Vliegen over Nederland

TINEKE WINK

Reizen is fantastisch, maar in Nederland blijven kan net zo leuk zijn. Vooral in de zomer is er genoeg te doen. Varen, kamperen, naar het strand, een festivalletje pakken. Van die typische zomerdingen. Soms is het ook leuk om iets totaal anders te doen. Iets wat je nog nooit hebt gedaan. Zo was ik al maanden nieuwsgierig naar ‘This is Holland’, een 5D vliegexperience in Amsterdam Noord. Deze zomer is het dan zover, Minke en ik gaan een dagje de toerist uithangen aan de overkant van het IJ.

This is Holland

In deze nieuwe attractie zie je Nederland in vogelvlucht. Je vliegt in 9 minuten rakelings langs 22 ‘must sees’ in Nederland. Ik heb deze 9 minuten zo genoten, voor mij persoonlijk de beste attractie ooit! Waarom het zo bijzonder is? Dat lees je zo.

Voordat het zover is krijgen we eerst een interactief filmpje over de geschiedenis van Nederland te zien. Deze begon 2.000 geleden toen het Nederlandse platteland nog een ondoordringbaar moeras was. Nederland is grotendeels door mensenhanden opgebouwd. We gingen de strijd met het water aan. Met terpen, dijken, polders en windmolens wisten we land te winnen van de zee.

Daarna lopen we met zijn allen naar een andere zaal, waar we door middel van een speciale videoprojectie meer te weten komen over het huidige Nederland. Ook krijgen we een voorproefje van de vliegexperience. Het ziet er veelbelovend uit, nu ben ik nog nieuwsgieriger.

Vliegexperience

Dan is het zover, we worden naar een grote zaal gebracht met een enorme sterrenhemel in een koepelscherm. We mogen op de ‘vliegtuigstoel’ plaatsnemen en onze riemen vastmaken. De luiken gaan naar beneden, de stoelen schuiven naar voren en onze voeten bungelen 8 meter boven de grond.

Vanuit de sterrenhemel vliegen we naar de aarde. Binnen een mum van tijd vliegen we over tulpenvelden, grachten, polders en natuurgebieden. We gaan van de lente, zomer en herfst naar de winter. De special effects (zoals geuren en wind) en de bewegende stoelen maken de belevenis nog levensechter. Ik houd me stevig vast aan de armleuningen, de realiteitszin verdwijnt. Ik heb het gevoel dat ik echt boven Nederland zweef. Als we een storm op zee moeten trotseren, voel ik de wind in mijn gezicht en gieren de zenuwen door mijn lijf. Ik laat me helemaal meeslepen. Na 9 minuten is voorbij. Het is even omschakelen van het magische gevoel in de ‘lucht’ naar deze donkere koele ruimte in Amsterdam Noord. Ah, ik wil nog een keer!

Hoe is het ontstaan?

This is Holland vroeg de makers van de film ‘de Nieuwe Wildernis’, een succesvolle natuurfilm, om de mooiste plekken van Nederland te filmen. Met een helikopter met daaronder een red fish eye-lens vlogen ze 32 uur over Nederland. Deze 32 uur zijn verspreid over alle seizoenen, zodat naast mooie zomers beelden, ook een woeste herfststorm en sneeuw vastgelegd kon worden. De muziek werd gecomponeerd door René Merkelbach, de huiscomponist van de Efteling. Deze werd vervolgens gespeeld door een orkest van 40 man.

A’DAM Lookout

Vlakbij This is Holland ligt een toren: de A’DAM Lookout. Om bij het openlucht observatiedek te komen, stappen we in de lift die ons in 22 seconden naar het viewpoint brengt. Het is super lekker weer, dus we halen eerst een biertje. We ploffen neer op een fatboy en genieten van de sfeer en het uitzicht.

Na een tijdje besluiten we in het café een verdieping lager te gaan zitten om wijn te drinken en patat te eten. Hier is het uitzicht door de gigantische ramen, die tegelijkertijd de wand vormen tussen binnen en buiten, nog beter te zien. Je kijkt onder andere uit over de haven en het centrum van Amsterdam.

Na een tijdje gaan we weer naar het dak. We hebben namelijk ook kaartjes voor de schommel ‘Over the Edge’. Deze zijn voor 5 euro per stuk optioneel bij te boeken. Op meer dan 100 meter hoogte schommel je heen en weer over de rand van de toren. Je voeten bungelend over Amsterdam. Een attractie voor daredevils zou je denken, maar wij vinden het eigenlijk niet super spannend. Misschien omdat het binnen no time al voorbij is en de schommel vrij langzaam gaat. Wel een leuke bijkomstigheid is dat er een foto wordt gemaakt die je gratis kunt downloaden.

Wat kost het?

De prijs valt heel erg mee als je een combiticket koopt met This is Holland. Wij kopen online een ticket voor 22,50. Als je twee losse tickets koopt betaal je 17,50 (This is Holland) en 12,50 (A’DAM Lookout).

Ik zou het wel aanraden om een combiticket te kopen. This is Holland duurt namelijk alles bij elkaar maar een uurtje en Amsterdam Noord is wel echt de moeite waard om wat langer van te genieten.