Street art in São Paulo

MINKE WINK

São Paulo is naast het financiële centrum van Brazilië ook een van de meest creatieve en cultureel diverse steden ter wereld. In een land dat zo levendig en kleurrijk is als Brazilië, is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat mensen zich uiten. En over de hele wereld staat graffiti bekend als een vorm van zelfexpressie. Enkele van de beste straatartiesten ter wereld zijn hier geboren en mede daarom zijn er een aantal plekken in de stad te vinden waar je prachtige straatkunst kunt vinden.

Welke plekken dat zijn? Dat lees je in deze blog.

Beco do Batman

Zonder twijfel is Beco do Batman (Batman Alley) in de eigenzinnige wijk Vila Madalena één van de kleurrijkste en populairste toeristische attracties van de stad. Beco do Batman ligt eigenlijk op de kruising van meerdere buurten, waaronder Pinheiros, Vila Madalena en de kleinere woonwijk die bekend staat als Jardim das Bandeiras. Het steegje is vernoemd naar een enkele muurschildering van het beroemde strippersonage dat in de jaren tachtig op een van de muren was geschilderd. Dit zette andere kunstenaars ertoe aan om nabijgelegen oppervlakten te beschilderen. Het hele gebied is inmiddels een van de meest kleurrijk versierde gebieden in de stad.

Het bijzondere aan de straatkunst die je hier te zien krijgt is dat niks hier permanent is. Omdat er beperkte hoeveelheid ruimte is, hebben de artiesten en de lokale bevolking ermee ingestemd om Batman Alley contant te laten updaten met nieuwe creaties. Aan de ene kant jammer, maar ook weer leuk want als je São Paulo na een tijdje opnieuw bezoekt, heb je grote kans dat je weer nieuwe kunstwerken te zien krijgt. En alle kunstwerken die je hier ziet zijn echt verbluffend mooi!

Batman Alley is niet alleen een kleurrijk steegje dat bedoeld is voor toeristen om foto’s te maken. Het bruist hier van de ideeën, meningen, zorgen en overtuigingen in de vorm van straatkunst.

Beco do Aprendiz

Een ander steegje dat het ontdekken waard is, is Beco do Aprendiz. Dit smalle steegje is bedekt met straatkunst. De muren van de huizen zijn samengesteld uit een mengsel van inkt en planten. In dit steegje is elke graffitikunstenaar eigenaar van de muur waarop hij schildert. Ooit was het een van de duistere delen van de buurt, maar Beco do Aprendiz werd in 2002 omgetoverd tot een kunstgalerie met het werk van tientallen graffitikunstenaars.

São Paulo Free Walking Tour

De leukste manier om kennis te maken met de kleurrijke straatkunst in Vila Madalena is door mee te gaan met een gratis (op donatie gebaseerde) wandeltocht door de stad. De enthousiaste gidsen van São Paulo Free Walking Tour gaan elke week op pad met een groep reizigers. Beco do Batman is een gegarandeerde stop tijdens de zogenaamde Vila Madalena walking tour. Tijdens een 3 uur durende tour leer je van alles over de stad, de wijk Vila Madalena en natuurlijk over de straatartiesten en hun bijzondere kunstwerken.