‘Van Vietnam naar Cambodja’

MINKE WINK

Na Hanoi ben ik verder gereisd naar Hue waar ik anderhalve dag ben gebleven.

Hue

Hue was vroeger een keizerlijke hoofdstad en de belangrijkste bezienswaardigheid is Tu Cam Thanh, de Verboden Stad. Hier heb ik de paleizen bekeken waar vroeger de keizerlijke familie leefde. Vanuit Hue ben verder gereisd naar het Zuiden, naar Hoi An.

Hoi An

Een erg toeristisch maar geweldig stadje ongeveer in het midden van Vietnam. Hier ben ik een aantal dagen gebleven en heb ik voornamelijk veel gechillt, rondgefietst, de dichtbijzijnde tempelruïnes bezocht en een mooie winterjas laten maken in een van de honderden ’tailorshops’. Vanaf Hoi An heb ik een lange busrit gemaakt naar Dalat, een plaatsje in de hooglanden van Vietnam waar het aangenaam koel was.

Dalat

Voor de eerste dag in Dalat had ik een trekking in de nabije omgeving geboekt. Met een leuke groep Duitsers, een Amerikaans meisje en 2 gidsen gingen we op pad. De trekking was soms behoorlijk zwaar omdat we continu naar boven liepen en op sommige stukken niet meer liepen maar klommen. Toen we na een paar uren eindelijk boven waren was het adembenemende uitzicht wel weer een dikke beloning. Natuurlijk moesten we ook weer naar beneden en na een picknick lunch in het bos en nog een paar uur wandelen was ik blij dat we weer beneden stonden.

De volgende dag heb ik nog een aantal bezienswaardigheden in en om de stad zelf bekeken en ben ik die middag verder gereisd naar de warmte, de kust, de zon, de zee en het strand. Mui Ne.

Mui Ne

Dit plaatsje staat vooral bekend om zijn lange witte strand en zijn rode en witte zandduinen. De eerste dag in Mui Ne heb ik eigenlijk niet veel meer gedaan dan relaxen op het strand. Voor de volgende dag had ik een tourtje geboekt naar de zandduinen die best wel indrukwekkend waren om te zien. Ook wel de Sahara van Vietnam genoemd. Vanaf Mui Ne ben ik verder gereisd naar Saigon.

In een paar dagen heb ik van groene bossen en bergen, naar strand en woestijn, naar grote stad en chaos gereisd. Leuk contrast. En ja, ik was nog steeds in Vietnam!

Saigon

In Saigon zelf ben ik niet lang gebleven. De eerste dag heb ik een bezoekje gebracht aan het beruchte en brute oorlogsmuseum waar de vele foto’s die er hingen hartverscheurend waren. De tweede dag heb ik een tour gedaan waarbij we een interessante tempel bezochten. Dit keer geen Boedhistische tempel waarvan ik er al heel veel had gezien in Thailand en Laos, maar een Cao Dai tempel. Cao Dai is een relatief nieuwe religie en is eigenlijk een kleurrijke mengelmoes van verschillende bestaande religies als het Boeddhisme en het Christendom. Heel erg interessant om te zien.

Daarna gingen we door naar de beruchte Cu Chi tunnels. Ik ben even in de tunnels geweest maar na een paar meter ben ik er weer uitgekropen omdat het zo benauwd was. En dan te bedenken dat deze tunnels twee keer groter zijn gemaakt voor de toeristen. Onvoorstelbaar als je je bedenkt dat de Vietcong zich weken in deze tunnels heeft schuilgehouden en dat hier zelfs baby’s werden geboren.

Vanuit Saigon reisde ik verder naar het laatste land van mijn ‘loop’, Cambodja. Ik ben in 2 dagen via de Mekong Delta in bus, boot, bus, boot en bus van Saigon naar Phnom Penh gereisd.

Phnom Penh

In Phnom Penh leerde ik Videesha, een Indiaas meisje kennen, met wie ik die avond wat heb gedronken aan de rivier in deze hoofdstad. Phnom Penh was voor mij best heftig. Ik heb hier het Tuel Sleng Museum en de Killing Fields bezocht waar tijdens Pol Pot’s regime duizenden mensen zijn gemarteld en vermoord. De schedels, botten en kleding van deze mensen zijn hier nog te zien. Echt verschrikkelijk.

Daarnaast is Phnom Penh een stad waar heel veel armoede en (kinder)prostitutie voorkomt. De regering, politie en het leger zijn hier zo corrupt dat er eigenlijk weinig aan gedaan wordt. Dit weet ik omdat ik erover heb gelezen, maar wanneer ik langs de barretjes aan de rivier loop en een heel jong Cambodjaans meisje met een grijze dikke Westerner zie flirten, die hier zichtbaar van geniet, en 200 meter verderop een weeskindje op straat zie liggen moet ik echt even slikken. Dit raakt me echt.

Siem Reap

De volgende ben ik met Videesha naar Siem Reap vertrokken. Siem Reap is een stuk toeristischer vanwege het grote tempel complex Ankor Wat, ook wel het achtste wereldwonder genoemd. De volgende ochtend zijn we heel erg vroeg opgestaan om de zonsopgang over Ankor Wat mee te maken. Helaas was het te bewolkt, maar we hebben daarna naar de grootste en meest indrukwekkende tempels bezocht. Echt heel mooi om te zien! Die avond hebben we in Siem Reap nog wat gedronken en de volgende dag reisde Videesha verder naar Singapore. Ik had een 3-daagse pas voor Ankor Wat aangeschaft maar besloot een dagje helemaal niks te doen. De volgende dag ben ik naar de zogeheten ‘floating village’ geweest wat ook weer erg bijzonder was om te zien. De laatste 2 dagen in Siem Reap heb ik vooral veel tempels gespot in en rond Ankor Wat.

Het eind van mijn reis is aangebroken. Morgen vertrek ik naar Bangkok waar ik nog een paar daagjes ga shoppen voordat ik in het vliegtuig terug naar Nederland stap.