Straatkunst in Valencia

MINKE WINK

In het hart van de wijk El Carmen vind je de leukste vintagewinkeltjes, gezellige barretjes, knusse koffietentjes en bijzondere straatkunst. Het oude centrum van Valencia bestaat namelijk voor een deel uit vervallen gebouwen waar straatkunstenaars hun stempel op hebben gedrukt.

Met de street art route van Verrassend Valencia bewonder ik de kunstwerken in El Carmen. Deze straatkunst route is te bestellen via de site van Verrassend Valencia en echt ontzettend leuk als je een wandeling wilt maken door de kleine, verstopte straatjes van El Carmen langs de mooiste, kleurrijkste, meest bijzondere en soms raarste kunstwerken.

Met de street art route van Verassend Valencia leer je trouwens ook meer over de verschillende kunstenaars die de afgebrokkelde gebouwen en muurtjes in deze wijk als palet hebben gebruikt en het verhaal achter hun werk.

In deze blog neem ik je mee langs de creaties van verschillende kunstenaars op de route.

Escif

De kunstwerken van Escif zijn in Valencia, maar ook in andere steden in en buiten Spanje erg bekend. Hij maakt gebruik van zwarte verf op zandkleurige muren waardoor zijn creaties altijd mooi in de omgeving passen. Escif legt de nadruk op de diepere betekenis van een kunstwerk en dit maakt zijn werk vooral ontzettend interessant.

Blu

De kunstenaar Blu is bekend over de hele wereld met zijn opvallende straatkunstwerken.  Zijn creaties zijn te zien op verschillende plekken in de wereld en uiten altijd iets van woede en angst, twee emoties die erg makkelijk bezit kunnen nemen van de mens, vooral in moeilijke tijden. Zijn werk heeft daarnaast vaak een sociale of politieke betekenis die je erg aan het denken zet.

Julieta

Julieta een van de weinige vrouwelijke straatkunstenaars. Haar creaties zijn lieflijk en kleurrijk met een vleugje Japan. Julieta’s Japanse kawaii stijl is heel herkenbaar door de schattige aspecten en figuren als regenbogen, vlinders, poppetjes en uiltjes.

Erica Il Cane

Blu werkt af en toe samen met Erica Il Cane, een kunstenaar, tekenaar, beeldhouwer en  illustrator. Erica Il Cane maakt enorme kunstwerken waarbij de mens vaak als dier wordt uitgebeeld. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn jeugd en uit verhalen en kenmerken van een stad. In zijn creaties wordt vaak de vraag gesteld wat dieren zouden doen als ze mensen zouden zijn. Erg bijzonder!

Deih

De griezelige cartoons van Deih blijven niet onopgemerkt. Het werk van Deih heeft een sciencefictionachtig en donker karakter. Deih wordt geïnspireerd door hedendaagse belevenissen zoals muziek en boeken. Ik vind zijn werk mooi, maar vooral donker en grimmig en ik word er niet echt vrolijk van.

David de Limón

De zwarte ninja poppetjes van David Limón zijn echt niet te missen. In El Carmen duiken ze overal op in kleine hoeken en gaten. De zwarte ninja’s zwaaien vaak met een spuitbus en zijn ongeveer net zo groot als jij en ik.

Naast de bijzondere creaties van deze straatkunstenaars zijn er ook nog talloze andere prachtige kunstwerken die je tegenkomt tijdens een wandeling door het charmante El Carmen.