Vanlife bingo

TINEKE WINK

Ken je de ‘Ik Vertrek’ bingokaarten? Alle clichés die keer op keer terugkomen in de ‘Ik Vertrek’ afleveringen staan op deze bingokaart vermeld. Bij sommige afleveringen heb je zo een bingokaart vol. Het mooiste vind ik het als deelnemers ondanks minimale voorbereidingen en tegenslagen zo positief blijven. Al denk ik soms ook wel: ‘Waar zijn jullie aan begonnen?’ Maar toch, ze hebben wel de stap durven te zetten om hun droom waar te maken. Dan maar een volle bingokaart.

Poepkoffie

Net als de ‘Ik Vertrek’ bingo’s bestaan er ook vanlife bingo’s. Deze kwam ik tegen in een tijdschrift. Onderstaande punten kunnen we in ieder geval afvinken. Vastgezeten met de bus is bij ons eigenlijk: vastgezeten in een hotel. Nu vraag je je misschien het volgende af: ‘Wat is poepkoffie?’ Dat moest ik ook even opzoeken. Poepkoffie is als je koffie in een café bestelt en daarna de grote boodschap doet op een normale wc. Wij hebben dat eigenlijk nooit gedaan, tenminste niet met dat doel. We dronken onze koffies vooral in Miep.

Tijdens onze reis hebben we ook bingokaarten gemaakt in de categorieën: slaapplekken, nachtelijke geluiden, in hoeverre zijn we hippies geworden, hedendaagse dingen die we missen en waar we tijdens het reizen van genieten. Tot slotte een bingokaart met wat we gezien en gedaan hebben tijdens onze roadtrip naar het zuiden (waarbij Agueda in Portugal onze eindbestemming werd).

Hier lagen we wakker van

Ik moest heel erg wennen aan alle geluiden ’s nachts tijdens het wildkamperen. Het is heerlijk om in slaap te vallen met het geluid van de zee, maar het is lang niet overal zo idyllisch. Ik heb goede nachten slaap gehad, maar ook wat mindere waarbij ik wakker werd door geluiden van buiten. Een miauwende (stalker)kat, ganzen, hangjongeren, vuurwerk, voorbijgangers… Noem maar op. Complete stilte heb je in een camper eigenlijk zelden. Dit zijn de externe factoren waar we tijdens de reis weleens wakker van hebben gelegen of wakker van werden.

I wanna be a hippy

De hippietijd van de jaren ‘70 intrigeert ons. Bepaalde elementen spreken ons er van aan, bijvoorbeeld de kleurrijke kleding, naakt zwemmen, leven op een andere manier dan wat als ‘normaal’ wordt bestempeld en in de natuur zijn. Maar hoewel we van tweedehands kleding houden, zijn we niet helemaal anti-materialistisch en genieten we ook van luxe. In hoeverre voelden wij ons op reis een hippie?

Wat missen we?

Deze vanlife bingo vulden we in Vigo in, het zuidwesten van Spanje. Het was voordat we besloten om wat eerder naar Nederland terug te keren. We hadden wel veel regen gehad, maar konden dat mentaal nog aan. Op dat moment misten we nog niet zoveel van de normale luxe. Dat kwam pas in die week erna. Ik denk dat we dan de hele bingo in hadden gevuld, op de roddels, werk en het journaal na.

Genietmomenten

Vooral in de eerste weken genoten we volop van het vanlife leven. Zo vond ik het heel erg leuk om op de app Park4Night naar plekken te zoeken om te slapen. We werden vooral blij van een mooie plek aan de kust met gratis douches en/of wc’s. We genoten van koffie drinken in de zon, meezingen met roadtrip nummers, een ochtendduik in de zee, niet leven met de klok (ik wist nog net wat voor dag het was), een wijntje drinken voor het eten en de zonsondergang bewonderen. Overigens niet met een gitaar rondom een kampvuur. Dit zijn vooral de verwachtingen die vaak op social media worden geschept. Wat we ook heel fijn vonden, is dat in Frankrijk, Spanje en Portugal openbare toiletten en douches vaak gratis zijn. Zodra we op de terugweg weer in België waren, moesten we ineens weer 80 cent betalen voor een openbaar toilet. Dat hebben ze in de zuidelijke landen dan toch beter geregeld.

Wat we gezien en gedaan hebben

Ons plan was om in ieder geval naar het zuiden te reizen en wellicht ook met de boot naar Marokko te gaan. Zo ver zijn we niet gekomen, omdat de reis voor ons in Agueda, Portugal, al voltooid was. Wel hebben we genoten van alles wat we hebben gedaan: zoals een truffeltrip op het Franse platteland, zwemmen in de zee en rondslenteren en port drinken in Porto. Het zijn vaak de kleine dingen waar we het meest van genoten, zoals zwemmen in zee en de koffiemomenten. Al is het indrukwekkende Mont Saint-Michel in Normandië ook wel echt een hoogtepunt.

Slaapplekken

Anders dan Instagram je doet geloven, zijn lang niet alle slaapplekken zo bijzonder. Soms kun je niks vinden en beland je uiteindelijk doodvermoeid op een parkeerplek bij een winkelcentrum. Onze favoriete plek om te slapen was in het Franse Teste-Le-Buch, pal aan zee. We hadden daar een soort privé strand. We hebben in een maand reizen nooit betaald voor een camping of betaalde parkeerplaats. Op parkeerplekken zijn soms ook al gratis voorzieningen, zoals een (koude) douche of een wc. Soms waren er helemaal geen voorzieningen en dat was ook oké. Onze porta-potti (draagbare wc) was onze back-up. Slapen in de bergen vond ik iets minder. Koud en mistig, veel troep en geen voorzieningen. We hebben daar eerst alle afval opgeruimd omdat we niet in die troep wilden slapen. In een bos hebben we nooit geslapen, veel te donker en ook een beetje luguber naar mijn idee. We wilden graag wat licht van een lantaarnpaal in de buurt om het gebrek aan licht in Miep te compenseren.