Verliefd op Porto

MINKE WINK

Lissabon mag dan bekend staan als dé stedentrip bestemming in Portugal, het rauwe Porto wint de laatste jaren aan populariteit. Porto is een prachtige havenstad aan de rivier de Douro. Niet te groot, niet te klein. Perfect voor een stedentripje van een aantal dagen!

Tot een paar jaar terug had Porto nog de reputatie van een armoedige en bouwvallige stad. Nog steeds zie je hier veel vervallen en rotte gebouwen, maar je merkt ook dat de stad langzaam opknapt en dat het toerisme hier op gang begint te komen.

Sinds een aantal jaar is Porto dus best wel populair geworden. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek, de tweede stad van Portugal is echt een geweldig leuke stad! Ondanks de erbarmelijke staat van sommige huizen is Porto namelijk ontzettend sfeervol. En ondanks het feit dat het toerisme groeit in Porto voelt de stad nog erg authentiek aan. De selfiesticks vliegen je hier nog niet om de oren 😉 Daarnaast is Porto ook nog eens super betaalbaar, heel fijn voor je portemonnee!

Samen met zusje Sandra en vriendin Vera verblijf ik twee dagen in Porto, wat ons betreft net genoeg om de hoogtepunten van deze bijzondere stad te ervaren en vooral te genieten 😉

Heb je twee (of meer) dagen in Porto? Dan zijn dit wat mij betreft de must-sees en do’s 🙂

Slenteren door Ribeira

In het historische centrum van Porto ligt de karakteristieke wijk Ribeira, de oude volkswijk van de stad. Deze wijk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en al na drie stappen begrijp je waarom. De kleurrijke gevels en de typische balkonnetjes met drogend wasgoed in smalle steegjes bepalen hier het straatbeeld. Je raakt hier gewoonweg niet uitgekeken. Ribeira is met stip de leukste wijk in Porto. De smalle straatjes in deze wijk zijn ontzettend gezellig en schattig 🙂 Overdag kun je er heerlijk doorheen slenteren en ’s avonds is het de perfecte plek voor een hapje en een drankje.

Een ritje in de kabelbaan

Een beetje kort en duur, maar niet te missen is een ritje in de kabelbaan. De Teleférico de Gaia brengt je vanaf het bovendek van de bekende Ponte Dom Luis brug naar de boulevard aan de rivier in Vila Nova de Gaia (of andersom natuurlijk). Tijdens dit rustige ritje van een kleine 10 minuten geniet je van een schitterend uitzicht op het oude centrum in Porto aan de overkant van de rivier en de oude porthuizen in de stad Vila Nova de Gaia aan de andere kant. Vergeet niet een bezoek te brengen aan één van de vele porthuizen voor een glaasje port voordat je weer terug gaat naar boven 😉

Port proeven

Een glaasje port hoort natuurlijk bij een stedentrip in Porto 😉 Aan de andere kant van de rivier in de stad Vila Nova de Gaia (officieel staat dit gedeelte los van Porto) vind je veel verschillende porthuizen waren vaten port liggen opgeslagen. Aan de oever van de rivier de Douro dobberen gondelbootjes met wijnvaten gevuld met port. Vroeger werden de druiven vanuit het binnenland via het water op deze manier de stad in vervoerd en naar de porthuizen gebracht. De port werd op dezelfde manier weer de stad uit vervoerd.

In veel porthuizen kun je een rondleiding krijgen en uiteraard meerdere soorten port proeven. Wat mij betreft is Taylor echt een aanrader! Je kunt hier zelf je rondleiding verzorgen met een audioapparaat en lekker op je eigen tempo door de wijnkelders en het museum slenteren. Je leert meer over de verschillende soorten port wijnen en hoe deze gemaakt worden. Erg interessant! Aan het eind van je tour beland je in de proeverij waar je gezellig aan een vat als tafeltje verschillende soorten port krijgt te proeven, bijgestaan met lekkere hapjes zoals kaas en olijven die je erbij kunt bestellen.

Het mooiste uitzicht over de stad

Door de vele hoogteverschillen in de stad zijn er veel uitzichtpunten te vinden, maar het mooiste uitzicht over de stad heb je vanaf de Torre dos Clérigos.

Voor een paar euro beklim je de trappen van deze toren naar boven voor een spectaculair uitzicht. Het kan soms erg druk zijn op het smalle uitzichtplatform, maar het is de klim en die paar euro zeker waard!

Genieten van de zonsondergang

Van de verhuurder van onze Airbnb krijgen we de tip om naar het Passeio das Virtudes park te gaan voor een mooi uitzicht op de stad en de zonsondergang. Van deze insider tip maken wij natuurlijk dankbaar gebruik en met een rugzak vol chips en port lopen we aan het eind van de middag naar dit park. We zijn niet alleen, maar zo te zien wel de enige toeristen. We ploffen neer in het gras tussen de locals en genieten van het uitzicht. En de zonsondergang, en de chips, en de port 😉 Super leuk!

Een wandeling over de brug en langs het water

Die bekende brug die op elke foto van Porto schittert, het pronkstuk van de stad, daar móet je overheen lopen. Maak een wandeling over de kade door het mooiste stukje van Porto en steek vervolgens de rivier over via de Ponte Dom Luis, die bekende brug dus 😉 Er zijn twee plekken waar je de brug over kunt steken. Vlak boven het water waar de auto’s ook rijden, of een heel stuk hoger naast de trambaan. Vanzelfsprekend zijn de uitzichten vanaf het bovenste brugdek indrukwekkender omdat deze een stuk hoger ligt. Het is wel even een klim naar boven maar je wordt rijkelijk beloond met de mooiste uitzichten over de rivier en de stad. Zeker doen!

Port cocktails met uitzicht op de stad

Voor een geweldig uitzicht en uitgebreide kaart met verschillende port cocktails is dit echt een absolute aanrader! Porto Cruz is naast een port merk ook een hip restaurant met rooftop bar. Op het dak van Porto Cruz geniet je met een prachtig uitzicht van de lekkerste drankjes in heerlijke loungebanken. Ook voor een drankje bij zonsondergang is dit een leuke plek 😉

Voor wijnliefhebbende levensgenieters (zoals wij) is Porto dus echt dé place to be. De zon schijnt er vaak, het eten is verrukkelijk en de port vloeit rijkelijk. Met zijn kleine steegjes, leuke cafeetjes aan het water, met kleurrijke tegeltjes versierde huizen, portkelders vol vaten port en geweldige uitzichtpunten is deze stad absoluut eentje voor op je bucketlist!

Niet zo verrassend dus dat dit Portugese pareltje ook ons hart (vanaf de eerste dag) heeft gestolen. Porto is liefde op het eerste gezicht