Street art in Rio de Janeiro

MINKE WINK

Met name in grote wereldsteden vind je vaak veel straatkunst. Het voelt voor mij altijd alsof ik in een openluchtmuseum loopt als ik op een plek ben met veel street art. Een van de leukste dingen om te doen op reis is wat mij betreft dan ook meegaan met een street art tour onder begeleiding van een enthousiaste gids. 

Het fijne is dat als je met een gids op pad gaat je de verhalen achter de kunst te horen krijgt. Veel street art wordt gemaakt met een politieke of culturele boodschap. Als je de boodschap meekrijgt, maakt dat de kunst vaak nog mooier en indrukwekkender. En het is een interessante manier om de stad en de lokale bevolking te leren kennen.

Rio de Janeiro heeft een van de meest levendige straatkunstscènes ter wereld. Straatkunst werd in 2009 officieel gelegaliseerd in Rio. Sindsdien zijn er overal in de stad veel muurschilderingen en individuele stukken opgedoken. Er zijn hier zoveel kunstwerken op straat te vinden dat je na een week nog lang niet alles hebt gezien.

Er zijn verschillende gebieden in de stad waar je bijzondere straatkunst kunt vinden. Een van deze gebieden is de wijk Lapa. Als je rond het viaduct en de Selarón-trappen dwaalt, kom je ongelooflijk kleurrijke muurschilderingen tegen die oude gebouwen versieren. Veel van deze muurschilderingen zijn erg gedetailleerd en complex. Naast Lapa vind je ook interessante straatkunst in de wijk Santa Teresa en in de straten rond de botanische tuin (Jardim Botânico).

Eén van de beste plekken in Rio de Janeiro voor een street art tour is Olympic Boulevard, een oude havenwijk. Voor de Olympische Zomerspelen in 2016 is deze wijk helemaal opgeknapt om niet lang daarna helaas weer aan zijn lot te worden overgelaten. De gebouwen zijn hier in slechte staat en de sfeer doet hier en daar een beetje louche aan. Wat mij betreft ook een reden om deze straatkunst samen met een gids te bewonderen en niet in je eentje op pad te gaan.

De bekendste muurschildering op Olympic Boulevard is gemaakt door één van ‘s werelds bekendste graffiti kunstenaars. De in Brazilië geboren Eduardo Kobra maakte dit kunstwerk als eerbetoon aan de kleurrijke Olympische Zomerspelen van 2016. Het kunstwerk viert de diversiteit van de wereld. Het toont de gezichten van inheemse mensen uit de vijf belangrijkste continenten als het symbool van de vijf olympische ringen. Het idee achter deze muurschildering was om de gemeenschappelijke wijsheid en voorouders van de mensheid te vertegenwoordigen. De oorspronkelijke titel van dit kunstwerk was ‘Todos Somos Um’ wat ‘Wij Zijn Een’ betekent. De muurschildering is een lust voor het oog, met veel kleuraccenten en indrukwekkende gezichten.

Maar dat is niet alles. Terwijl Kobra’s muurschildering zich uitstrekt langs de ene kant van Olympic Boulevard, zijn de gebouwen aan de overkant ook doeken voor een verzameling straatkunst van verschillende kunstenaars. Vanaf het Museu do Amanha (Museum van Morgen) en de straatvoedselverkopers aan het ene uiteinde tot het AquaRio-aquarium aan het andere uiteinde, word je omringd door kunstwerken!

Niet voor niks is wereldstad Rio de Janeiro een van de beste plekken voor een street art tour. En deze kun je het beste boeken bij Nina. Een kunststudente die met enorm veel passie over de street art en de kunstenaars vertelt. Ze kent bijna alle kunstenaars persoonlijk en weet daarom hun verhaal heel erg goed over te brengen. Nina laat je op een andere manier naar Rio de Janeiro kijken.