Verrassend Vietnam

MINKE WINK

Punthoeden, lampionnen en loempia’s. Oftewel, Vietnam.

Dit land kent een heftig oorlogsverleden en is een aantrekkelijke bestemming waar ontzettend veel te zien en te beleven is. Rustige tempels en pagoden, prachtige natuur, mooie stranden, heerlijk eten, warme en vriendelijke mensen, kleine bergdorpjes en grote, drukke en hectische steden als Hanoi en Ho Chi Minh City. Ook dat is Vietnam.

Hanoi

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, is met zijn meren, boomrijke boulevards, kleurrijke markten, pagodes en koloniale gebouwen een heerlijke stad om in te verdwalen. Het verkeer in de stad is ontzettend hectisch en chaotisch maar ondanks dat is het wel een mooie stad om een aantal dagen rond te kijken. Vooral het oude centrum is geweldig om te voet te verkennen. Vlakbij het oude centrum lig het rustige Hoan Kiem meer. De tempel in het meer is het symbool voor de stad. Ook erg fascinerend om te zien is het enorme Ba Dih-plein, waar het mausoleum van Ho Chi Minh staat.

Halong Bay en Sapa

Hanoi is dé uitvalsbasis voor niet te missen trips naar Halong Bay en Sapa in het noorden van Vietnam. Halong Bay is een schitterende baai met duizenden kleine eilandjes aan de grens met China. Een boottocht op een typische vissersboot door de baai met een overnachting op de boot is absoluut de moeite waard.

Sapa ligt in het noordwesten van Vietnam. Deze plaats staat bekend om de grote kleurrijke markt die er wekelijks plaatsvindt en de vele verschillende bergstammen die er wonen. Vanuit Sapa kun je prachtige trekkingen maken door de natuur naar verschillende kleine bergdorpjes. Echt een aanrader!

Hoi An

Het schilderachtige Hoi An is een erg toeristisch maar geweldig stadje. Het oude centrum staat vol met historische gebouwen, smalle straatjes en kleine huisjes en heeft nog steeds het karakter van de oude Chinese Handelspost dat het ooit was. Het stadje lijkt daardoor een levend openluchtmuseum en niet voor niks staat deze stad daarom ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het uitzicht over de baai met zijn antieke vissersbootjes is echt fantastisch.

Dalat

Dalat ligt in de bergen en is een populaire toeristische bestemming in Vietnam. Dalat heeft een koel klimaat en veel koloniale villa’s. Het is één van de weinige steden in Vietnam waar het eigenlijk het hele jaar door koud is en daarom vind je hier andere landbouwproducten dan in de rest van Vietnam.

Mui Ne

Mui Ne ligt in het zuiden van het land en bestaat uit een kilometers lange strandweg en daarom is het ook één van de beste strandbestemmingen in Vietnam. Mui Ne is een klein plaatsje en opmerkelijk rustig vergeleken met de rest van Vietnam. Het strand is mooi, maar de zee is niet heel helder. Dit plaatsje staat vooral bekend om zijn lange witte strand en zijn rode en witte zandduinen.

Deze prachtige zandduinen liggen een paar kilometer ten noorden van Mui Ne. Je kunt er heerlijk wandelen en leuke foto’s maken. Langs de hoofdweg vind je de Fairy Stream, een mooi riviertje langs prachtig roodgekleurde rotsen, dat sterk doet denken aan een miniatuurversie van de Grand Canyon. Voor het oude stadje ligt een prachtige haven vol met lokale vissersbootjes.

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City, het vroegere Saigon, is een ontzettend drukke en hectische stad in het zuiden van Vietnam, waar de vele scootertjes het straatbeeld domineren. Tussen alle drukte van de talloze brommers en scooters vind je in deze stad verschillende tempels waar je even tot rust kunt komen. Daarnaast is het beruchte en brute oorlogsmuseum, het War Remnants Museum, absoluut de moeite waard om te bezoeken. Ook buiten de stad vind je enkele bezienswaardigheden.

Cao Dai is een relatief nieuwe religie en is eigenlijk een kleurrijke mengelmoes van verschillende bestaande religies als het Boeddhisme en het Christendom. In Tay Ninh, in het zuiden van Vietnam kun je een unieke Cao Dai ceremonie bijwonen in een uitbundige en kleurrijke tempel.

Ongeveer dertig kilometer ten noordwesten van Ho Chi Minh City ligt het gigantische ondergrondse tunnelcomplex van Cu Chi, dat tijdens de beruchte Vietnamoorlog diende als schuilplaats voor de Viet Cong.