Tempels in Cambodja

MINKE WINK

Cambodja is een koninkrijk in Zuidoost Azië en maakte vroeger, samen met Vietnam en Laos, deel uit van het zogeheten Indochina. Cambodja kent een rijke geschiedenis en is echt een geweldig en fascinerend land om doorheen te reizen.

Naast de indrukwekkende tempels van Angkor in Siem Reap heeft Cambodja nog veel meer te bieden zoals heerlijk eten, een vriendelijke bevolking en prachtige natuur.

Phnom Penh en de Killing Fields

De drukke en chaotische hoofdstad Phnom Penh is indrukwekkend om te zien omdat het grootste gedeelte van de bevolking er nog op authentieke en traditionele manier leeft. Dit is geen Aziatische metropool als Kuala Lumpur of Bangkok met wolkenkrabbers en winkelcentra, in Phnom Penh heb je het gevoel alsof de tijd stilstaat. Het is een leuke stad met een gezellige boulevard met veel restaurants aan de rivier en veel Franse architectuur.

In Cambodja woedde jarenlang een vreselijke oorlog en de Killing Fields en het Tuol Sleng genocide museum in deze hoofdstad laten zien wat voor horrorpraktijken zich hier afspeelden. Beide zijn aangrijpende herinneringen uit een gruwelijk oorlogsverleden uit de tijd van de Rode Khmer, de naam van een militaire tak van de Communistische Partij, die vier jaar aan de macht was, en onder leiding van Pol Pot miljoenen mensen heeft gedood.

De Killing Fields zijn het symbool voor de zwarte pagina’s uit de geschiedenis van Cambodja. In april 1975 vielen de troepen van Pol Pot de stad Phnom Penh binnen. Ontzettend veel mensen werden gevangen gezet in de Tuol Sleng gevangenis en daar op afschuwelijke wijze gemarteld en vervolgens vermoord. Door middel van foto’s en schilderijen worden deze martelingen tegenwoordig uitgebeeld in het Tuol Sleng genocide museum. Ook de martelwerktuigen, martelkamers en cellen zijn hier te zien. Op de Killing Fields buiten de stad, zijn nog steeds kleding en restanten van lijken, van de duizenden mensen die hier vermoord zijn, te zien.

Siem Reap en Angkor Wat

Siem Reap is een gezellig en toeristisch provinciestadje met heel veel hotels, restaurants, barretjes en een levendige dag- en nachtmarkt. Ook hier vind je net als in Phnom Penh veel Franse architectuur. Siem Reap is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het wereldberoemde tempelcomplex van Angkor Wat, de grootste en mooiste bezienswaardigheid van Cambodja. Ook een boottochtje vanuit Siem Reap over het Tonlé Sap meer is een absolute must. Vanaf het water zie en proef je de sfeer van het lokale leven van de bevolking die op het water woont.

Sihanoukville

Dit kleine kustplaatsje ligt in het zuiden van Cambodja en is de belangrijkste havenstad van het land. Sihanoukville kent prachtige stranden met gezellige restaurants en bars.