Tips voor een weekendje Amsterdam Noord

TINEKE WINK

Als je een toeristisch weekend in Amsterdam voorstelt dan denk je al snel aan het bezoeken van bezienswaardigheden als Madame Tussaud, het Rijksmuseum, het Anne Frank huis of de Heineken Experience. Leuk om mee te maken, maar ook intens met al die massa’s toeristen die hier op afkomen. In het centrum van Amsterdam ben ik daarom niet graag te vinden. De Jordaan is mijn favoriete buurtje als het om kroegen en gezelligheid gaat, maar voor een heel weekend Amsterdam geef ik de voorkeur aan het stadsdeel Noord. Dit stadsdeel barst van de creativiteit. Ik geef je een paar leuke tips en je weekendje Noord is zo gevuld.

IJ-hallen

Ik begin met de grootste vlooienmarkt van Europa. Een markt waar wij al vaak over hebben geschreven, maar die nu ook weer het vernoemen waard is. Simpelweg omdat we hier bijna maandelijks naartoe gaan en we er geen genoeg van kunnen krijgen.

De IJ-hallen is eigenlijk meer een kledingmarkt dan een vlooienmarkt. De verhouding kleding-rest is namelijk zo’n 75-25. Het evenement, dat elke 3 weken plaatsvindt, is op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. In de zomer buiten op het uitgestrekte terrein en in de winter in de loodsen. Moe van het slenteren? Strijk neer bij één van de vele horeca gelegenheden rondom de IJ-hallen. IJver is één van onze favoriete plekken en bevindt zich pal naast de IJ-hallen. Het industriële pand van IJver is een 100 jaar oude scheepvaartloods en is zo’n 8 meter hoog. De ruimte is voorzien van leren banken en barkrukken, authentieke lampen en bijzondere objecten. Er zijn zo’n 34 biertapkranen dus genoeg keuze voor de (speciaal)bier liefhebber.

Een entreekaartje voor de IJ-hallen kost 5,50. Voor de vroege vogel editie (van 6.00 – 9.00) betaal je 10 euro. Kijk voor meer informatie op de website van de IJ-hallen en onze IJ-hallen blog.

Het STRAAT-museum

Naast de IJ-hallen op het NDSM-werf vind je het STRAAT-museum. Dit is het museum voor street art en graffiti. Ik houd heel erg van kleurrijke muurschilderingen dus zo’n museum is voor mij een lust voor het oog. Zodra we hier binnenstappen zijn we al meteen onder de indruk van de gigantische ruimte van 25 meter hoog. In deze monumentale scheepsloods vindt je meer dan 160 (veelal) kleurrijke kunstwerken van meer dan 150 verschillende kunstenaars. Bij veel werken spat de energie er vanaf.

Tymon de Laat is één van de kunstenaars wiens stijl ons heel erg aanspreekt. Zo pakte hij in 2021 de titel beste mural wereldwijd voor zijn muurschildering ‘Leilana’ op Bonaire. Hij doet zijn inspiratie vooral op tijdens het reizen. Hij wil ontdekken hoe andere landen en culturen tegen het leven aankijken. Voor de collectie in STRAAT schilderde de Rotterdammer karakteristieke portretten van mensen die hij heeft ontmoet tijdens zijn rondreizen door Midden- en Zuid-Amerika. Tymon maakt voornamelijk realistische portretten met een surrealistische twist.

Wat je op straat vaak mist zijn de verhalen achter de kunst. In STRAAT vind je de informatie over de kunstwerken in het Nederlands en Engels aan de muur. Naast muurschilderingen zijn er ook andere opvallende items, zoals Donkey Kong, een echte vrachtwagen die in de lucht hangt. Wil je alles even vanuit een ander perspectief bekijken? Klim dan de trap op naar het panoramadek met caf

Een entreekaartje voor het museum kost €18,50 maar je kunt ook een combinatieticket met de IJ-hallen kopen. Dan betaal je €20 en bespaar je €4,50.

Kijk voor meer informatie op de website van STRAAT-museum.

Oedipus bierbrouwerij

Oedipus is begonnen met een groep vrienden die bier brouwden in eigen keuken. Ze lieten zich inspireren door buitenlandse brouwerijen omdat ze veel Nederlandse biertjes te gewoon vonden. Inmiddels is Oedipus uitgegroeid tot een succesvol biermerk. Je herkent de bieren van Oedipus aan de kleurrijke etiketten. Zelf was ik al bekend met een aantal van deze bieren, omdat mijn lievelingsterras Bij Fier in Sneek een aantal Oedipus bieren in het assortiment heeft. Mannenliefde is mijn favoriet. Naast de heerlijke smaken word ik altijd heel blij van de kleurrijke etiketten en grappige namen. De makers lieten zich door de namen inspireren door in een kinderlijke belevingswereld te duiken. Ook uit hun eigen jeugd haalden ze inspiratie. De namen hebben vaak een dubbele laag aan betekenis, zijn speels en wekken nieuwsgierigheid op. Denk aan namen als Zwangersschapyoga, Polyamorie, Mama en Dodo.

Sinds juni 2015 (drie jaar na oprichting van de brouwerij) heeft Oedipus een taproom (proeflokaal) aan het Gedempt Hamerkanaal. Nu we toch in de buurt zijn kunnen we niet wachten om hier een paar speciaalbiertjes te proeven. De taproom past helemaal in de stijl van de biertjes, het is er heel kleurijk en speels. Er is veel gebruik gemaakt van krijt en de boel is opgeleukt met posters, tekeningen en schilderijen. De ruimte is groot en industrieel, maar oogt knus door de planten en de versieringen. Bij mooi weer kun je op het buitenterras zitten, maar een bezoekje aan het proeflokaal past ook perfect bij een druilerige dag. Met al die kleurexplosies binnen vergeet je vanzelf dat het buiten regent. Van de speciaalbiertjes die we proeven vallen vooral Dodo en Avatar in de smaak.

Voor meer informatie kijk je op de website van Oedipus.

This is Holland en A’DAM Lookout

This is Holland is een 5D vliegexperience in Amsterdam Noord. In deze attractie zie je Nederland in vogelvlucht. Je vliegt in 9 minuten rakelings langs 22 ‘must sees’ in Nederland. Ik heb deze 9 minuten zo genoten, voor mij persoonlijk de beste attractie ooit!

Voordat het zover is krijgen we eerst een interactief filmpje over de geschiedenis van Nederland te zien. Daarna lopen we naar een andere zaal waar we door middel van een speciale videoprojectie meer te weten komen over het huidige Nederland. Ook krijgen we een voorproefje van de vliegexperience. Binnen een mum van tijd vliegen we over tulpenvelden, grachten, polders en natuurgebieden. We gaan van de lente, zomer en herfst naar de winter. De special effects (zoals geuren en wind) en de bewegende stoelen maken de belevenis nog levensechter.

Vlakbij This is Holland ligt de toren van A’DAM Lookout. Om bij het openlucht observatiedek te komen, stap je in een lift die je in 22 seconden naar het viewpoint brengt. Op meer dan 100 meter hoogte schommel je over de rand van de toren. Je voeten bungelend over Amsterdam.

Meer informatie vind je op de website van This is Holland, de website van A’DAM Lookout en in onze vliegen over Nederland blog.

Camping Vliegenbos

Ben je in de zomermaanden in Amsterdam Noord en houd je wel van kamperen? Dan raad ik je Camping Vliegenbos aan. Voor bovenstaande activiteiten heeft de camping de perfecte ligging. De Oedipus brouwerij ligt op 15 minuten loopafstand van de camping. Je kunt de auto (of camper) dus mooi laten staan en niemand hoeft te bobben. De IJ-hallen en het STRAAT-museum liggen iets verder van de camping af, zo’n 10 minuten rijden of 45 minuten lopen, evenals This is Holland en A’DAM Lookout. Op de NDSM-Werf kun je echter relatief goedkoop parkeren met een dagkaart van €9,60. Op zondag is parkeren tot 12 uur ’s middags gratis.

Wil je heel iets anders doen dan biertjes proeven, street art bekijken en tweedehands shoppen? Binnen 15 minuten loop je naar de gratis veerpont die je naar het centrum van Amsterdam brengt. Voor de rust fiets je zo naar de stille polders van Waterland. Vliegenbos heeft plekken voor tenten, campers en caravans. Ook verhuren ze trekkershutten. Er is een restaurant en campingwinkel, en de kampeerprijzen zijn all-in waardoor je niet extra betaalt voor douchemunten. De plekken zijn echter wel vrij smal waardoor je weinig ruimte naast je camper of tent hebt. Als je behoefte hebt aan rust en (veel) privacy zou ik het bij een hotel of B&B houden.

Let er wel op dat heel Amsterdam zich in een milieuzone bevindt. Als je een dieselcamper hebt van voor 2000 mag je Amsterdam niet in rijden. Je kunt wel een dag ontheffing via de gemeente Amsterdam aanvragen. Dit hebben wij ook gedaan. Als de aanvraag is goedgekeurd is de dag ontheffing op beide dagen geldig tot de volgende ochtend 06.00 uur. De totale kosten van de ontheffing zijn eenmalig €10,70 en deze kun je betalen via iDeal of creditcard.

Voor informatie en boekingen kijk je de website van Camping Vliegenbos.