Vrijwilligerswerk in een dierenopvang in Tanzania
ESTHER WINK
Aan de rand van het prachtige Arusha National Park worden gewonde en in de steek gelaten honden en katten uit de omgeving opgevangen door een gepassioneerd team en enkele vrijwilligers. Met weinig middelen, maar veel passie doen zij hun werk om het beste leven te geven aan deze lieve honden en katten.
Straathonden in Tanzania
Net als vele andere plekken in de wereld, zijn er in Tanzania veel straathonden. Vaak worden ze verzorgd door mensen in de omgeving maar mogen ze los rondlopen van hun baasjes. Helaas zijn ze niet altijd gesteriliseerd of gecastreerd. Dit leidt vaak tot nestjes puppy’s die niet de nodige medische zorg en bescherming krijgen. Ze worden het slachtoffer van ernstige ziekten, verkeersongelukken of zelfs dierenmishandeling. Hondsdolheid is daarnaast een groot probleem in het land en vrijwel dagelijks worden kinderen gebeten en ernstig ziek als ze niet naar het ziekenhuis gaan. Dit komt door een gebrek aan kennis over het gedrag van honden en het belang van vaccineren tegen hondsdolheid. De lokale bevolking en de overheid hebben de middelen en kennis niet om deze problemen zelf te kunnen oplossen.
Het dierenproject en het team
In 2002 laadden Sandra Kliegelhoefer, haar man Jens Fissenebert en hun tien jaar oude hond Luca hun oude Land Rover in en begonnen aan een reis die hen uiteindelijk naar Afrika zou leiden. Onderweg stopten ze om voor verschillende achtergelaten en gewonde honden te zorgen. Uiteindelijk adopteerden ze er vijf voordat ze zich vestigden in hun huidige huis in Usa River, Arusha, Tanzania. Het koppel realiseerde zich dat er een groeiende behoefte was aan zorg voor honden in de omgeving en richtten in 2013 Mbwa wa Africa op, een dierenopvang dat gewonde en in de steek gelaten dieren verzorgt en nieuwe baasjes voor hen probeert te vinden. De toenemende vraag van de omgeving leidde ertoe dat Sandra en Jens ook een pension oprichtten om voor dieren te zorgen terwijl hun baasjes weg waren.
In 2015 breidden ze hun activiteiten uit met regelmatige vaccinatiecampagnes, sterilisatieklinieken en een lesprogramma over dierenwelzijn op de plaatselijke basisschool. Met de groei van het ambitieuze project breidde het team ook uit, dat op dit moment uit vier dierenverzorgers, een hondentherapeut, huishoudster en beveiliger bestaat.
Als vrijwilliger aan de slag in een dierenopvang
Het werk dat Jens en Sandra samen met hun team doen ligt nooit stil. Momenteel vangen zij zo’n 40 honden op en regelmatig worden er puppy’s binnengebracht die veel verzorging en aandacht nodig hebben. Vrijwilligers zijn daarom altijd nodig en heel erg welkom bij deze dierenopvang. Inmiddels is er een speciaal gedeelte opgericht voor katten die ook dagelijkse verzorging en socialisatie nodig hebben. Alle honden worden dagelijks uitgelaten zodat ze hun beweging krijgen en energie kwijt kunnen. Naast het voeden en verzorgen van de dieren en schoonmaken van hun verblijven, zorgen het team en de vrijwilligers er voor dat alle dieren genoeg aandacht krijgen, door met ze te spelen en ze te trainen indien nodig.
Ook is er genoeg te doen buiten de opvang. De dieren worden op de website en social media gepromoot zodat ze meer kans maken op een nieuw liefdevol thuis. Activiteiten rondom fondsenwerving worden georganiseerd zodat Jens en Sandra hun belangrijke werk kunnen blijven doen.
Regelmatig vinden er grote vaccinatie- en sterilisatiecampagnes plaats in de regio in samenwerking met internationale dierenbeschermingsorganisaties, zodat de zwerfdierenproblematiek op een duurzame manier opgelost kan worden. Tijdens de laatste campagne in januari 2021, hebben ze 9000 honden en katten kunnen vaccineren en meer dan 200 dieren gesteriliseerd. Dit hadden ze zonder de hulp van vrijwilligers niet kunnen bereiken.
Wat kun je hier doen?
Afhankelijk van je achtergrond en ervaring kun je hier aan de slag als:
- Dierenverzorger
- Dierenarts en dierenartsassistent
- Hondentrainer
- Voorlichting geven over dierenwelzijn op scholen
Wil je meer weten over dit bijzondere project? Stuur ons gerust een berichtje via Facebook of Instagram.