Suppen in Leeuwarden

TINEKE WINK

Zo’n zeven jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met het concept stadsstrand. Ik woonde in Haarlem en ging regelmatig drankjes drinken en pizza eten bij de Oerkap. Een kunstmatig aangelegd strand aan het spoor met een blokhut en een bij elkaar geraapt zootje stoelen en tafels. Ik vond het meteen een geniaal concept. Het strandgevoel ervaren zonder ver te hoeven reizen. Ook al woonde ik in Haarlem relatief dichtbij het strand, ik ging veel liever naar de Oerkap. De rommelige sfeer hier past veel beter bij me dan een hippe strandtent. En de rosé was er maar 3 euro (waar vind je dit nog in de Randstad?). Oké zeven jaar later zal de prijs voor een wijntje wel ietwat gestegen zijn, maar niet zoveel als je voor een drankje in een strandtent in Bloemendaal betaalt.

Over hoge horecaprijzen gesproken: dat is voor mij nu reden om steeds vaker een borrel in de achtertuin of bij iemand thuis te verkiezen boven een borrel op het terras. Zeker als het terras zich midden in een centrum van een stad bevindt, waar je hutjemutje op elkaar zit en al heel snel de zon achter een gebouw ziet zakken. Even spontaan een terrasje pakken doe ik dus niet zo vaak meer, maar dat komt ook omdat ik in een stadje woon met maar één horecagelegenheid. Voor de niet-spontane -ik ga iets plannen- dagen zoek ik soms op Social Deal of er iets leuks in de buurt is. Op deze website kun je namelijk veel aanbiedingen vinden in steden in de buurt. Het meeste aanbod is wel gericht op eten en drinken. De horeca die zijn aangesloten bij Social Deal worden niet bepaald rijk met de acties, maar ze vergroten er wel hun bereik en naamsbekendheid mee.

Super suparrangement op Social Deal

Als ik Social Deal na lange tijd weer eens afspeur, kom ik erachter dat in de meeste aanbiedingen in Friesland in Leeuwarden te vinden zijn. Logisch ook wel, in de hoofdstad met het meeste aanbod. Ik stuit al snel op een geweldige supaanbieding in combinatie met een drankje op het stadsstrand. Bij de woorden ‘strand’ en ‘suppen’ ben ik al om, ook al is het dan een nep strand. De aanbieding bestaat uit 1,5 uur suppen en daarna afsluiten met een biertje (of ander drankje) op het stadsstrand. Dit kost in totaal maar een tientje. Suppen is één van de activiteiten waar je mij heel erg blij maakt in de zomer. Het is een full body workout, waarmee je bijna al je spieren traint om balans te houden en jezelf voort te bewegen over het water. Het is ontspannend en inspannend tegelijk, wat voor mij de ideale combinatie is.

Het grote nadeel van Social Deal is dat je van te voren moet reserveren en niet spontaan kunt gaan. Voor een stadsstrand wil je gewoon mooi weer hebben, je gaat hier niet zo snel in de regen een drankje doen. Daarnaast is suppen ook een mooi weer activiteit waarbij de zon van toegevoegde waarde is (bij bijna alles in het leven eigenlijk). Maar ja die zon kun je niet even ter plekke bestellen. En als je (net als ik) al in april reserveert voor een dag in juni en juli heb je nog geen idee of de weergoden je goed gezind zijn. Je kan natuurlijk pas op het laatste moment reserveren, maar vol = vol.  

Twee verschillende routes

Voor het suppen kun je in principe uit twee routes kiezen: een route door de binnenstad of een route in de natuur. De eerste route is vooral leuk voor mensen die de stad nog niet kennen. Wij kennen de stad wel en vinden het juist interessant om de rustige kant van Leeuwarden te ontdekken. Dit is de kant waar we langs roze waterlelies suppen, onder lage bruggetjes door moeten, en waar alleen kleine bootjes langs kunnen. Hierdoor hoef je ook bijna niet uit te wijken voor een bootje en heb je het water voor jezelf.

Na een half uur suppen kom je bij een splitsing. Ga je naar rechts, dan kun je alleen nog maar mede-suppers of fluisterbootjes tegenkomen. Gemotoriseerd vaarverkeer is hier niet meer toegestaan. Nu komt ook gelijk het mooiste gedeelte van de route. Je vaart hier langs huizen met de mooiste tuinen. Het is super groen en het voelt een beetje als klein Giethoorn. Wat een verrassend gedeelte van Leeuwarden.

Het stadsstrand in Leeuwarden

Na 1,5 uur suppen zijn we terug op het stadsstrand en sluiten we het arrangement hier af met een biertje. Het leuke aan dit strand is dat het aan het spoor ligt. Hiermee houdt de vergelijking met mijn eerste stadsstrand ervaring nog niet op. Ook hier vind je een bonte verzameling aan stoelen en picknicktafels in alle kleuren van de regenboog. Alles staat bovendien kris kras door elkaar. Lekker rommelig, het hoeft voor mij niet zo gepolijst te zijn. Er staan ook nog een paar kleine palmboompjes om de sfeer af te maken.

Dit suparrangement is inmiddels verlopen, maar je kunt hier ook losse sups huren voor €15 per 1,5 uur. Kijk voor meer informatie op de website van SUP Skool Leeuwarden.