Verrassend Assen

TINEKE WINK

Vandaag bezoeken we verreweg de kleinste stad van alle hoofdsteden in Nederland, Assen! Van tevoren waren we wel ietwat bevooroordeeld. Is hier wel wat te beleven? Hoe vullen we een hele middag in een rustig provinciestadje? Dat bleek niet zo lastig te zijn, Assen bleek verrassend genoeg best nog wel wat te bieden hebben!

Vanuit Groningen pakken we de trein en zijn we in no time in Assen. Mannes staat ons al op te wachten. Mannes is een glanzende houten hond van zes meter hoog die op het stationsplein een opvallende verschijning is. Veel Assenaren zaten aanvankelijk niet te wachten op Mannes. Ze vonden dat een hond niks te maken had met de stad. Een motor of een groter Bartje vonden ze meer passen. Inmiddels zijn veel mensen wel bijgedraaid en is Mannes populair geworden. Mannes is niet zomaar een houten hond, het is een interactieve hond. In het hout zijn gaatjes aangebracht. Als Mannes (via detectieapparatuur) kinderstemmen ‘hoort’,  dan komt er stoom uit de gaatjes als groet.

Vanaf Mannes lopen we verder naar Bartje, achter het Drents museum. Bartje is één van Drenthe’s meest herkenbare iconen. Hij komt uit het kinderboek Bartje van Anne de Vries, dat in 1935 verscheen. Het boek gaat over een jongetje dat opgroeide in een groot arm Drents gezin. Toen er voor de zoveelste keer bruine bonen op het menu stonden (die Bartje niet lekker vond) en hij moest bidden wilde hij dat niet. “Ik bid nie veur bruune boon’n” is een beroemde uitspraak van hem geworden.

We lopen verder richting het centrum en het valt ons op hoe rustig het overal is. Winkels, veel horecazaken en zelfs de VVV zijn dicht op zondag. Je kunt een speld horen vallen, zo stil is het op straat.

In de enkele horecazaken die open zijn is het wel gezellig druk. Zo ook bij restaurant grand-café Liff, waar nog slechts een paar tafels vrij zijn. In deze mooie ruime zaak besluiten we te gaan lunchen. Ik houd het bij een simpele (maar wel heel lekkere) tosti en Minke bestelt de groentekroketten die ook goed in de smaak vallen.

Meestal lopen we na een lunch wat door de stad, maar nu gaan we naar het stadsbos. Het Asserbos ligt aan de rand van het centrum en is één van de oudste bossen van Nederland. Het 114 hectare bos heeft een geschiedenis die teruggaat naar de Middeleeuwen. Ik vind de herfst bij uitstek het seizoen om een boswandeling te maken. Dan vind ik het bos het mooist vanwege de bladeren in gele, rode en bruine tinten en de laagstaande zon die door de bomen schijnt.

In het Asserbos vind je ook kinderboerderij De Hofstede, dat aan de rand van het bos ligt. Er zijn dierenweides, een vogeleiland, een speeltuintje en er is een mooi park aangelegd . Er zijn onder andere geiten, varkens en een ezel. Maar ook kleine diertjes als cavia’s en konijnen. Voor kinderen een hele leuke plek, maar wij vermaken ons hier ook wel!

Na een tijdje in het bos te hebben doorgebracht, hebben we behoefte aan warmte. Een drankje gaat er ook wel in. Het is even zoeken naar een leuk café, aangezien onze eerste keuze helaas dicht is vandaag. Café Herberg de Koppelpaarden spreekt ons ook wel aan. Een typisch bruin café. Een traditionele, ouderwets ingerichte kroeg met weinig verlichting en veel donkerbruin hout. Echt een plek waar je lang blijft plakken. Met 14 speciaalbieren van de tap en een ruim assortiment aan bieren op de fles is er voor de bierliefhebber (wij) in ieder geval genoeg keuze.

Ook Grand Cafe ’T Wapen is een gezellige plek waar we nog even een drankje doen. Het tegenovergestelde van de Koppelpaarden, want het is hier vrij kitsch ingericht. Er is veel gebruik gemaakt van de kleur paars (de muren, het plafond én de stoelen) en er hangt veel kunst op de muur. De inrichting is misschien niet helemaal mijn smaak, sfeervol en gezellig is het hier wel! Ik probeer er een alcoholvrij wijntje uit (iewl) en ga dan toch maar over op het 0.0 speciaalbier. Met als kerst op de taart… tromgeroffel… nachos!

Wil je naar een stad waar de winkels op zondag nog gewoon gesloten zijn? Wil je naar een stad waar je niet omver wordt gereden door fietsers? Of wil je naar een stad waar je (met name op zondag) weinig last hebt van keuzestress? Dan is Assen zeker een aanrader! Voor drukte en reuring moet je hier niet zijn, voor rust en ruimte wel.