Street art in Bogota

MINKE WINK

De eerste stop tijdens een reis door Colombia is voor de meeste reizigers de hoofdstad Bogota. Een leuke stad waar genoeg te doen is om je een aantal dagen mee te vermaken. En voor street art liefhebbers is een street art tour in Bogota wat mij betreft echt een hoogtepunt. In Bogota barst het namelijk van de kleurrijke straatkunstwerken die veel vertellen over de geschiedenis, en politieke en sociale thema’s van de stad. In deze blog lees je meer over de street-art scene in Bogota, en ik laat je zien welke kunstwerken je tegen kunt komen tijdens een street art tour. 

Street art in Bogota

De straatkunst van Bogotá is beroemd over de hele wereld. De stad heeft een aantal straatartiesten voortgebracht die hun kunst nog steeds over de hele wereld maken. De street art in Bogota is zowel mooi als politiek. Er zijn enkele kunstenaars die zeer gevoelige onderwerpen naar voren laten komen in hun kunst om hun mening te uiten.

De dood van een straatkunstenaar

Het is nog niet zo lang geleden dat graffiti hard bestraft werd door de politie. Te hard. In 2011 werd de 16-jarige kunstenaar Diego Felipe Becerra (beter bekend als Tripido) achtervolgd en vermoord door de politie toen hij zijn kenmerkende Felix the Cat afbeelding op een muur aan het spuiten was. De politie probeerde de situatie te verdoezelen, knoeide met bewijsmateriaal en beschuldigde Becerra ervan een gewapende overvaller te zijn. Maar zijn ouders en de straatkunstgemeenschap van de stad moesten hier niets van weten. Er kwamen massale protesten in de hele stad en uiteindelijk werden twee agenten gearresteerd. Dit zette het stadhuis ertoe aan straatkunst te decriminaliseren. Hiermee kwam er een einde aan het conflict tussen politie en kunstenaars.

En dat was het keerpunt. De levendige, stedelijke kunstscene in Bogota is sindsdien gegroeid en trekt kunstenaars over de hele wereld aan. Tegenwoordig is Bogota een van de meest street art vriendelijke steden op aarde waar muren van wel 7 verdiepingen hoog gebruikt worden als canvas.

De legalisatie van street art in Bogota

De legalisatie van street art in Bogota zorgt ervoor dat kunstenaars enorme, ingewikkelde werken kunnen maken zonder bang te hoeven zijn gearresteerd te worden. Ze hoeven niet meer midden in de nacht te schilderen. Winkelpuien zijn versierd met wilde dieren en voorheen grijze muren leven inmiddels van kleur. De street art in Bogota is een groot deel van de identiteit van de stad geworden.

Voor kunstenaars is het een kans om krachtig sociaal commentaar te leveren op de politiek van hun land, om hun helden te verdedigen of om de straten op te fleuren met kleur. Vaak krijgen kunstenaars de opdracht van pandeigenaren zoals bijvoorbeeld winkeliers om de muren op te fleuren met street art. Op deze manier proberen de winkeleigenaren te voorkomen dat er hersenloze tags worden geplaatst door andere graffiti spuiters. Er is namelijk een ongeschreven regel in de street art scene dat je geen kunstwerken mag bekladden met tags uit respect voor de kunstenaar.

La Candelaria

De meeste en mooiste straatkunstwerken vind je in de wijk La Candelaria. Ondanks dat het een toevluchtsoord voor backpackers is in Bogota, kan La Candelaria op het eerste gezicht een beetje onaantrekkelijk en zelfs intimiderend lijken. Hoewel je prima op eigen gelegenheid door de stad kunt dwalen op zoek naar street art, is het echt aan te raden om met een street art tour mee te gaan. Je krijgt dan ook de verhalen achter de kunstwerken te horen, en dat maakt het allemaal nog interessanter. De street art tour (die zich voornamelijk focust op deze wijk) bied je ook de ideale manier om je te oriënteren wanneer ze voor het eerst in de stad aankomt. Bovendien geeft deze tour je een beter beeld van de stad en een uniek inkijkje in de sociale en politieke thema’s in Colombia.

Street art tour in Bogota

De Original Bogota Graffiti Tour maakt sinds 2011 deel uit van de graffiti-scene van Bogota. Elke dag geven ze twee gratis rondleidingen in het Engels om 10.00 uur en om 14.00 uur. De graffiti tours hebben als doel reizigers de stad op een andere manier te laten zien en begrijpen. Met de donaties die ze ontvangen, investeren ze voortdurend in de gemeenschap. Ze hebben samengewerkt met lokale, nationale en internationale artiesten om sociale projecten te creëren in heel Colombia en in andere landen. Alle gidsen zijn zelf ook straatartiesten en vertellen met een enorme berg passie over de kunstwerken, de makers en het verhaal erachter. De street art tour duurt ongeveer 2,5 uur en start bij Parque de los Periodistas in de wijk La Candelaria. De tour is gratis, maar er wordt wel van je verwacht dat je een fooi achterlaat van omgerekend 10 dollar. Maar dat is de tour echt dubbel en dwars waard.