Vrijwilligerswerk in Gambia

SANDRA WINK

Gambia is het kleinste land van het Afrikaanse vasteland en volledig ingesloten in Senegal. De mooie stranden en altijd lachende bevolking verwelkomen al tientallen jaren vele vakantiegangers in dit piepkleine landje in Afrika. In de winter is het hier heerlijk warm en zonnig, perfect voor een zon, zee en strand vakantie. Maar er is meer…

Gambia is geen typisch Afrikaans land met wildparken en safari’s, maar wanneer je het binnenland intrekt, ontdek je wel hoe veelzijdig en afwisselend dit land is. Kleurrijke markten langs zandweggetjes, een ongerepte jungle met nijlpaarden en chimpansees, en een roerige geschiedenis waar je meer over wilt weten. Ook dit is Gambia.

En voor een echte Afrikaanse safari kun je net over de grens in Senegal terecht in het Fathala Wildlife Reserve.

Ondanks de langzaam groeiende toerisme sector is Gambia nog steeds een van de armste landen ter wereld. En dat merk je vooral wanneer je buiten de toeristische plekken komt. Buiten het toeristengedeelte van Gambia kom je alleen nog maar compounds en kleine dorpjes tegen waar de lokale bevolking een stuk armer is en met weinig middelen moet zien rond te komen. Toch vind je ook hier alleen maar vriendelijk lachende en positief ingestelde mensen. Heel bijzonder om te zien. Wat mij betreft kunnen we hier als welvarend volkje best iets van leren.

Pas als we het toeristische gedeelte van Gambia achter ons laten en naar het dorpje Tanji rijden, hebben we het gevoel dat we het échte Gambia te zien krijgen. Vriendelijke mensen, rennende kinderen, geurrijke markten en alleen maar zandpaadjes. Dit is Afrika!

Tijdens onze vakantie in Gambia maken we kennis met Eefje en Franco. De Nederlandse Eefje en haar Gambiaanse man Franco wonen in het kleine vissersdorpje Tanji en hebben hier hun eigen guesthouse opgezet. Naast het runnen van hun guesthouse ondersteunen ze verschillende projecten in de omgeving, van basisscholen tot medische klinieken. Op hun eigen terrein hebben ze ook een aantal projecten opgezet waaronder een ruimte waar locals hun talenten kunnen ontwikkelen, toneellessen en elk weekend Engelse lessen voor kinderen en volwassen uit de buurt.

Wil je ook op een andere manier kennismaken met Gambia, de cultuur leren kennen en echt het lokale leven ervaren?

Ga dan een tijdje vrijwilligerswerk doen in een van de fantastische projecten die ik heb mogen bezoeken. Je krijgt hierdoor een heel ander beeld van dit prachtige land dan wanneer je alleen in het toeristische gedeelte aan de stranden verblijft. Je bent op een zinvolle manier bezig en je leert op deze manier de warme Gambiaanse cultuur echt goed kennen.

Lijkt het je leuk om een tijdje vrijwilligerswerk te gaan doen in het vrolijke Gambia en dit eventueel te combineren met een strandvakantie of een mooie rondreis door het binnenland?

Stuur me gerust een berichtje! Ik vind het erg leuk om advies te geven en mee te helpen aan het samenstellen van jouw ideale reis.