Top 3 wandelroutes op Madeira

MINKE WINK

Het Portugese eiland Madeira is niet echt een bestemming voor een strandvakantie. Je komt hier voor de groene natuur, indrukwekkende bergen, tropische bloemen en prachtige uitzichten. En de beste manier om die te ontdekken is natuurlijk per voet. Trek je wandelschoenen maar aan, want Madeira is een wandeleiland bij uitstek. En het fijne is, je kunt het hele jaar door naar dit kleine paradijs in de Atlantische Oceaan. Met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden is het hier altijd lente. Het klimaat, de natuur en de vele wandelpaden lenen zich uitstekend voor een wandelvakantie op elk niveau. Van korte, relaxte wandelingen tot urenlange trekkings, met meer dan 2000 kilometer aan wandelpaden is er echt voor ieder wat wils.

Zowel in het binnenland als aan de kust kun je geweldige wandelingen maken. Ook vind je op Madeira veel zogenaamde levada wandelroutes. Dit zijn wandelingen langs kleine irrigatie kanalen. De meeste wandelroutes zijn over het algemeen goed gemarkeerd, met name de bekendste die aangeduid worden als PR wandelingen. Op Madeira zijn 26 PR wandelingen, verspreid over het eiland. Langs adembenemende uitzichtpunten, via groene oases, en zelfs door wolken en watervallen, deze veelzijdige wandelroutes mag je écht niet missen!

Pico do Arieiro naar Pico Ruivo (PR1)

Eén van de mooiste routes gaat over de avontuurlijke wandelpaden tussen de 3 hoogste bergtoppen in het hart van Madeira. De wandelroute van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo is wat mij betreft echt een must. Vooral de uitzichten tijdens deze wandeling zijn adembenemend. Sommige stukken loop je letterlijk in de wolken en dat geeft het landschap iets magisch.

Vanuit de hoofdstad Funchal bereik je na een klein uurtje rijden het beginpunt van deze wandeling door via Monte de route naar Pico de Arieiro te volgen. De weg eindigt op een parkeerplaats bij een restaurant en wat souvenirwinkels. Vanaf hier volg je de PR1 bordjes en het wandelpad dat via Pico de Torres naar Pico Ruivo loopt. Pico Ruivo is met zijn 1861 meter de hoogste berg op Madeira. De wandeling duurt 3 tot 4 uur, maar trek er zeker een hele dag voor uit. Het is een pittige tocht met af en toe steile paadjes omhoog en veel traptreden. Tijdens de wandeling passeer je ook een aantal tunnels, dus het is aan te raden om een zaklamp mee te nemen. Onderweg kom je langs een berghut waar je wat eten en drinken kunt halen, maar je kunt het beste zelf ook wat krachtvoer meenemen.

Voor helder weer kun je het beste vroeg in de ochtend starten met deze hike. Je hebt dan de minste kans op mist en dus meer kans op mooie uitzichten vanaf de top. Omdat wij eerst nog onze huurauto van Sunny Cars moesten regelen, waren we uiteindelijk pas na lunchtijd op de met mist omhulde top. We zagen alleen maar grijze lucht, maar dat maakte de wandeling voor ons niet minder leuk. We liepen meerdere stukken van de wandeling in de wolken waardoor we het idee kregen dat we in een mysterieus sprookjesbos waren beland. Echt heel bijzonder!

Queimadas naar Caldeirão Verde (PR9)

De wandeling naar de Caldeirão Verde is één van de meest bekende levadawandelingen. Ook onder de locals is deze wandelroute erg populair. Niet zo gek, want dit is een vrij gemakkelijke, afwisselende wandeling met indrukwekkende uitzichten.

Je start de wandeling op de parkeerplaats bij Queimadas in een sprookjesachtige omgeving. Door een dicht en mossig laurierwoud volg je de PR9 bordjes naar Caldeirão Verde, het eindpunt van de wandelroute. Onderweg wandel je door donkere tunnels, langs afgronden en zelfs door een aantal kleine watervallen. Helemaal droog ga je het tijdens deze wandeling niet houden. Sommige stukken zijn heel erg smal en je loopt vaak vlak langs een afgrond. Gelukkig zijn er stalen kabels gespannen die je vast kunt klampen, ook als je elkaar moet passeren

Het voelt een beetje alsof je door een weelderige jungle loopt terwijl je af en toe kunt genieten van schitterende uitzichten op groene heuvels. De wandeling eindigt bij een indrukwekkende waterval die zich in een klein meertje stort dat ingesloten ligt tussen steile rotsen. Hier heb je de mogelijkheid om te zwemmen of gewoon even uit te rusten. Onderweg zijn geen berghutten dus neem zelf je bammetjes mee. De wandeling duurt ongeveer 3 tot 4 uur in totaal en gaat via dezelfde route weer terug. Je komt dus weer uit op de parkeerplaats bij Quiemadas. Hier kun je trouwens wel wat eten en drinken scoren in één van de schattige huisjes die zo uit een sprookje lijken te komen.  

Deze wandelroute is echt een aanrader omdat het een vrij afwisselende en relaxte wandeling is met waanzinnige uitzichtpunten. Alleen als je echt last hebt van hoogtevrees kun je deze wandeling misschien beter overslaan.

Ponta de São Lourenço (PR8)

Op het meest oostelijke sliertje van Madeira vind je met stip de mooiste kustwandeling van het eiland. Als je één wandeling moet kiezen, laat het deze zijn. Zelfs de meest onderuitgezakte bankaardappel kan deze wandeling aan. Het is echt geen pittige wandeling en het non-stop uitzicht op ruige kliffen en de blauwe oceaan is werkelijk waanzinnig. Zelfs als je maar de helft van deze wandeling maakt, is het nog steeds de moeite waard. De natuur is hier compleet anders dan op de rest van Madeira.

Op zo’n 40 minuten rijden van Funchal ligt de parkeerplaats die het startpunt van deze wandeling aankondigt. Een eenvoudig wandelpad voert over een landtong. De PR8 bordjes zijn eigenlijk niet eens nodig want je ziet het pad gewoon liggen en je kunt niet verdwalen. Op elke meter geniet je van spectaculaire uitzichten op de landtong en de rotsformaties in de zee. Aan het eind van de wandeling bij het restaurant (dat helaas niet altijd open is) kun je nog een heuvel beklimmen voor het uitzicht op het uiterste puntje van Madeira en de oceaan. Adembenemend.

Ook hier volg je hetzelfde wandelpad weer terug naar de parkeerplaats. Zeker voor deze wandeling maakt dit niet uit, want op de terugweg zie je alle indrukwekkende uitzichten van de andere kant. Reken ongeveer 3 tot 4 uur voor deze wandeling, en misschien zelfs iets meer als je van fotograferen houdt en je rustig van alle uitzichten wilt genieten.

Als je met een huurauto reist, is het een aanrader om deze wandeling wat later in de middag te plannen. Het is dan een stuk rustiger en je kunt genieten van de schitterende kleuren van het landschap door de half ondergaande zon. Magisch!

Op zoek naar meer tips over Madeira? Bekijk ook eens onze andere blogs: