Trail of the Headlands

MINKE WINK

De Trail of the Headlands is een prachtige kustroute in de Algarve van ongeveer 6 kilometer lang. Het pad gaat langs ruige kalkstenen kliffen waar de Algarve zo beroemd om is. Je kunt dit pad heen en terug wandelen, maar je kunt het ook in één richting wandelen en met een taxi of Uber weer terugkeren naar het beginpunt.

Deze wandelroute is een stuk minder bekend dan zijn populaire broertje de Seven Hanging Valleys Trail en daardoor veel rustiger. Het pad biedt wonderbaarlijke uitzichten op steile kliffen en verborgen baaien. In tegenstelling tot de Seven Hanging Valleys Trail kun je de meeste baaien niet te voet bereiken. Bij deze wandeling draait het dus allemaal om genieten van het uitzicht.

Je kunt deze mooie wandeling starten bij Praia dos Caneiros in Ferragudo of Praia do Paraiso in Carvoeiro. Wij liepen de trail in april van Carvoeiro naar Ferragudo. We begonnen vroeg in de ochtend met wandelen want het werd al snel warm en op de route is geen schaduw.

Het wandelpad begint op de parkeerplaats van Praia do Paraiso net buiten het centrum van het schilderachtige vissersdorpje Carvoeiro. Hier staat een bord met een kaart en informatie over de route. Vanaf de parkeerplaats loopt een voetpad langs het restaurant Mar D’Fora naar de kliffen. Even voorbij het restaurant staat een houten hek waar je even omheen moet. Niet veel later kom je nog een aantal hekken tegen waar je omheen of onderdoor kunt. Het is een beetje verwarrend, maar waarschijnlijk staan deze hekken er om eventuele fietsers tegen te houden.

Het wandelpad is rotsachtig met af en toe een stukje klimmen of dalen. Het grootste gedeelte van de route gaat langs de kust over de kliffen. Af en toe loopt het pad vrij dicht bij de rand. Een beetje spannend als je hoogtevrees hebt. Gebieden met kwetsbare rotsformaties zijn gemarkeerd met borden. Het pad zelf is goed gemarkeerd en zolang je de geel- rode routebordjes blijft volgen en niet van het pad afwijkt kan je niks gebeuren.

Behalve bij het start- en eindpunt zijn op de gehele route geen restaurants of plekken om te stoppen voor eten of drinken. Het is dus belangrijk om voldoende water en eventueel snacks mee te nemen.

Er zijn verschillende mooie stranden langs het pad, maar de meeste zijn helaas alleen per boot bereikbaar. Als je wilt zwemmen kun je dat aan het begin doen bij Praia do Paraiso of Praia dos Currais, of aan het eind bij Praia dos Caneiros of een van de andere stranden in Ferragudo.

De Trail of the Headlands is een gemakkelijke tot middelzware route. De afstand is kort, wat de route vrij eenvoudig maakt, maar meerdere beklimmingen en afdalingen op het pad maken de route tegelijk een stuk uitdagender, zeker op een warme zomerdag.

In principe kun je de Trail of the Headlands het hele jaar door wandelen. Als je de trail in juli of augustus wilt gaan lopen, begin dan vroeg in de ochtend met wandelen en neem voldoende water en zonnebrand mee. Als het hard waait is het niet aan te raden om de trail te lopen.