Surfen en relaxen op Bali

MINKE WINK

Indonesië is een van de populairste vakantiebestemmingen in Azië. De archipel Indonesië is met meer dan 17.000 eilanden de grootste eilandstaat ter wereld waarvan een van de bekendste en tevens populairste toch wel Bali is.

Bali ligt ten oosten van het eiland Java en de vriendelijke mensen, het prachtige landschap en de speciale cultuur maken het eiland zo bijzonder en kleurrijk.

Daarnaast staat Bali bekend om de schitterende stranden, het heerlijke eten, het uitbundige uitgaansleven en natuurlijk als paradijs voor surfers.

Op Bali zijn de mensen Hindoeïstisch waardoor er enorm veel tempels en offerplaatsen zijn. Geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Balinees en op Bali zijn, ook vanwege dit geloof, altijd lachende gezichten te zien.

Kuta

Een badplaats op Bali met een langgerekt, wit zandstrand, waar je geweldig kunt surfen. Kuta staat vol met winkels en discotheken en is daarom ook wel dé surfspot en uitgaansgelegenheid van Bali.

Ik kan eigenlijk maar drie redenen bedenken om hier heen te gaan. Als je wilt shoppen, als je wilt stappen en als je wilt surfen of leren surfen. Voor de rest is Kuta één grote chaotishe, toeristische trekpleister en behalve de bekende Balinese offerbakjes, met tropisch fruit, bloemen en koekjes, die je op elke hoek van de straat vind, deed niks me hier denken aan het echte Bali.

Nusa Lembongan

Nusa Lembongan is een prachtig eiland aan de kust van Bali waar bijna geen verkeer is en waar de Balinezen alles op hun eigen tempo doen. Het eiland staat bekend om de relaxte dorpssfeer die er hangt en zijn vele zeewierplantages. De zeewierindustrie is de belangrijkste bron van inkomen voor de lokale bevolking van het eiland en je ziet daarom ook dat er overal op het eiland zeewier wordt verbouwd. Het is een prachtig eiland met veel witte stranden en helder water. Door de vele zeewierplantages is niet overal de mogelijkheid om te zwemmen, maar de paradijselijke stranden als Mushroom Bay, Dream Beach en Sunset Beach zijn absoluut de moeite waard.

Naast de prachtige stranden staan aan de noord- en oostkust van het eiland mangroves, terwijl in het binnenland de zandpaden dwars door het bos lopen. Echt heel bijzonder.

Ubud

Bali is natuurlijk veel meer dan strand en surfen in Kuta en relaxen op Nusa Lembongan. Ook een cultuurliefhebber als ik komt hier aan haar trekken in een kunstenaarsstadje als Ubud en de nabije omgeving. Oké, ook Ubud is erg toeristisch, maar zó leuk! Het stadje barst van de kunstzinnige souvenirwinkeltjes, gezellige restaurants en schitterende tempels. Ook het landschap rondom Ubud is met zijn vele frisgroene rijstvelden echt prachtig om te zien.

Vanuit Ubud kun je een dagtrip maken in de omgeving waarbij je zelfs een kleurrijke ceremonie kunt bijwonen in en rond de Tirtu Empul holy water temple. Honderden Balinezen komen hier offers brengen en gaan kopje onder om lichaam en geest te reinigen.