Tallinn en Helsinki

MINKE WINK

De historische stad Tallinn is de hoofdstad van Estland en nog niet erg bekend, maar absoluut de moeite waard om te bezoeken. Estland is het noordelijkste en kleinste land van de Baltische Staten en ondanks dat het land zijn onafhankelijkheid herkreeg is er tot op de dag van vandaag nog veel van de Russische invloed te zien in de vorm van orthodoxe kerken. De stad heeft een extreem schattig middeleeuws stadscentrum dat geheel ommuurd is en natuurlijk op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Tallinn echt een geweldige bestemming voor een korte stedentrip omdat de stad vrij compact is en je alle bezienswaardigheden makkelijk te voet kunt verkennen.

Plak er eventueel een dagje Helsinki aan vast want met de ferry ben je in twee uur in deze vriendelijke Finse hoofdstad.

Oude stad

Het oude historische deel van Tallinn wordt ook wel Vanalinn genoemd en ligt op een heuvel aan de kust. Door middel van een oude stadsmuur wordt het oude middeleeuwse centrum gescheiden van de rest van de stad. De oude stad behoort tot de best bewaarde middeleeuwse steden uit het noorden van Europa. De oude gebouwen zijn door de jaren heen gelukkig goed bewaard gebleven.

Binnen de oude stadsmuren met zijn vele torens zijn historische bezienswaardigheden te bewonderen. Op het hoger gelegen deel van de oude stad bevindt zich de Domberg, een heuvel vanwaar je een schitterend uitzicht over de stad hebt, en het lager gelegen deel wordt de Benedenstad genoemd. Hier liggen onder andere het Raadhuisplein met het Raadshuis, oude kerken en gezellige straten gevuld met boetiekjes, winkels, terrassen en restaurants. Dit is het Tallinn wat je als toerist absoluut moet bezoeken. Het voelt alsof je terug reist in de tijd.

Raekoja Plats

Raekoja Plats is het stadhuisplein van Tallinn. Het plein bevindt zich in het hart van de oude stad en is dé ontmoetingsplaats voor toeristen en lokale mensen. Dit is de plek om in de zomer een terrasje te pakken, en te genieten van een lokaal biertje, en in de winter de kerstmarkt te bezoeken. De toren van het stadhuis aan het plein kun je beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad.

Sint-Olaf kerk

De spitse toren van de Sint-Olaf kerk is een belangrijk symbool van Tallinn en nog steeds een van de hoogste torens van de stad. Van april tot oktober kun je naar de top klimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Echt een aanrader!

Domkerk van Helsinki

De spierwitte domkerk is het meest kenmerkende bouwwerk van Helsinki en zowel van buiten als van binnen prachtig om te zien. Er is meer dan twintig jaar gebouwd aan het Senaatsplein, het belangrijkste plein van de stad, om de Domkerk van Helsinki te maken tot wat het nu is, een prachtige kerk met een mooie grote koepel en kleine koepeltorens. Hét symbool van de stad. Op zonnige dagen zijn de trappen voor de kerk gevuld met studenten van de nabij gelegen universiteit. Dit is echt een heerlijke plek om mensen te kijken en te genieten van het uitzicht.

Sibelius park en café Regatta

De Finse componist Jean Sibelius heeft zijn eigen zeer bijzondere monument in de stad Helsinki. In het Sibelius Park heeft de Finse kunstenares Eila Hiltunen een soort muziekgolf gecreëerd met zo’n zeshonderd roestvrijstalen buizen. Echt heel apart en bijzonder om te zien.

Naast het Sibelius park staat een ontzettend schattig, typisch Fins zomerhuisje aan het water. Regatta is een klein cafeetje met een knus terras waar overheerlijke kaneelbroodjes en chocolademelk verkocht worden. Er staat altijd een lange rij maar de heerlijke gebakjes, koffie en chocolademelk moet je gewoon proeven. Als je eenmaal een plekje hebt veroverd op het terrasje in de tuin wil je hier echt nooit meer weg.