Wandelen door Willemstad

MINKE WINK

Een wandeling door de kleurrijke wijken van Willemstad is echt een must-do als je van wandelen en fotograferen houdt. En van kleurrijke huizen en gevels bewonderen! Elke wijk in Willemstad heeft zijn eigen karakter en unieke huizen.

Punda

Punda is het startpunt van de wandelroute en het toeristische hart van Willemstad. Hier vind je de souvenirwinkeltjes, restaurants met gezellige terrasjes en bijna alle toeristen. Via de bekende pontjesbrug zet je de eerste stappen op de Handelskade waar de bont gekleurde huizen (het symbool van Willemstad) klaar staan om gefotografeerd te worden. Leuk weetje, de pontjesbrug is de enige drijvende houten draaibrug ter wereld!

Punda is de oudste wijk van Willemstad en dankt zijn naam aan het feit dat deze wijk precies op de punt van een klein schiereiland ligt. Punt, Punda, klinkt logisch toch?

Wat opvalt is de typische Nederlandse architectuur in Caribische setting. Ontzettend herkenbaar natuurlijk maar toch vind je dit nergens anders. Zó leuk!

Het fijne aan deze wijk is dat het voor een groot gedeelte autovrij is. Hierdoor kun je heerlijk slenteren door de steegjes en naar hartenlust om je heen kijken en foto’s maken zonder bang te zijn om aangereden te worden. Je botst hooguit tegen wat andere toeristen aan, die zijn hier wel in overvloed. Probeer Punda daarom te bezoeken in de ochtend wanneer het nog niet zo warm is en de cruisetoeristen en dagjesmensen nog liggen te slapen 😉

De bekendste straten in Punda zijn de Breedestraat en de Heerenstraat. Hier bevinden zich alle toeristenwinkels. Kijk vooral niet naar de etalages maar richt je blik (en je camera) wat hoger, op de gevels die pronken in de Caribische zon 😉 Stuk voor stuk zijn deze prachtig om te zien!

Loop ook zeker even naar het Wilhelminaplein in Punda. Hier kun de typische foto’s maken met de CURACAO letters. Het is vaak wel even wachten als je geen toeristen op je foto wilt hebben maar dat wachten kan prima op een terrasje aan het plein met een goeie kop koffie, of een biertje 🙂

Vanaf het Wilhelminaplein loop je terug om via de ‘drijvende markt’ de wijk Punda te verlaten door het water over te steken naar Scharloo. Deze markt mag je ook echt niet overslaan. Vanuit kleine bootjes verkopen handelaren uit Venezuela hier elke dag hun verse groenten en fruit die ze metershoog uitstallen. Een mooi gezicht!

Scharloo

Wanneer je de eerste stappen in Scharloo zet merk je meteen dat je in een ander deel van Willemstad bent beland. Vervallen gebouwen en luxe villa’s wisselen elkaar af. In Scharloo vind je prachtige grote herenhuizen maar ook de lokale volksbuurt met piepkleine rijtjeshuizen naast elkaar. Alles is nog steeds even kleurrijk natuurlijk!

Pietermaai

Persoonlijk mijn favoriete wijk in Willemstad! Net als je denkt dat het niet kleurrijker kan loop je vanuit Scharloo de wijk Pietermaai in. De huizen zijn hier nog felblauwer, felgeler en felrozer! Nog niet zo lang geleden werd je als toerist echt afgeraden om in deze wijk te komen. Pietermaai werd gedomineerd door junkies en dealers, maar deze tijden zijn gelukkig voorbij. De wijk is omgetoverd tot een heerlijke mix van gezellige restaurantjes en hippe cafés. Pietermaai is echt helemaal hip en happening!

Eindig je wandelroute in deze gezellige wijk. Safe the best for last zeggen ze altijd toch?

Absolute aanrader is het restaurantje Mundo Bizarro in Pietermaai. Kleurrijk en Cubaans.

De perfecte plek voor een hapje en een drankje en om even bij te komen van je wandeling door de kleurrijke wijken van Willemstad!

Op zoek naar meer tips over Curaçao? Bekijk ook eens onze andere blogs: