‘Thaise nieuwjaar’

MINKE WINK

Ik heb een aantal weken geleden mijn adviesrapport ingeleverd en deze werd beloond met een 7! Ik ben nu bezig met het implementeren van het advies dat ik opgesteld heb voor Thailand Treks. Momenteel ben ik bezig met het verbeteren van de website en loop ik alle teksten bij langs om te kijken waar deze verbeterd kunnen worden. Het is best wel veel werk en ik hoop dat ik alles op tijd af kan krijgen. Daarnaast ben ik bijna klaar met het ontwerpen van een nieuw tourboek waar alle dagtours en treks in komen te staan. Naast mijn stage heb ik natuurlijk ook weer genoeg andere dingen gezien en gedaan.

Pai

Zo ben ik samen met Noreen naar het plaatsje Pai afgereisd. Pai is een gezellig backpackers dorpje in het Noorden van Thailand. We gingen met een minivan en achteraf gezien hadden we toch liever de lokale bus gepakt. De bestuurder van de minivan reed als een bezetene, en mocht nou net de weg tussen Chiang Mai en Pai bestaan uit honderden scherpe bochten. Ik weet niet of hij haast had, of dat dit de normale rijstijl in Thailand is, maar na een uur was ik al kots en de kots misselijk. Eindelijk kwamen we aan in Pai en omdat we eigenlijk allebei nog misselijk waren besloten we niet zoveel meer te doen die avond.

De volgende dag wilden we een fiets huren om de omgeving een beetje te verkennen. Na een half uur fietsen waren we helemaal uitgeput en uitgedroogd en kwamen we erachter dat het eigenlijk belachelijk was om met dit weer te gaan fietsen. Het was echt heel erg warm. We zijn gauw teruggegaan naar Pai en hebben de omgeving maar gelaten voor wat het was. Terug in Pai hebben we de rest van de middag fruitshakes gedronken. ‘s Avonds zijn we nog even op de fiets naar een tempel op een berg geweest vanwaar we konden genieten van de zonsondergang en uitzicht op het dorpje Pai.

Mae Hong Son

Vanuit Pai zijn we met een lokale bus doorgereisd naar het plaatsje Mae Hong Son. Dit plaatsje ligt aan de Birmese grens en dit is ook te zien aan de Birmese invloeden die hier te zien zijn in de tempels, de mensen en hun kleding. Ook hier was het ontzettend warm maar ook erg rustig wat ook wel weer fijn was. Deze dag hebben we eigenlijk niet veel meer gedaan dan het stadje even bekijken en voornamelijk veel fruitshake’s drinken om af te koelen.

In Mae Hong Son was het 4 daagse Poi Sang Long festival in volle gang, waarbij jonge jongens monniken worden. Hier is een heel festival omheen gebouwd dat wij wel graag mee wilden maken. Op dag 3 van het festival vindt er een soort optocht plaats en worden de jongens opgedost en naar de tempel gebracht. Helaas hadden wij deze optocht net gemist maar we konden nog wel een kijkje nemen in de tempel waar een soort ceremonie plaatsvond. Na een tijdje besloten we om nog een kijkje te gaan nemen bij een andere Birmese tempel aan een meertje. Zowel van binnen als van buiten was deze tempel erg interessant om te zien.

Songkran

We besloten de bus terug te pakken naar Chiang Mai om op tijd terug te zijn voor de viering van het Thaise Nieuwjaar, beter bekend als Songkran, dat officieel de dag erna zou beginnen. Inderdaad, officieel. Want toen we in de bus zaten kwamen we er al heel snel achter dat Songkran allang begonnen was. Langs de weg stonden overal kinderen met grote tonnen water waaruit ze weer emmers haalden om deze vervolgens over al het verkeer dat langskwam te gooien. En ook wij werden niet gespaard. Ondanks dat we het raampje op een kiertje gezet hadden om het water een beetje buiten te houden maar toch nog enigzins wat frisse lucht binnen te krijgen werden we helemaal doorweekt gegooid met water. Na een 9 uur durende busrit kwamen we eindelijk aan in Chiang Mai waar het feest al helemaal losgebarsten was! Overal stonden mensen met water te gooien. Wat een geweldig gezicht!

De volgende dag hebben we een kleurrijk waterpistool gekocht. Na een goed ontbijt besloten we langs de grachten te gaan lopen. De binnenstad van Chiang Mai is als het ware omsingelt door een vierkant van grachten. We hebben een heel rondje om de binnenstad gelopen en uiteraard zijn we niet droog gebleven. Dan hoorde ik weer ergens Falang Falang! Happy Newyear! En dan kreeg ik weer een plens water in mijn gezicht.

Op de tweede dag zijn we uiteraard weer de stad in gegaan voor de nodige watergevechten. Op een gegeven moment kwamen we zelfs in een heuse schuimparty terecht waar het schuim en het water je om de oren vloog! Daar kun je met je kleine waterpistooltje echt niet tegenop.

De laatste dag van Songkran ben ik samen met mijn collega naar het plaatsje Chom Thong geweest, ongeveer 60 km vanaf Chiang Mai. Hier was ook een groot festival gaande met rijdende podia en keiharde muziek. Helaas begon de festivalparade vrij laat waardoor we heel lang hebben gewacht en iedereen om ons heen ondertussen heel erg dronken werd. Op een gegeven moment was iedereen zo raar aan het doen dat we maar weer terug zijn gegaan naar Chiang Mai en bij een restaurantje langs de rivier nog even gegeten hebben.

En helaas was het Thaise Nieuwjaar toen ook alweer voorbij. Jammer, want het is nog steeds heel erg warm hier en ik kon de verkoeling wel gebruiken.