Tamang Heritage Trail in Nepal

MINKE WINK

Prachtige natuur, schitterende uitzichten, authentieke dorpjes en een onderdompeling in de bijzondere Tamang cultuur. Dat krijgen we allemaal te zien tijdens de Tamang Heritage trekking in Nepal. Een 7-daagse trekking in het Langtang gebied vlakbij de grens met Tibet, ver weg van het massatoerisme.

De Tamang bevolking komt uit Tibet en heeft zich duizenden jaren geleden in Nepal gevestigd. Het is de grootste etnische groep in Nepal met hun eigen cultuur, tradities, taal, religie en sociaal systeem. Ze volgen een vorm van het Tibetaans Boeddhisme, spreken een taal die is afgeleid van het Tibetaans en hun cultuur is bijna identiek aan die van Tibet. Een stukje Tibet in Nepal dus. Heel bijzonder!

De Tamang bevolking leeft voornamelijk van de landbouw, maar in dit gebied ook een beetje van het toerisme. De Tamang Heritage Trail is namelijk opgezet als een ontwikkelingsproject om het toerisme naar dit minder bereisde gebied te brengen en zo de lokale gemeenschappen te ondersteunen.

In deze blog deel ik onze dag tot dag planning en ervaringen met de Tamang Heritage trekking in Nepal.

Dag 1: Kathmandu – Syabrubesi

1400m
8 uren rijden

We vertrekken vroeg in de ochtend vanuit Kathmandu met de lokale bus naar Syabrubesi. Na een hobbelige rit van 8 uren komen we hier aan. Syabrubesi is de toegangspoort tot de Langtang Vallei. Na aankomst in ons hotel hebben we nog even tijd om te relaxen voor het avondeten. Daarna duik ik m’n warme slaapzak in.

Dag 2: Syabrubesi – Gatlang

1400m – 2240m
5 tot 6 uren hiken

Na een uitgebreid ontbijt beginnen we aan de trekking. De eerste 3 uren klimmen we naar boven naar het dorpje Bahun Danda. De zon schijnt fel en de lucht is knalblauw. Algauw zien we de eerste besneeuwde bergtoppen in de verte verschijnen. We hebben uitzicht op de Ganesh Himal en de Langtang Himal. De omgeving is echt prachtig en het is heerlijk rustig hier. We passeren enkel wat locals met hun kudde geiten en slechts twee andere toeristen. Na de klim is het tijd voor een lokale lunch voordat we weer verder lopen. Na ongeveer 2 uren wandelen over een vrijwel vlakke weg (voor Nepalese begrippen), bereiken we het kleine Tamang bergdorpje Gatlang. Hier overnachten we in een simpel guesthouse.

Dag 3: Gatlang – Tatopani

2240m
6 uren hiken

De eerste 2 uren lopen we over een redelijk vlakke weg langs de rivier naar het volgende dorpje Chillime. Na een korte pauze steken we de rivier over via een hangbrug en daarna klimmen we omhoog naar onze lunchplek Cherka hotel & waterfall view point. Een prachtig klein huisje midden in de bergen. We nemen uitgebreid de tijd om te genieten van een vers gemaakte lunch terwijl de zon ons opwarmt. Na de lunch is het nog 2 uurtjes klimmen naar Tatopani waar we aan het eind van de middag aankomen. De zon is inmiddels achter de bergen en het is meteen een stuk kouder. Gelukkig mogen we bij de lokale familie in de knusse keuken bij de kachel opwarmen terwijl ons eten wordt klaargemaakt. Na weer een heerlijke lokale maaltijd kruipen we onder de wol.

Dag 4: Tatopani – Nagthali

2240m – 3240m
3 uren hiken

Vandaag hebben we een relaxter hike dagje voor de boeg en daarom vertrekken we wat later in de ochtend. We laten Tatopani achter ons en klimmen langzaam verder omhoog. Halverwege de klim stuiten we op een klein theehuisje in Brimdang waar we even pauzeren en genieten van een verse thee met melk die rechtstreeks uit de koe naast ons komt. Heerlijk!

We lopen verder naar de top naar het piepkleine Nagthali. Een dorpje bestaande uit slechts een paar guesthouses. Helaas is het inmiddels bewolkt en zien we niks van het uitzicht op de bergen. Misschien hebben we later vandaag of morgen meer geluk. We krijgen een lokale lunch en de rest van de dag relaxen we in het guesthouse bij de kachel.

 

Dag 5: Nagthali – Taru Kharka – Thuman

3240m – 3640m – 2390m
5 uren hiken

’s Ochtends vroeg is het nog steeds bewolkt, maar een paar uren later klaart het gelukkig steeds meer op. We wandelen in 2 uren naar Taru Kharka viewpoint. Onderweg worden we beloond met prachtige uitzichten op de Langtang Himal aan de ene kant en de Ganesh Himal aan de andere kant. Eenmaal aangekomen bij het viewpoint hebben we een geweldig uitzicht op Tibet en de besneeuwde bergtoppen die daar liggen. Genietmomentje! We lopen via hetzelfde pad weer terug naar Nagthali voor de lunch. Na de lunch lopen we naar beneden naar het Tamang dorpje Thuman. Hier verblijven we weer in een simpel guesthouse.

Dag 6: Thuman – Timure

2390m – 1740m
3 tot 4 uren hiken

De wandeling begint vandaag over een redelijk vlak stuk. We laten Thuman achter ons en lopen gedeeltelijk over de oude handelsroute naar Tibet. Onderweg genieten we van prachtige uitzichten op de vallei en de besneeuwde bergtoppen in de verte. Daarna dalen we tot aan de rivier die we een stukje volgen tot we het dorpje Timure bereiken. We zijn nu vlakbij de grens met Tibet en dat is te zien aan alle vrachtwagens die hier stilstaan en de controle posten. Het dorpje is niet echt charmant, maar we hebben geen zin om vandaag nog verder te lopen. We vinden gelukkig al snel een oké hotel waar we kunnen eten en slapen. De rest van de dag doen we niet veel meer dan bijkomen in dit ietwat aparte grensdorpje.

Dag 7: Timure – Briddim

1740m – 2230m
3 tot 4 uren hiken

We laten Timure achter ons en lopen verder naar het Tamang dorpje Briddim. Het eerste stuk lopen we over een redelijk vlakke onverharde weg. Daarna klimmen we naar boven via een klein wandelpaadje. Onderweg in het piepkleine dorpje Ling Ling lunchen we bij een lokale familie voordat we verder klimmen naar Briddim. Eenmaal aangekomen in Briddim vinden we al snel een fijne homestay waar we die nacht verblijven.

Dag 8: Briddim – Syabrubesi

2230m – 1400m
3 uren hiken

Ons laatste wandeldagje! In 3 uren lopen we van Briddim weer terug naar Syabrubesi waar de trekking een week geleden begon. Het pad daalt voornamelijk en dat voelen we in onze knieën en kuiten. Na meer dan een week hiken, voelen we de spierpijn in onze benen. Rond lunchtijd arriveren we bij ons hotel in Syabrubesi. De rest van de dag relaxen we in het hotel en we doen een kleine shopsessie in het dorpje.

Dag 9: Syabrubesi – Kathmandu

1400m
8 uren rijden

Vandaag reizen we met de lokale bus weer terug naar Kathmandu waar we aan het eind van de middag aankomen. Onderweg genieten we nog een laatste keer van de prachtige uitzichten op de Himalaya.

Tijdens deze trekking sliepen we in erg simpele guesthouses bij de Tamang bevolking. Bij sommige guesthouses kun je tegen betaling warm douchen of jezelf met een grote emmer warm water wassen. Er is vaak een hurktoilet aanwezig buiten de kamer, of zelfs buiten het guesthouse als een apart hokje. Er is een gemeenschappelijke eetkamer met kachel waar je eventueel samen met andere toeristen eet, als die er zijn. Er is vaak een uitgebreide menukaart. Vooral het lokale eten is echt goed. Behalve de rijst komt alles vers van het land.

De Tamang Heritage trekking is in elk seizoen goed te doen omdat je niet naar enorme hoogtes klimt. Je kunt deze route in 7 dagen lopen zoals wij deden, maar je kunt er ook 5 of 6 dagen over doen. Reken minimaal een week met 2 reisdagen van en naar Kathmandu.

Heb je meer tijd? Dan kun je deze trekking ook combineren met de Langtang en/of Gosainkund trekking in hetzelfde gebied. Wij boekten de Tamang Heritage trekking via Het Andere Reizen. Een aanrader!