Twee dagen in Popayán en Silvia

MINKE WINK

De bestemmingen Popayán en Silvia gaan hand in hand. Beide bevinden zich in het prachtige Cauca ten zuiden van Colombia. Het koloniale Popayán bereik je in zo’n drie uur met de bus vanuit salsa stad Cali en in vijf uren vanuit het mysterieuze San Augustin. Heb je twee dagen vrij in je reisplanning en is dit toevallig ook nog een dinsdag, bezoek dan zeker het prachtige Popayán en traditionele Silvia. In deze blog deel ik mijn tips voor deze twee bijzondere plekjes in Colombia!

Witte stad Popayán

In het zuiden van Colombia bevindt zich een bijzondere stad die nog grotendeels zijn charme heeft behouden. Popayán is na Cartagena de mooiste stad van Colombia, en dat is zeker niet overdreven. La Ciudad Blanca, oftewel de witte stad, is een fijne bestemming tijdens een rondreis door Colombia. Wat een prachtige witte koloniale stad! Het oude centrum is niet te groot en kun je in zo’n drie uur helemaal bekijken. Bovendien heerst hier een heerlijk mild klimaat wat het een fijne bestemming maakt voor sightseeing.

In 1983 is een groot deel van de koloniale gebouwen in Popayán verwoest door een aardbeving en overleden honderden inwoners. De wederopbouw heeft zo’n 20 jaar geduurd en het resultaat is het huidige prachtige centrum dat je nu ziet. Popayán heeft zelfs het grootste koloniale historische centrum van Colombia! De stad telt 300.000 inwoners en heeft één van de oudste universiteiten van het land. Het is dus een echte studentenstad.

Het mooiste plein van Popayán is Parque Caldas. Dit is het centrale plein van de stad. Strijk neer op een van de vele bankjes en geniet van de heerlijke levendige sfeer van Popayán. Aan dit plein vind je ook de imposante kathedraal Nuestra Señora de La Asunción.

Wanneer je in Popayán bent, zijn de vele kerken niet te missen. Er zijn een aantal prachtige kerken te bewonderen. Zoals Iglesia de San Francisco, een prachtige lichtgeel gekleurde kerk en ook de grootste van de stad. Claustro de Santo Domingo is een iets kleinere maar ook erg mooie witte kerk.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid in het oude centrum is de Puente del Humilladero, bij de rivier Molino. Deze 240 meter lange brug is in de negentiende eeuw gebouwd om het centrum met de noordelijke wijken te verbinden.

Traditionele markt in Silvia

Mocht je op een dinsdag in Popayán zijn, dan kun je een bezoekje aan het nabijgelegen Silvia niet overslaan. Dit dorpje is ideaal voor een halve dagtrip vanuit Popayán. Je reist er namelijk in 1,5 uur met een directe bus naartoe. Van andere reizigers had ik vooral tegenvallende verhalen gehoord en velen kenden Silvia niet eens. Maar bij aankomst in dit leuke dorpje keek ik mijn ogen uit. Wat een indrukken!

Wat maakt Silvia dan zo bijzonder? Op dinsdagochtend komen veel inheemse Guambiano indianen in hun traditionele klederdracht vanuit de omliggende dorpen naar de markt. Zij reizen met traditionele chiva bussen naar Silvia, verkopen hun gewassen hier en doen daarnaast hun eigen boodschappen. De Guambiano dragen nog hun traditionele klederdracht en spreken hun eigen taal. Vanwege het frisse bergklimaat dragen ze warme kleding. Mannen dragen een blauwe rok, rechthoekige ruana’s (ponchos) en een hoed. Vrouwen dragen een zwarte rok, een blouse en een blauwe sjaal. Een heel bijzonder gezicht.

Je kunt je een hele ochtend vermaken met over de markt struinen. Ook kun je prima foto’s van de markt en de locals maken. Let wel op dat de Guambiano het niet altijd waarderen wanneer je ze van dichtbij fotografeert. Vraag dus om toestemming voordat je iemand gaat fotograferen. Je kunt ook eerst een praatje maken of een souvenir kopen alvorens je iemand vraagt of je een foto van hem of haar kunt maken.

Heb je nog wat tijd over naast het bewonderen van de markt, dan raad ik aan in 10 minuten naar de Iglesia Belén te wandelen. Vanaf deze kerk heb je namelijk een mooi overzicht van Silvia en prachtig uitzicht over de bergen van Cauca.

Het meest levendige moment op de markt is in de ochtend (tussen 8 en 12 uur). De meeste locals nemen aan het begin van de middag een chiva terug naar hun dorp. Als je vroeg in de ochtend uit Popayán vertrekt kun je het hoogtepunt van de markt meemaken en halverwege de middag weer terugkeren.