Wandelen in de Truso vallei

MINKE WINK

De schilderachtige Truso vallei is een van de mooiste valleien in Kazbegi National Park. In dit prachtige landschap kun je wandelen naar verlaten dorpen, oude kloosters en een bijzonder fort tot aan de grens met Zuid-Ossetië. Daarnaast vind je hier kleurrijke en mineraalrijke waterbronnen. Door de mineralen in het water hebben sommige delen van het landschap een roestoranje kleur met witte tinten gekregen. Heel bijzonder om te zien!

In de buurt van de mineraalrijke waterbronnen aan de andere kant van de Terak-rivier, kun je genieten van de kleine maar prachtige Abano Mineral Lake. Het water van dit kleine meertje komt uit een ondergrondse kooldioxidestroom. Je kunt de koolstofdioxidebellen zelfs horen barsten hier. Hoewel mineraalwater helende krachten zou hebben, is het verboden om in het meertje te zwemmen.

Er zijn twee dorpjes in de Truso vallei. Keterisi, dat grotendeels verlaten is, en Abano. Dorpelingen verblijven hier over het algemeen alleen tijdens de zomermaanden. Veel van de huizen in de dorpen zijn in puin, maar er is een kleine bar in elk dorp waar je iets kunt drinken. Houd er rekening mee dat deze plekken niet altijd open zijn, zeker buiten het hoogseizoen.

Aan het einde van het pad, vlakbij de grens met Zuid-Ossetië, kun je het Zakagori fort bezoeken dat op een heuveltop naast de grensovergang ligt. Het fort is de perfecte plek voor een picknicklunch terwijl je geniet van het uitzicht op de verlaten vallei.

Je kunt de wandeling het beste starten in het grotendeels verlaten dorpje Kvemo Okrokana. Het pad naar het fort op de grens met Zuid-Ossetië en weer terug is in totaal 22 kilometer, voornamelijk vlak en dus makkelijk te bewandelen. Als je geen stops maakt, kun je deze wandeling in 4 uurtjes voltooien, maar het is realistischer om 6 tot 7 uur te rekenen al je fotostops maakt, van het landschap wilt genieten en een lunchpauze wilt houden. Je kunt de Truso vallei het beste bezoeken tijdens een dagtocht vanuit de stad Stepantsminda (ook wel Kazbegi genoemd) die op slechts 15 kilometer van Kvemo Okrokana ligt.

Onze wandeling door de Truso vallei

Na aankomst op de kleine parkeerplaats in Kvemo Okrokana lopen we meteen de brug over en volgen we de onverharde weg naar de vallei. Aan onze linkerkant stroomt de Terek-rivier en aan de rechterkant ligt het kleine dorpje Kvemo Okrokana. Na ongeveer een uur lopen, komen we aan in de vallei bij camping Truso. Deze camping ligt er compleet verlaten bij, maar dat kan liggen aan het feit dat we hier buiten het hoogseizoen zijn. Als je wilt kamperen in de Truso vallei kun je het beste van tevoren in Kazbegi navraag doen naar de openingstijden van de camping. 

Bij camping Truso splitst de weg zich en kunnen we ervoor kiezen om de brug over te steken en het pad achter camping Truso te nemen of de onverharde weg te volgen. We vervolgen de onverharde weg en niet veel later zien we de eerste minerale bronnen. Het landschap kleurt oranje-rood met beige tussen het groene gras en de rivier. Een magische plek, en onze camera’s klikken er op los.

Niet ver daarna bereiken we de grotendeels verlaten stad Keterisi. We lopen over de brug en zien al snel het eerste klooster liggen. Helaas is het niet mogelijk om het klooster te bezoeken als toerist.

We vervolgen de weg en bereiken het dorpje Abano. Ook hier is een klooster, dit keer niet bewoond door monniken maar nonnen. Ook dit klooster kunnen we helaas niet bezoeken. In Abano is wel een café waar je kunt stoppen voor een drankje, maar deze is helaas dicht als we er langs lopen. Het frappante is dat de sleutel aan de buitenkant van de deur zit, maar binnen is niemand te bekennen. Gelukkig hebben we hier al op gerekend en zelf een lunchpakket meegenomen.

Vanaf Abano is het nog een korte wandeling naar het Zakagori-fort en de grensovergang met Zuid-Ossetië. We klimmen naar de ruïne en vinden een mooi plekje voor de lunch met uitzicht op de verlaten vallei.

Hierna dalen we weer af naar beneden en lopen we weer terug naar Kvemo Okrokana. Bij het dorpje Keterisi slaan we af en lopen we via het hoger gelegen pad weer terug naar camping Truso. Onderweg komen we langs het Abano mineraalmeer dat er op de foto’s wat indrukwekkender uitziet dan in het echt. Het hoger gelegen pad biedt wel prachtige uitzichten op de vallei en het is zeker aan te raden om via dit pad weer terug te keren en niet dezelfde route te pakken via de onverharde weg.

Wat is de beste reistijd voor de Truso vallei?

De beste tijd voor de Truso vallei is van mei tot oktober. In de winter is het niet mogelijk om de Truso vallei te bezoeken. Voordat je hierheen gaat, kun je het beste bij het Kazbegi National Park Visitor Centre of Mountain Freaks in Stepantsminda informeren of de wegen open zijn.

Hoe kom je in de Truso vallei?

Er zijn verschillende opties om de Truso vallei te bereiken. Hoewel het mogelijk is om de Truso vallei te bezoeken tijdens een dagtocht via de Georgische militaire snelweg van Tbilisi naar Kazbegi, is het aan te raden en veel minder stressvol om deze wandeling te doen als een dagtrip vanuit Kazbegi. Vanuit Kazbegi kun je ervoor kiezen om zelf naar Kvemo Okrokana te rijden als je eigen wielen hebt. Zo niet, dan kun je een gedeelde taxi nemen, de meest gunstige optie als je met minimaal 3 personen bent. Je vindt gemakkelijk een taxi bij het Kazbegi busstation of je kunt een privé taxi regelen via Mountain Freaks. Je kunt er ook voor kiezen om een shuttle te boeken bij Mountain Freaks. Zeker als je alleen of met z’n tweeën reist is dit een goede en voordelige optie. De shuttle bussen vertrekken elke dag en je hebt 6,5 uur de tijd om de wandeling te doen voordat je weer teruggebracht wordt.