Varen in Friesland

TINEKE WINK

Varen op de Friese meren met gekoelde drankjes, muziek en goed gezelschap. Er is niks wat ik liever doe op een mooie zomerdag. Maar een bootje huren is best prijzig waardoor het vaak maar bij een paar uur varen blijft. Ook al heel fijn, maar het is toch wel jammer dat je dan zo gebonden bent aan de tijd. Het leek me altijd nog leuk om een paar dagen achter elkaar te varen met een kampeersloep. Een lange route, geen zorgen maken over de tijd, gewoon de hele dag varen en af en toe een tussenstop. Maar voor het huren van een kampeersloep ben je zo 200 euro kwijt. Tot mijn vader dit jaar besloot een eigen bootje te kopen. Hij koos voor een hip exemplaar – felrood, met speakers en bekerhouders in de tafel voor biertjes. Wij waren er ook meteen helemaal weg van. En zo kwam ik op het idee om mijn langgekoesterde wens toch eens uit te gaan voeren, varen en kamperen! Alleen het idee om in een kampeersloep te slapen moest ik laten varen, dit was een simpel motorbootje en slapen zonder overkapping zie ik in Nederland niet heel erg zitten. Vriendin Ingrid kwam met het idee om een tentje mee te nemen en te gaan wildkamperen.

Friesland is bij uitstek de provincie om te varen. Ik ben blij dat ik ben geboren in een provincie dat net zoveel land- als wateroppervlakte heeft. Ook zijn er meer dan 200 jachthavens te vinden. Dus dit is wel met recht de watersportprovincie van Nederland. Een perfecte uitvalsbasis voor een tweedaagse kampeertrip op het water.

De voorbereiding

De kampeertrip moest al ruim van te voren gepland worden. Het liefst laat ik zoiets van het weer afwachten maar dat gaat niet als je beide fulltime werkt en ik niet meer in Friesland woon. Een week voor vertrek keek ik dan ook elke dag wel even op buienradar. Tja, ik ben best een beetje neurotisch als het om het weer gaat. Uiteindelijk besloten we toch de gok maar te wagen, ondanks dat de donderdags er niet al te best uitzag. De temperatuur was wel perfect (25+ graden, perfect voor op een boot) en een beetje regen? Ach regenjas/paraplu mee en gaan!

Verdere benodigdheden voor een kampeertrip op het water:

– Een rijkelijk gevulde koelbox

– Een picknickkleedje

– Kleding voor alle weersomstandigheden

– Zonnebrand

– Een wegwerpbarbecue

– (plastic) wijnglazen en bestek

Maar eerst… koffie!

Voordat we gaan varen besluiten we eerst nog even een goede kop cappuccino te drinken. Want zo beginnen we de dag het liefst. Dit doen we in het stadje IJlst, de startpunt van onze kampeertrip. Hier is recent een Italiaanse IJssalon, genaamd ‘NOCCCIO IJS EN KOFFIE’ geopend. Er is echter nog geen kleine kaart, dus er zijn geen taartjes. Gelukkig krijgen we een extra koekje bij de koffie 😉

Terwijl we genieten van onze cappuccino geeft de regen ons een troosteloze aanblik. Duimen dat de zon zo gaat schijnen. Maar dat gebeurt niet, om 13.00 regent het nog steeds. Dan maar in de regen vertrekken. Met kilo’s aan bagage (zie inpaklijst) vertrekken we richting de boot. Wel een beetje gek, omdat ik nog nooit op een bootje heb gezeten in de regen. Maar verstopt in een regenjas, een paraplu boven ons hoofd en de radio keihard aan, is het best te doen. Gelukkig houdt de regen na een kwartiertje varen al op en breekt de zon zelfs door. We hebben het opeens bloedheet en verruilen onze warme outfit voor iets luchtigers.

We varen door IJlst naar het stadje Woudsend en daarna over het slotermeer naar Sloten. Het oorspronkelijke middeleeuwse vestigingsstadje is een van de Friese 11 steden maar het ziet er uit als een klein dorpje. Heel knus en gezellig. Echt een genot om hier door het autoluwe centrum te varen.

Als we daarna richting Balk varen begint lucht er alweer wat dreigend uit te zien. Even later valt de regen inmiddels weer met bakken uit de hemel (fijn die Hollandse zomers!). Gelukkig is Badmeister Keimpe in zicht, een fijn paviljoen aan de rand van Balk. We laten ons daar de cappuccino, pecan perentaart en warme wafel goed smaken.

Op het moment dat we klaar zijn is het gelukkig ook weer droog en begint de zon weer volop te schijnen. Vreemde dag! Maar die zon momenten maken een hoop goed. We varen over de Luts (rivier) door het dorp Balk. Pure nostalgie, omdat Balk voorheen altijd onze startpunt was van onze boottripjes toen ik er nog woonde.

Zo kunnen we ons nog goed herinneren dat we met de huurboot keihard tegen de kant botsten terwijl het hele terras toe zat te kijken. Inmiddels hebben we het varen wel wat beter onder de knie. Aan de andere kant van Balk nemen we nog een kleine pauze en wandelen we door het centrum. Ik verbaas me over de rust hier. Het hoogseizoen is nog niet van start gegaan dus er is nog bijna geen toerist te bekennen. Wel wat anders dan in de Randstad.

Wyldemerk

We varen verder over de Luts richting Wyldemerk, een gevarieerd natuurgebied in de Zuidwesthoek van Friesland. Hier willen we onze tent opzetten en overnachten. Na nog een fikse regenbui tijdens het varen, blijft het de rest van de avond gelukkig droog.

We zetten de tent op (of eigenlijk doet Ingrid dat, ik ben niet zo handig…) en we gaan lekker barbecuen.

Naarmate de avond vordert begint het toch wat koud te worden dus gaan we vuur maken met aanmaakblokjes en takken die we van dode bomen verzamelen. Wat is het heerlijk om in de warmte van het vuur te zitten. Ik kan ook wel uren naar het vuur kijken, zo fascinerend.

Wakker worden tussen de geiten

Als we de volgende dag wakker worden en de tent openritsen staan er allemaal geitjes in onze buurt. Gezellig zo tussen de dieren wakker worden:)

Na een ontbijtje pakken we onze spullen in en gaan weer naar ons bootje. We hebben zin in onze tweede vaardag!

Het stukje van de Wyldemerk naar Balk is mijn favoriete stukje. Je vaart er door de Gaasterlandse bossen en bent omringd door groen.

In Balk stoppen we weer even om bij de supermarkt onze inmiddels lege koelbox weer te vullen met witbiertjes. Ook willen we natuurlijk weer even koffie doen. Dat doen we bij het Bûterhûs. Een bed&breakfast met terras buiten. Bijzonder aan het Bûterhûs dat mensen met een arbeidshandicap de mogelijkheid krijgen om hier te werken. De ananas kwarktaart en de verse suikerbrood zijn een aanrader hier.

Vervolgens varen we weer Balk uit, over het Slotermeer, terug naar Sloten. Na Sloten gaan we verder over de Groote Brekken en het Koevordermeer. Zo varen we een hele tijd zonder tussenstops. We hebben nog wel even genoeg aan onze voorraad 😉 de zon schijnt inmiddels volop dus de zonnebrand en bikini’s kunnen eindelijk aan!

Van Woudsend gaan we vervolgens door naar Heeg. Om aan het eind van de middag weer terug te keren in IJlst. We sluiten weer af bij de ijssalon, maar dit keer voor een ijsje op een terras. Wat een leuke ervaring!

Volgend jaar gaan we zeker weer, maar dan een andere vaarroute en kampeerplek. Ook willen we dan twee nachten.