Stedentrip Sofia

MINKE WINK

Ben je op zoek naar een spotgoedkope bestemming voor een korte stedentrip? Ga naar Sofia! De hoofdstad van Bulgarije is verrassend leuk en verre van toeristisch. Je kunt hier heerlijk (en goedkoop) uit eten en de stad heeft genoeg bezienswaardigheden voor één of twee dagen. Ga bijvoorbeeld één dag op verkenning in Sofia zelf en maak op de tweede dag een tripje naar het Rila klooster in de bergen. Echt een aanrader!

Samen met zusje Sandra reis ik een paar dagen af naar deze bijzondere stad. We hebben ontzettend mazzel want het is absurd mooi weer (voor april), wat een stedentripje altijd wat extra’s geeft.

Het leuke aan Sofia is dat alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. In één volle dag kun je in principe alles zien als je (net als wij) geen fan bent van musea, lekker veel buiten wilt zijn en tussendoor de tijd wilt nemen voor hapjes en drankjes in leuke cafeetjes.

Alexander Nevsky kathedraal

Het hoogtepunt en dé (niet te missen) bezienswaardigheid in Sofia. Deze imposante kerk is het icoon van de stad en komt bij Google afbeeldingen veelvuldig tevoorschijn op je beeldscherm wanneer je Sofia intypt 😉 Uiteraard moeten we dit bouwwerk van dichtbij (en alle kanten) bewonderen. We werpen ook even een blik naar binnen, maar wow, vooral van de buitenkant is dit pronkstuk echt indrukwekkend om te zien!

Een verstopt kerkje

Zó schattig! En zo verstopt dat we hem in eerste instantie niet kunnen vinden. De Sint Joris kerk (St. George Rotunda) is het oudste gebouw van Sofia. Het kerkje bevindt zich op een binnenplaats in het stadscentrum, omgeven door het statige Sheraton hotel. Het is wat mij betreft één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Sofia. Het kerkje zelf ziet er vrij eenvoudig uit, maar door de bijzondere ligging is het echt een must-see.

Russisch tintje

Je waant je even in Rusland in dit kleine parkje waar de Russische Sint Nikolai kerk schittert tussen de gebouwen. Je kunt ook even binnenkijken, maar zoals bij de meeste kerken vind ik de buitenkant altijd een stuk interessanter.

Straat vol barretjes en winkels

Vitosha is dé winkelstraat in Sofia. In deze straat rijden geen auto’s of trams en hier kun je dus alleen te voet doorheen. Aan beide kanten van deze straat barst het van de winkels, restaurants en barretjes. Het is leuk om hier doorheen te lopen, maar de winkels en barretjes laten we links (en rechts) liggen. Veel te druk (en toeristisch) en we houden niet van shoppen.

Parken en pleintjes

In Sofia zijn verschillende parken en pleintjes die echt de moeite waard zijn om doorheen te lopen. Zo is de Sveta Nedelya kathedraal omringd door een gezellig klein pleintje en de kerk van Sveti Sedmochislenitsi door een levendig parkje. Beide zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Ook bevindt zich aan het eind van de Vitosha (winkel)straat een groot park met uitzicht op het Nationale Paleis van Cultuur met de bergen op de achtergrond. Een fijn park om even doorheen te lopen of bij te komen op een van de vele bankjes.

Het begin van de lente

Al in het eerste park waar we onze voetstappen zetten, valt het ons op, de rood witte armbandjes en figuurtjes waar de bomen met mee volhangen. Een bijzonder en kleurrijk gezicht. Maar wat betekent dit? Uit nieuwsgierigheid zoeken we het op.

De armbandjes en figuurtjes van rode en witte wollen draden worden Martenitsa’s genoemd. Ze staan symbool voor liefde, gezondheid, geluk, een nieuw begin en het komende voorjaar. In Bulgarije wordt in maart Baba Marta (grootmoeder Maart) gevierd. Tijdens deze nationale feestdag geven Bulgaren elkaar een Martenitsa. Het is de bedoeling dat je de Martenitsa bij je draagt tot je een ooievaar of zwaluw ziet. Daarna hang je je Martenitsa aan een struik of boom.

Wanneer je Sofia in het voorjaar bezoekt, kom je deze dus overal tegen.

Uitzicht over de stad

Op de zesde verdieping van het Nationaal archief gebouw vind je een lokaal restaurant met een buitenterras met uitzicht over de stad en de Vitosha berg op de achtergrond. Oké, vanbinnen ziet het restaurant (een soort kantine) er best oubollig uit. Je komt hier dan ook niet voor de sfeer, maar voor de lokale ervaring en het uitzicht. En omdat het hier belachelijk goedkoop is. Zeker een aanrader voor een drankje of een uitgebreide lokale lunch!

Cocktails nippen in de tuin

Als het weer het toelaat ga dan zeker een drankje doen bij Motto en One More Bar. Beide bars beschikken over een tuin waar je heerlijk kunt genieten van een drankje (en hapje). Vanwege de uitgebreide cocktailkaart is One More Bar onze favoriet! Van klassieke cocktails, tot warme cocktails en speciale cocktails. Wij houden ervan!

Lekker en vegetarisch eten

Dat kan bij Sun Moon. De geur van vers brood dringt je neusgaten binnen wanneer je deze bakkerij (met restaurant) inloopt. Heerlijke vegetarische gerechten prijken op de menukaart. Het is echt moeilijk kiezen. Alles is lekker, vegetarisch/veganistisch en gezond. De sfeer is gemoedelijk en de inrichting aandoenlijk. Je kunt zowel binnen als buiten zitten, maar buiten zit je wel aan de drukke straat. Binnen kun je beneden in een grot look-a-like zitten en boven op een balkonnetje (ons plekje) met uitzicht op de bakkerij beneden. Ook voor niet-vegetariërs is dit echt een aanrader!

Biertjes tappen

Je eigen bier tappen! In Sofia kan het bij Ale House in het centrum. Bij elke tafel is een tap aan de muur bevestigd. De meter gaat lopen wanneer je begint met tappen en aan het einde betaal je het totaalbedrag dat de meter aangeeft plus je hapjes en eventuele extra drankjes. Superhandig ook want op deze manier hoef je niet in de rij te staan aan de bar, of de ober steeds te wenken voor een nieuw drankje. Het menu is erg uitgebreid met voornamelijk typisch ‘barvoedsel’ en een tv-scherm laat sport wedstrijden zien. Erg leuk als je in de mood bent voor iets anders dan standaard uit eten.

Dit is trouwens ook echt de ideale bar als je met een grote groep bent. Je kunt hier namelijk kiloporties bestellen om te delen.

Klooster in de bergen

Ben je meer dan één dag in Sofia? Maak dan zeker een tripje naar het Rila klooster! Het klooster ziet er van buiten in eerste instantie niet heel boeiend uit, maar zodra je door de poorten loopt kom je op een prachtig binnenplein. Je stuit hier meteen tegen een heel bijzonder, kleurrijk kerkje dat met zijn gestreepte muren en gedetailleerde schilderingen echt een lust is voor je ogen. Op de achtergrond schitteren de indrukwekkende met sneeuw bedekte bergtoppen van het Rila gebergte. Echt adembenemend mooi!

Met een toeristenshuttle ben je binnen twee uren bij het klooster. Je hebt dan bij aankomst twee tot drie uur vrije tijd om rond te kijken en te lunchen, voordat je weer teruggebracht wordt naar Sofia.