Street art op Isla Holbox

MINKE WINK

Als je door Isla Holbox slentert, valt één ding meteen op. Letterlijk overal vind je felgekleurde muurschilderingen op gebouwen en huizen. Mexicaanse en internationale kunstenaars hebben zich helemaal uitgeleefd op dit eiland. Isla Holbox wordt daarom niet voor niks ook wel ‘Graffiti-eiland’ genoemd. Het is één van de meest kleurrijke plekken in Mexico.

De meeste kleurrijke muurschilderingen vind je tussen de met zand bezaaide straatjes van Holbox Pueblo, oftewel in het dorp. Op het centrale plein staat een podium waar de Mexicaanse kunstenaar Ekza One door middel van een kleurrijk kunstwerk de oprichting van het eiland uitbeeldt.

Een andere bekende muurschildering op Isla Holbox is het prachtige Maya-gezicht gemaakt door Jace Jano. Een jonge Mexicaanse kunstenaar die zich met zijn werk richt op looks die over de grenzen gaan en het geloof op een betere toekomst. Het is één van de belangrijkste kunstwerken van het eiland.

Ook de inwoners van Holbox zijn te vinden op de muren van hun huizen. Dit is een traditie in Mexico. Een familieportret of een eerbetoon aan de voorouders. De portretten worden gemaakt door kunstenaars, maar soms ook door dorpelingen zelf. De gezichten zien er altijd kalm en vredig uit, wat het gevoel van rust versterkt dat op dit eiland heerst.

Het interessante is dat je tot voor kort niet veel op het gebied van kunst zou hebben gevonden in dit geheime paradijs in de Quintana Roo-regio in Mexico. Tot in 2014, toen de eerste editie van Mexico’s International Public Art Festival (IPAF) plaatsvond. Dit festival wilde de zorgen en hoop van de eilandbewoners vastleggen door muurschilderingen te maken. Meer dan 40 kunstenaars brachten tijd door op het eiland en lieten een prachtig cadeau achter voor de bewoners en bezoekers. Sindsdien zijn de sfeervolle en uitnodigende muurschilderingen er altijd geweest. Ze zijn volledig onderdeel geworden van het landschap op het eiland.

Over het landschap gesproken, Holbox maakt deel uit van een van Mexico’s grootste ecologische reservaten, Yum Balam. Dit betekent dat er een gegarandeerde overvloed aan natuur en dieren in het wild te vinden is. Als je met de veerboot naar het eiland vaart is de kans groot dat je welkom wordt geheten door een vlaag migrerende roze flamingo’s die naar de ondiepe wateren trekken die het zandige eiland scheiden van het vasteland.

Dus als je van het strand, van natuur en van kleurrijke straatkunst houdt, dan zit je op Isla Holbox op de juiste plek. Je hoeft trouwens totaal geen route te volgen of je best te doen om op zoek te gaan naar mooie kunstwerken. Maak gewoon een wandeling door het dorp of huur een fiets. Isla Holbox is werkelijk waar één groot openluchtmuseum.