Trendy en traditioneel Zuid Korea

MINKE WINK

Zuid Korea is nog een vrij onbekende en niet alledaagse reisbestemming. Het land staat vooral bekend om zijn industrie en minder om zijn eeuwenoude, veelzijdige cultuur, keizerlijke monumenten en prachtige tempels.

Seoul is de moderne hoofdstad van het land. Panmunjom ligt aan de grens waar je uitkijkt over het minder toegankelijke Noord Korea. In het midden van het land zijn veel mooie natuurparken te vinden waar je kunt hiken en in het zuiden ligt de metropool Busan, de tweede grote stad van Zuid Korea. Het eiland Jeju in het zuiden is vooral een populaire reisbestemming onder de bevolking zelf.

Sinds de scheiding tussen Noord- en Zuid Korea hebben de twee landen zich grotendeels afzonderlijk verder ontwikkeld. Daar waar Noord Korea zich afsloot van de buitenwereld stelde Zuid Korea zich open voor invloeden van buitenaf. Een groter contrast tussen 2 landen bestaat niet. Toch is het verrassende Zuid Korea nog niet ontdekt door het massatoerisme.

Het bijzondere aan Zuid Korea zijn de seizoenen. Er zijn maar weinig landen in de wereld waar de vier seizoenen zo duidelijk van elkaar verschillen. In de zomer is het er snikheet en in de winter ijskoud. In de lente staat alles prachtig in bloei en in de herfst kleurt alles prachtig bruin. De lente en de herfst zijn dan ook de beste reismaanden voor Zuid Korea!

Seoul

De hoofdstad Seoul is één van de grootste steden ter wereld en is het politieke, economische en culturele centrum van Zuid Korea. Je vind hier zowel moderne gebouwen maar ook heel veel eeuwenoude tempels, poorten en paleizen. De mooiste bezienswaardigheden in Seoul zijn de bergen Bukhansan en Namsan met hun uitzichten over de stad, het gebied rond de rivier de Han en de paleizencomplexen van Changdeokgung en Gyeongbokkung.

DMZ

De Demilitarized Zone  is het grensgebied tussen Noord- en Zuid Korea. Tussen de beide landen loopt een strikte lijn van honderden kilometers lang en vier kilometer breed waar je vanaf beide kanten niet overheen mag komen. Vanuit Zuid Korea is het dus onmogelijk om naar Noord Korea te gaan en andersom. Tijdens de Koreaanse oorlog stonden de legers van beide landen bij de grens tegenover elkaar en beide landen verkeren tot op de dag van vandaag formeel nog steeds in oorlog. De beide Korea’s blijven elkaar angstvallig in de gaten houden.

Het hart van de DMZ is het zogeheten Joint Security Area in het plaatsje Panmunjom. Deze verzameling gebouwen van de Joint Security Area ontstond aan het eind van de Koreaanse oorlog. In 1953 tekenden beide partijen een wapenstilstand. Beide landen trokken zich tweeduizend meter van het front terug. Dit oude front heet nu de Military Demarcation Line. Dit is de exacte grens tussen Noord- en Zuid Korea. De Joint Security Area ligt precies op deze lijn. Hier vergaderen beide Korea’s af en toe met elkaar. De vergadertafels zijn zelfs zo opgesteld, dat de lijn ze exact in tweeën deelt.

Jeju

Dit grootste vulkanische eiland in het zuiden van Zuid Korea is een ontzettend populaire toeristische bestemming voor Koreanen. De mooiste bezienswaardigheid is de vulkaankrater Ilchulbong. Hier heb je vanaf de top een geweldig uitzicht over het eiland en de krater. Bijzonder aan dit eiland is dat niet de mannen, maar de vrouwen zich bezighouden met vissen. Deze vrouwen, die naar de zeebodem duiken zonder zuurstofflessen voor zeevruchten, behoren tot de laatste generatie zogenaamde duikende vrouwen, de haengyeo.

Busan

Busan is de tweede grootste stad van Zuid Korea en heeft een gigantische haven. Vanuit de Busan toren heb je een prachtig uitzicht over deze enorme stad en de haven. In en rondom Busan vind je onder andere stranden, moderne winkelcentra, traditionele markten en eeuwenoude tempels.