometer aan fietspaden en 50 kilometer aan wandelmogelijkheden. Er zijn vier gezellige dorpjes (Hollum, Ballum, Nes en Buren) met leuke restaurants en winkels. Dit alles maakt Ameland tot een fijne vakantiebestemming, of je er nu een paar dagen of weken verblijft.

Je bereikt Ameland met de veerboot vanaf Holwerd, dit is een overtocht van ongeveer 50 minuten. Het vakantiegevoel heb je al snel te pakken als je op het dek in de zon zit. Omdat de overtocht niet lang duurt zie je de contouren van het eiland al snel zichtbaar worden. We slapen in één van de appartementen van de Vlindertuin in het dorp Nes. Het centrum is hier op enkele minuten loopafstand, het strand is een half uur lopen.

De Vlindertuin Ameland zorgt ervoor dat het gasten aan niks ontbreekt. Naast een eigen terrasje is er ook een groot gezamenlijk terras met een barbecue, loungebanken en speeltoestellen voor kinderen. Op het terrein bevindt zich een wasserette met wasmachines en droger en er is een deelkast waar vertrekkende gasten hun houdbare producten achterlaten zodat nieuwe gasten er nog van kunnen genieten. Je kunt hier ook spelletjes en boeken lenen, aardbeien en munt plukken in de pluktuin en het beste van alles: er is een Finse sauna. Overal kun je kosteloos gebruik van maken.

Helaas geen tropische temperaturen dit weekend, maar met al deze mogelijkheden is het ook niet nodig om de hele dag op het strand te liggen. Dat het wel perfect terras- en saunaweer is komt daarom nu wel goed uit. Maar we zijn ook op Ameland om meer van de omgeving te zien en niet om de hele dag in de sauna te zitten en biertjes op het terras te drinken. Daarom kopen we bij de VVV het boekje ´wandelen op Ameland´. In deze gids zijn 11 wandelingen opgenomen waarvan er 7 gemarkeerd zijn met paaltjes met een pictogram erop. Iedere route heeft een eigen kleur. Wij kiezen van deze zogenoemde paaltjeswandelingen drie uit.

Kwekerijbos of Briksduinen

Start: Nes, aan de Ballummerweg bij kantoor Staatsbosbeheer
Kleur: Groen
Lengte: 3,8 km

Het startpunt van de wandeling is de werkschuur van Staatsbosbeheer in Nes. De wandeling gaat door de voormalige boomkwekerij op Ameland, met de oudste duinbossen van de Waddeneilanden. De bossen zijn in 1895 aangeplant om het verstuiven van duinen tegen te gaan. De dorpen waren zo beter beschermd. Vroeger heette dit gebied de Briksduinen, vandaar de naam van deze wandelroute. Tijdens deze wandeling van 3,8 kilometer zie je vooral veel bomen waar vogels zich verscholen in houden. Vooral de specht is hier veel te vinden.

Roosduinen en Landweerdijk

Start: Parkeerterrein aan de Verbindingsweg in het Ballumerbos
Kleur: Blauw
Lengte: 6,5 km

Deze route bevindt zich in het midden van het eiland, tussen Ballum en Nes. De wandeling voert je door het binnenduingebied de Roosduinen. Nergens op de Waddeneilanden vind je zo’n groot aaneengesloten binnenduingebied als hier op Ameland. Dat maakt het tot een unieke plek. Je geniet hier van de variatie aan landschappen, het weidse uitzicht en de verschillende soorten heide.

De Roosduinen is tussen 1804 en 1812 aangelegd om het dorp Ballum te beschermen. Het duingebied strekt zich uit over 83 hectare. De vegetatie van het gebied wordt in stand gehouden door een kudde Soayschapen, deze zorgen ervoor dat er niet te veel gras in het gebied voorkomt. De serene rust is meteen voelbaar als je hier loopt. En de zoetwaterplas en wilde paarden die je onderweg tegenkomt versterken dit gevoel alleen maar meer.

Hollumer duinen en Lange duinen 

Start: Parkeerterrein bij de vuurtoren
Kleur: Geel
Lengte: 9,3 kilometer of de verkorte route van 4,8 kilometer.

Deze wandeling start bij de parkeerplaats aan de Oranjeweg tegenover de vuurtoren in Hollum. Vanaf hier volg je de gele paaltjes om de route te volgen. De wandeling voert je over droge duinen, door natte duinvalleien en langs het strand.

Het is geen makkelijke wandeling. Je loopt eerst langs het strand, wat door het mulle zand al best moeizaam gaat. Daarna loop je over het Frettepad, waar dichte struiken te vinden zijn. Daarnaast kunnen sommige gedeeltes wat drassig zijn, vooral als het heeft geregend. Maar dat het lopen af en toe wat moeizamer gaat, vergeet je snel door de afwisseling en weidsheid van deze wandeling. Spot vogels vanuit de vogelkijkhut en sta ook even stil op de Engelsmanduin, één van de hoogste duinen op Ameland. Je hebt hier uitzicht over de duinvalleien en de zee.