‘Tempels en tranen’

MINKE WINK

Oftewel: Cambodja.

Na 10(!!) dagen slapen, chillen, stappen, films kijken en shoppen in Bangkok besloten we toch weer verder te gaan reizen. Onze volgende bestemming werd buurland Cambodja. Ik was hier al eerder geweest in 2012 maar voor Sandra was dit de eerste keer.

Siem Reap  

Vanuit Bangkok reisden we met de bus naar Siem Reap. We vertrokken ’s ochtends vroeg en kwamen ’s middags aan bij de border. We hadden al veel verhalen gehoord en gelezen over scams bij de border. Zo werden we door de tuk-tuk driver naar een vaag kantoortje gebracht waar we ons visum konden kopen. Dacht het niet. Uiteindelijk bracht hij ons naar de border waar we na de paspoortcontrole een ‘visa on arrival’ aan konden vragen. Voor de normale prijs.

3 uur later, in de avond, arriveerden we in Siem Reap bij een goedkoop guesthouse. We zijn gelijk ons bed in gedoken omdat we er de volgende dag om 5 uur ’s nachts weer uit moesten voor de sunrise over Ankor Wat.

Dat had achteraf eigenlijk niet gehoeven want de sunrise was echt bagger. Het was ontzettend bewolkt! Het voordeel was wel dat het nog niet zo warm en druk was. We hebben de 3 mooiste en meest indrukwekkende tempels bezocht die ochtend. Echt geweldig om te zien! Aan het eind van de ochtend zijn we weer ons bed in gekropen en hebben we de rest van de dag geslapen. Volgens mij hadden we nog een beetje last van ritmestoornissen door al die partynachten van de afgelopen weken.

De volgende dag hebben we lekker bij het zwembad gelegen bij één van de vele hotels in Siem Reap. ’s Avonds hebben we heerlijk Khmer gegeten in een lokaal restaurantje. Na het eten zijn we naar een massagesalon gegaan waar we een full body massage kregen van een blinde Cambodjaan. Echt een bizarre maar geweldige ervaring. Het was één van de beste massages die we ooit gehad hebben!

Phnom Penh

De volgende morgen vertrokken we met de bus naar hoofdstad Phnom Penh, zo’n 7 uren reizen vanaf Siem Reap. Toen we hier eindelijk aankwamen na een lange en vermoeiende rit begon het keihard Azië-stijl te plenzen. We hebben ons opgesloten op onze kamer met tv en zijn vroeg gaan slapen.

De volgende ochtend hebben we de heftig tragische Killing Fields en het Tuel Sleng museum bezocht in Phnom Penh. Beide wil je eigenlijk niet zien maar moet je wel gezien hebben wanneer je Cambodja bereisd. Het blijft bizar en heftig als je nadenkt over wat hier in dit land is gebeurd in de tijd van de Rode Khmer en de gevolgen hiervan, die nog steeds zichtbaar zijn. Al met al een deprimerende, informatieve met tranen gevulde ochtend.

Na een lunch van baguette met la vache qui rit (een van de overduidelijke Franse invloeden in Cambodja) stapten we in een bus naar onze volgende bestemming.

Sihanoukville

Aan het eind van de middag kwamen we aan in party hostel Utopia. We lagen met zo’n 10 andere mensen in een 26 persoons dorm en hadden gelijk al leuk contact. Na een heerlijke Indiase maaltijd was het wachten op happy hour waarbij je bier kunt kopen voor omgerekend 20 eurocent. Sandra zou klokslag 12 uur eindelijk 20 worden en dat moest natuurlijk gevierd worden. We speelden drankspelletjes met een groepje uit ons hostel en verplaatsten ons al snel naar de dansvloer na een paar drankjes. Een aantal jongens had taart geregeld met een kaarsje en rond middernacht werd Sandra in het zwembad gegooid en bestrooid met confetti. Happy birthday!! We besloten het feest op het strand voor te zetten in een van de talloze barretjes.

De volgende ochtend werden we brak en onder de bulten wakker. In Sihanoukville leeft een terrorvariant op de welbekende mug die niet tegen kan worden gehouden met mozziespray en/of ander gif. Maar voor de rest is dit dorpje super relaxt. Het strand is niet het mooiste in Azie maar er zijn weinig toeristen, veel locals en veel ligbedjes en kuipstoeltjes! Wij zijn groot fan van kuipstoeltjes! Chillheid.

Brakdag hebben we gespendeerd aan het zwembad. Aan het eind van de dag hebben we uitgecheckt en zijn we naar een ander guesthouse gegaan voor een goede nachtrust en hopelijk geen muggen! Uiteraard werd ik de volgende dag weer wakker met een lading nieuwe muggenbulten. De rest van de dag hebben we op bij het strand op een ligbedje gechild. ’s Avonds hebben we een film gekeken in een minicinema met privélounges!

Voor vandaag staat er nog een relaxdagje op de planning. Morgen reizen we naar Bangkok en vervolgens door naar Chiang Mai. Dat wordt 2 hele dagen in de bus zitten. Niet echt een leuk vooruitzicht maar we willen Chiang Mai absoluut niet overslaan in deze reis.