Uitwaaien aan de kust in Schoorl

TINEKE WINK

Mensen uit het buitenland verbazen zich vaak over Nederlandse ‘tradities’ als dropping. Hoe kun je kinderen in het bos achterlaten? Een typische Nederlandse activiteit waar Amerikanen zich juist over verwonderen is ‘uitwaaien’. In Amerika vertalen ze dit naar ‘outblowing’. De tijd doorbrengen in de wind, meestal door een wandeling of fietstocht te maken. Je doet het om je hoofd leeg te maken en het is een ontspannende ervaring. Ook wij gingen dit weekend lekker uitwaaien op het strand.

Schoorl

Gewapend met tassen vol boodschappen, waaronder veel chips en rode wijn, komen we aan bij ons chalet in Schoorl, dat aan de voet van de duinen ligt. Ons 5-persoonschalet heeft drie slaapkamers en alles wat je nodig hebt is aanwezig. Er is ook een haard, zodat het lekker warm wordt (wat het binnen no time wordt in zo’n kleine ruimte). We hebben er ook een mooie tuin bij, maar het is helaas geen weer meer om buiten te zitten.

Dagje sneupen in Alkmaar

We starten de dag met een uitgebreid ontbijt met verse broodjes en koffie. De dag beginnen met (goede) koffie is voor ons wel een must, het Dolce Gusto apparaat valt dan ook goed in de smaak. Vandaag gaan we nog even niet uitwaaien, maar een dagje shoppen in Alkmaar. We beginnen met een rondje kringloopwinkels. De kringloopstraat van Alkmaar is de Zijperstraat. Met vier kringloopwinkels op rij wordt deze straat ook wel de kringloopboulevard van Alkmaar genoemd. RataPlan is de grootste, met maar liefst 2000m2 aan winkeloppervlak. Naast een grote kledingafdeling kun je hier ook boeken, servies, meubels en kleingoed vinden. Je hebt er zelfs een tweedehands fietsenafdeling. Ook kun je er koffie drinken in de koffiecorner. Na de kringloopwinkels lopen we verder naar het centrum.

Alkmaar is natuurlijk bekend om de kaasmarkt, maar die is er alleen van maart t/m september. We slenteren nog wat door de stad, gaan nog wat winkels in en sluiten onze middag af bij Echt. Een gezellig koffie- en lunchtentje waar je biologische, huisgemaakte en verse producten kunt vinden. Wil je meer weten over dit lunchtentje en over de stad Alkmaar? Lees dan de blog ‘Koffie en kaas in Alkmaar’.

Onze avond brengen we door in het chalet. We eten de door Mutti meegebrachte pittige erwtensoep en kijken een 20 jaar oude film. Deze werkt bij ons behoorlijk op de lachspieren, mede door het trage tempo en voorspelbare acteerwerk.

Lange (strand)wandeling

Na een dagje stad is het tijd om de natuur in te gaan. Ik heb mezelf warm ingepakt, maar dat blijkt een beetje overdreven te zijn. Het is namelijk best zacht weer. Schoorl heeft een duingebied met de hoogste en breedste duinen van Nederland. In dit duingebied ligt een wandelnetwerk van 65 kilometer, dus je kunt heel wat uurtjes zoet zijn als je wilt. We starten bij de Klimduin, een 51 meter hoogte zandberg. Dit is de hoogste duin van Nederland. We klimmen naar boven en wandelen dan een door Staatbosbeheer uitgezette route. Die heeft zeven verschillende routes uitgezet, ieder met een eigen karakter.

In het begin komen we nog veel mensen tegen, voornamelijk jonge gezinnen, maar naarmate we verder de duinen in lopen wordt het steeds rustiger. En de natuur steeds mooier. Heel indrukwekkend om door al dat natuurschoon te lopen zonder dat je andere mensen tegenkomt. Dat gevoel, dat het lijkt alsof je een stuk natuurgebied voor jezelf hebt, is heel erg fijn. Na bijna drie uren lopen begint mijn maag te knorren. Gelukkig is het strand nu dichtbij en kunnen we lunchen bij de strandtent die we online hebben gezien. Of toch niet?

Eenmaal op het strand aangekomen zien we dat de strandtent al is afgebroken. Deze is blijkbaar alleen open in de zomermaanden. Dan maar even op het zand neerploffen en genieten van de geluiden van de zee.

De Berenkuil

We zoeken wel iets te eten op de terugweg. Na een uurtje komen we aan bij Bospaviljoen de Berenkuil, gelegen op een kruispunt van fiets- en wandelpaden. Hier is een groot terras en binnen een sfeervol ingericht zelfbedieningsrestaurant mét een warme houthaard voor de koude dagen. Het menu is hier vrij basic, maar het gangbare is wel aanwezig. Ze hebben broodjes, borrelhapjes, tosti’s en soep. Na een lange wandeling gaat het eten er in ieder geval goed in. Er hangt hier een fijne sfeer die ervoor zorgt dat je je snel op je gemak voelt. 

Wij hebben genoten van Schoorl. Het is de perfecte plek om een weekendje door te brengen! De ideale bestemming voor een fijne combinatie van de gezelligheid van de stad en de rust en ruimte van de uitgestrekte duinen en bossen.