Wandelen in de Grand Canyon

MINKE WINK

Een bezoek aan de Grand Canyon in Arizona is één van de meest indrukwekkende momenten van onze roadtrip door West-Amerika. Niet voor niks is dit dan ook het drukstbezochte nationale park in Amerika.

De Grand Canyon is een diepe kloof van maar liefst 435 kilometer lang. Het is bijna onmogelijk om de hele Grand Canyon te bezoeken en je kunt je daarom het beste focussen op één gebied. De Colorado River verdeelt het park in twee delen, namelijk de South Rim en de North Rim. Beide delen hebben een eigen ingang met een bezoekerscentrum en liggen op meer dan 4 uur rijden van elkaar. De meeste reizigers kiezen voor de South Rim omdat je hier de bekendste uitzichtpunten vindt. Ideaal als je niet zoveel tijd hebt. De South Rim is het gehele jaar geopend terwijl de North Rim alleen tussen mei en oktober geopend is.

In en rondom de Grand Canyon zijn een aantal mooie wandelroutes. Wij bezochten tijdens onze roadtrip de South Rim en maakten hier twee verschillende wandelingen. Eentje naast de canyon en eentje in de canyon.

Rim Trail

Als je geen zin hebt om te klimmen en dalen dan kun je de Rim Trail lopen. Dit wandelpad loopt langs de zuidrand van het Grand Canyon National Park tussen de South Kaibab Trailhead en Hermit’s Rest. Dit pad is vlak, voor het grootste gedeelte geasfalteerd en ongeveer 20 kilometer lang. Onderweg geniet je van de mooiste uitzichten op de Grand Canyon. Het populairste stuk van deze route is de 11 kilometer lange Hermit Road die van de westkant van Grand Canyon Village naar Hermits Rest en de Hermit Trealhead loopt. Dit is tevens ook de drukste route, maar dit is vooral het geval bij de uitkijkpunten. Op het wandelpad blijft het relatief rustig omdat de meeste mensen de hele route met een shuttle bus afleggen. Het enige nadeel aan deze wandeling is dat het pad op een gegeven moment een beetje eentonig wordt. Je kunt er dus ook voor kiezen om een gedeelte van dit pad te wandelen en een gedeelte met de shuttle bus van uitkijkpunt naar uitkijkpunt te reizen.

Bright Angel Trail

Heb je niet heel veel tijd, maar lijkt het je wel leuk om een stuk de canyon in te wandelen en de toeristenmassa’s een beetje te vermijden? Loop dan een stuk over de Bright Angel Trail. Dit is een pittige trail met prachtige uitzichten.

De Bright Angel Trail begint in Grand Canyon Village en daalt meer dan 1300 meter af in de canyon tot aan de Colorado River. De route heen en terug is meer dan 25 kilometer en zelfs voor ervaren hikers niet te doen in één dag. Je kunt natuurlijk wel een gedeelte van de route lopen.

Je kunt namelijk tot enkele mijlpunten lopen en daarna omkeren. Het eerste punt is 1.5 Mile Resthouse en de afstand tot hier is ongeveer 2,5 kilometer met 300 meter hoogteverschil. Het tweede punt op de route het 3 Mile Resthouse. Dit punt ligt op bijna 5 kilometer met 645 meter verschil in hoogte.

Ben je in goede conditie en heb je meer tijd? Dan kun je nog verder afdalen als je wilt, naar de Indian Garden. Dit punt ligt op ongeveer 7 kilometer met een hoogte verschil van bijna 1000 meter vanaf het beginpunt. Hier vind je een Lager Station, campground en publieke toiletten. Als je niet van plan bent om te overnachten in de Grand Canyon ga dan niet verder dan dit punt, maar keer hier weer om en klim terug naar boven. Voor ervaren hikers is dit in één dag te doen. Houd er wel rekening mee dat de terugweg een stuk langzamer gaat omdat je weer naar boven klimt. Vaak kost dit het dubbele aan tijd dan de heenweg. Begin zo vroeg mogelijk met deze wandeling. Omhoog klimmen in de warmte met amper schaduw is echt heel zwaar. Ondanks dat er water te vinden is langs de route, neem zelf ook voldoende water (en eten) mee.

Wij liepen tot 3 Mile Resthouse en vanaf dat punt weer terug omhoog. Dit is goed te doen (maar alsnog zwaar) in een ochtend als je vroeg begint. De totale lengte is ongeveer 10 kilometer heen en terug. Wij lopen op het moment dat de zon opkomt de canyon in. Het is nog lekker koel en rustig. Op het moment dat we afdalen in de canyon krijgen we pas echt een goed beeld van de grootte van de Grand Canyon. Het ziet er heel anders uit dan wanneer je alleen op de Rim Trail blijft.

Overnachten in de Grand Canyon

De Grand Canyon is op haar allermooist tijdens zonsondergang en zonsopkomst. Daarom is het aan te raden om in ieder geval één nacht in het park zelf te blijven slapen. Als je veel wilt wandelen is het beter om twee tot drie nachten in het park te verblijven.

Wij verbleven op Mather Campground in Grand Canyon National Park. Dit is een van de populairste campings binnen het park en binnen no time uitverkocht. Campings reserveren in de nationale parken in Amerika is als kaartjes bemachtigen voor een groot concert, binnen enkele minuten is alles vergeven. Het lukte ons nog net om voor 3 nachten te reserveren op deze camping in de Grand Canyon.

Er zijn ook een aantal lodges en hotels waar je kunt verblijven, maar ook hier geldt: wees heel ruim op tijd met reserveren. De accommodaties in het park zitten vaak een half jaar tot soms wel een jaar van tevoren al helemaal vol.

Entree voor de Grand Canyon

Voor alle nationale parken in Amerika betaal je entree, ook voor de Grand Canyon. Als je meerdere nationale parken gaat bezoeken in Amerika dan raad ik je aan om een America The Beautiful Pass aan te schaffen. Deze pas kun je een jaar lang gebruiken en geldt voor een auto met alle inzittenden. Dit is echt een stuk voordeliger als je meerdere dagen in de Grand Canyon verblijft en ook als je daarnaast nog andere parken gaat bezoeken. Je kunt de pas na je reis zelfs doorverkopen of aan iemand anders geven omdat je er twee namen aan kunt koppelen. Soms vind je ze voor een zacht prijsje op Marktplaats.

Beste reistijd voor de Grand Canyon

Een bezoek aan de Grand Canyon kun je het beste plannen tussen mei en september. De gemiddelde temperatuur is dan tussen de 25 en 30 graden en soms zelfs nog hoger. Houd er wel rekening mee dat door de hoogte van de kloof de temperaturen kunnen schommelen. Ook is tijdens deze reistijd een storm of heftige regenbui niet ongebruikelijk. Dit kan zelfs per dag enorm verschillen. Plan daarom voldoende dagen in de Grand Canyon zodat je een beetje speling hebt.